Ο δάσκαλός μου, το χταπόδι (My octopus teacher)

Ένα πολυβραβευμένο ντοκυμαντέρ μιας σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ ενός ανθρώπου, του κινηματογραφιστή Κρέιγκ Φόστερ (Craig Foster) και ενός θηλυκού χταποδιού.

Vegan Life

08/10/2023

Μια αυθεντική σύνδεση δύο ετερόκλητων ειδών που επικοινωνούν κάτω από το νερό, στο μοναδικό δάσος φυκιών κελπ στον πλανήτη που βρίσκεται στη Νότιο Αφρική, στο ακρωτήρι Καλής Ελπίδας και εκτείνεται βόρεια έως τη Ναμίμπια.

Ο άνθρωπος παρακολουθεί τη ζωή του χταποδιού, ή αλλιώς, το χταπόδι επιτρέπει στον άνθρωπο να παρακολουθήσει την ζωή του, για περισσότερο από έναν χρόνο. Ο άνθρωπος σιγά σιγά νιώθει ότι εντάσσεται στο σύστημα του βυθού και επισκέπτεται τη φίλη του καθημερινά, χωρίς ολόσωμη καταδυτική στολή, χωρίς μπουκάλες. Με μάσκα, αναπνευστήρα, μισή στολή (παντελόνι) και μικρό εξοπλισμό, βουτάει και ξαναβουτάει. Περιμένει υπομονετικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη της και όταν αυτό συμβεί, απλώνει το χέρι του και αγγίζονται, κολυμπάνε μαζί, του δείχνει τις κυνηγετικές της τεχνικές, ενώ εκείνος θέλει να την προστατέψει από τους καρχαρίες που την απειλούν. Ο άνθρωπος ερωτεύεται το θηλυκό χταπόδι με την μορφή της αφοσίωσης και θαυμάζοντας τις ικανότητές της. Η ιστορία ολοκληρώνεται με το κάλεσμα της μητρότητας, το οποίο σηματοδοτεί τη γέννηση χιλιάδων αυγών και τον θάνατο της μητέρας προκειμένου να τα προστατέψει.

Όμως στην πραγματικότητα, η ιστορία ολοκληρώνεται με την συνειδητοποίηση του ανθρώπου ότι σε αυτόν τον πλανήτη δεν είμαστε τελικά επισκέπτες, αλλά αλληλένδετα όντα που έχουμε όλα τις ίδιες φυσικές ανάγκες και εάν αφεθούμε στα έμφυτα ένστικτά μας τελικά συνδεόμαστε.

Από τεχνικής άποψης η ταινία σηματοδοτεί την πρώτη υποβρύχια ταινία που συνδυάζει high-end ακολουθίες φυσικής ιστορίας bluechip με την ιστορία μιας σχέσης ανθρώπου/ζώου που καταγράφει το μεμονωμένο πλάσμα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του στην άγρια φύση.

Μετά από το ντοκιμαντέρ ο Craig Foster δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Sea Change Project με κεντρικό μήνυμα:

Remember You Are
WILD

Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, με τα:

  • Academy Awards (Oscars) 2021 -> Best Documentary Feature
  • Wildscreen Awards -> Golden Panda
  • BAFTA Awards 2021 -> Best Documentary
  • Jackson Hole Film Festival 2020 -> 4 βραβεία
  • International Documentary Association Awards 2021 -> Pare Lorentz award και Best Music Score award
  • Producers Guild of America 2021 -> Outstanding Producer of Documentary Motion Pictures

Μπορείτε να το δείτε στο Netflix.

Ένα χταπόδι κολυμπά, Πίνακας ζωγραφικής

Το ντοκυμαντέρ ενέπνευσε τον καλλιτέχνη Robert Lyn Nelson που δημιούργησε τον πίνακα "My Octopus Teacher"

Δημοσιεύτηκε: 26/09/2023
Ενημερώθηκε:
08/10/2023