Πρώτο το Darwin College στο Cambridge διοργανώνει βίγκαν May Ball

Έρχεται το πρώτο May Ball στην ιστορία του Πανεπιστημίου του Cambridge με αποκλειστικά βίγκαν φαγητό!

Vegan Life

03/04/2023

Το May Ball 2023 του Darwin College στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ θα έχει αποκλειστικά βίγκαν φαγητό, όπως ανέφερε εχθές (2/4) η Varsity, η φοιτητική εφημερίδα του Πανεπιστημίου [1].

Στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου, αναφέρεται ότι θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν όσες διατροφικές απαιτήσεις είναι εφικτό (π.χ. αλλεργίες) – όμως όλα τα φαγητά θα είναι φυτοφαγικά [2].

Τα May Balls είναι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους φοιτητές στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους και σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός έτους σκληρής δουλειάς για τους φοιτητές. Κάθε κολλέγιο διοργανώνει το δικό του May Ball. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα και συνήθως η διασκέδαση συνεχίζεται έως το ξημέρωμα. Ένα May Ball περιέχει βόλτες στον ποταμό Cam πάνω σε βάρκες, μουσικά, θεατρικά, και άλλα δρώμενα, παιχνίδια, χορό, φαγητό.

Η είσοδος στα May Balls επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές και εργαζομένους του Πανεπιστημίου και σε καλεσμένους τους.

Μία τέντα με ένα κουαρτέτο κλασικής μουσικής στο Darwin May Ball 2022Υπάρχουν πολλές όμορφες γωνιές και δραστηριότητες σε κάθε May Ball. Στο May Ball του 2023 του Darwin College θα υπάρχει αποκλειστικά βίγκαν φαγητό.

Tο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει κάνει στροφή προς φυτοφαγική διατροφή

Η αλλαγή αυτή δεν είναι η πρώτη που συνέβη στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η Υπηρεσία Εστίασης του Πανεπιστημίου κατάργησε τη χρήση κρέατος από μυρηκαστικά ζώα (αγελάδες και αρνιά) από τον Οκτώβριο του 2016. Μέσα σε τρία χρόνια, μετρήθηκαν τα εξής αποτελέσματα [3]:

  • Μείωση 10,5% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του φαγητού που προσφέρει η Υπηρεσία Εστίασης.
  • Μείωση 33% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά κιλό φαγητού που αγοράζεται.
  • Μείωση 28% της χρήσης γης κατά κιλό φαγητού που αγοράζεται.

Η Υπηρεσία Εστίασης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου, βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία μείωσης των ζωικών τροφίμων (περιλαμβανομένων των ψαριών) που προσφέρει. Μεταξύ των αλλαγών που έχει ήδη υιοθετήσει είναι:

  • Δεν προσφέρει πλέον πλαστικά μίας χρήσεως, ούτε καν για “ένα ποτήρι νερό”.
  • Έχει εγκαταστήσει ψύκτες νερού και κάδους κομποστοποίησης σε όλες τις εγκαταστάσεις της.
  • Δεν πουλάει νερό και αναψυκτικά σε πλαστικό μπουκάλι.
  • Χρησιμοποιεί κομποστοποιήσιμα κύπελλα καφέ μίας χρήσεως, τα οποία έχουν έξτρα χρέωση ώστε να κινητοποιήσει τους πελάτες να φέρνουν τα δικά τους κύπελλα.

Απογευματινή βόλτα στο ποτάμι κατά τη διάρκεια του May Ball 2022, Darwin College, Cambridge University.Μία από τις πιο όμορφες στιγμές ενός May Ball είναι μια απογευματινή βόλτα στο ποτάμι. Κατά τη διάρκεια του May Ball 2023 του Darwin College θα προσφέρεται μόνο βίγκαν φαγητό.

Ο Σύλλογος Φοιτητών υπέρ της κατάργησης των ζωικών τροφίμων

Στις 20 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου ψήφισε, μετά από διάλογο 30 λεπτών, υπέρ της πρότασης μέλους για πλήρη κατάργηση της χρήσης ζωικών τροφίμων. Πλέον ο Σύλλογος Φοιτητών θα αρχίσει συζητήσεις με τις Υπηρεσίες Εστίασης για να γίνει πραγματικότητα το 100% animal free μενού [4].

Συνεπώς, αναμένουμε να δούμε πιο γρήγορες εξελίξεις στο θέμα της κατάργησης των ζωικών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Και στα δικά μας!

Δημοσιεύτηκε: 03/04/2023
Ενημερώθηκε:
03/04/2023

Πηγές:

[1] Olsson E. Darwin to hold first ever ‘vegan’ May Ball. Varsity Online. 2023.https://www.varsity.co.uk/news/25360 (accessed 3 Apr 2023).

[2] Darwin May Ball 2023. https://darwinmayball.co.uk/faq (accessed 3 Apr 2023).

[3] BBC News. University of Cambridge: Removing meat ‘cut carbon emissions’ - BBC News. 2019.https://www.bbc.com/news/uk-england-cambridgeshire-49637723 (accessed 3 Apr 2023).

[4] Varsity News. SU votes to support University meat ban. Varsity Online. 2023.https://www.varsity.co.uk/news/25138 (accessed 3 Apr 2023).