Φυσικές vegan μάσκες για το πρόσωπο

Φτιάχνοντας τις δικές σου μάσκες με αγνά βρώσιμα υλικά αποφεύγεις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλές μάσκες του εμπορίου και εξοικονομείς χρήματα. Το μπόνους για το περιβάλλον είναι ότι μειώνεις τα απορρίμματα που δημιουργεί η καθημερινότητά σου.

Vegan Διατροφή + Υγεία

21/03/2023

Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητη και χρειάζεται περισσότερη περιποίηση, ειδικά το καλοκαίρι μετά από την θάλασσα και τον δυνατό ήλιο που την ξηραίνουν και την αφυδατώνουν. Τα καλύτερα υλικά για την φροντίδα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας είναι αυτά που μας προσφέρει η φύση και είναι τόσο αγνά που τα τρώμε και τα έχουμε στο σπίτι μας, και φυσικά προέρχονται από φυτά. Περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά, θρεπτικά λιπαρά οξέα, και βιταμίνες.

Δες μερικές βίγκαν συνταγές για μάσκες προσώπου που μπορείς να φτιάχνεις στο σπίτι με απλά και οικονομικά υλικά. Μπορείς να τις εφαρμόζεις 2-3 φορές την εβδομάδα σε καθαρή επιδερμίδα.

Μάσκες για θρέψη και αντιγήρανση

  • Αβοκάντο με κανέλα: Λιώσε με ένα πιρούνι 1/4 από ένα ώριμο αβοκάντο μαζί με μισό κουταλάκι κανέλα, άπλωσέ το στο πρόσωπό σου και άφησέ την να δράσει για 15-20 λεπτά. Ξέπλυνε με άφθονο νερό.
  • Μαγιά με μούρα και ελαιόλαδο: Λιώσε με ένα πιρούνι 3-4 ώριμα μούρα ή φράουλες, πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας μαγιά (φρέσκια ή ξηρή) και μισό κουταλάκι ελαιόλαδο. Ανακάτεψε το μείγμα και άπλωσέ το στο πρόσωπό σου και άφησέ το για 15-20 λεπτά. Ξέπλυνε με άφθονο νερό. Τον χειμώνα μπορείς να αντικαταστήσεις τα μούρα με λίγο φρέσκο χυμό από ρόδι. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα αφαίρεσε το ελαιόλαδο.
  • Αγγούρι και λιναρόσπορος: Τρίψε στον τρίφτη αγγούρι περίπου 3 κουταλιές της σούπας και ανακάτεψε με μία κουταλιά της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο. Άφησέ το για 5 λεπτά να απορροφήσει το πολύ νερό ο λιναρόσπορος και μετά άπλωσέ το στο πρόσωπό σου. Άφησέ το για 15-20 λεπτά και ξέπλυνε με νερό.

Μάσκες για καθαρισμό και ακμή

  • Μπανάνα με λεμόνι: Λιώσε με ένα πιρούνι μισή ώριμη μπανάνα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό από λεμόνι ή πορτοκάλι. Άπλωσέ το στο πρόσωπό σου και άφησέ το για 15-20 λεπτά. Ξέπλυνε με νερό.
  • Βρώμη με ελαιόλαδο και κουρκουμά: Ανακάτεψε 3 κουταλιές της σούπας λεπτές νιφάδες βρώμης με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, και 4 κουταλιές της σούπας νερό. Άφησέ το για 5 λεπτά να μαλακώσει η βρώμη ανακάτεψέ το να γίνει σαν κρέμα, και στην συνέχεια άπλωσέ το στο πρόσωπό σου. Μπορείς να κάνεις απαλό μασάζ για καλύτερο καθαρισμό ή αν έχεις ευαίσθητο δέρμα άφησέ το απλά για 15-20 λεπτά και ξέπλυνε με άφθονο νερό.
  • Λεμόνι με κουρκουμά: Ανακάτεψε 1 1,5 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού με 1 1,5 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, να γίνει πάστα. Άπλωσε το μείγμα στο πρόσωπό σου, άφησέ το για 10-15 λεπτά και ξέπλυνε με νερό. Αν έχεις έντονη ακμή και με το λεμόνι νιώθεις ερεθισμό στο δέρμα, αντί για λεμόνι βάλε νερό.
  • Ζάχαρη με ελαιόλαδο για απολέπιση: Ανακάτεψε μία κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο. Με το μείγμα κάνε απαλό μασάζ στην επιδερμίδα του προσώπου. Ξέπλυνε με νερό και ένα απαλό σαπούνι. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα μπορείς αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσεις μία κουταλιά της σούπας λιωμένη ώριμη μπανάνα.

Προσαρμόζουμε τις μάσκες στις ανάγκες της επιδερμίδας μας

Μπορείς να τροποποιήσεις τις παραπάνω συνταγές ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου.

Αν έχεις λιπαρό δέρμα, τότε μπορείς:

  • να αυξήσεις το λεμόνι
  • να μειώσεις το λάδι και το αβοκάντο
  • να αντικαταστήσεις ελαιόλαδο με μπανάνα ή χυμό λεμονιού ή κάποιου είδους μελάσσα (από ζαχαροκάλαμο, ρόδι, σταφύλι, κ.λπ.)

Αν έχεις ξηρό δέρμα, τότε μπορείς:

  • να μειώσεις το λεμόνι
  • να αυξήσεις το λάδι, το αβοκάντο, ή να προσθέσεις ζελέ αλόης
  • να αντικαταστήσεις χυμό λεμονιού με μπανάνα, ελαιόλαδο, ή ζελέ αλόης

Woman in the water surrounded by lemonsΕικόνα: Noah Buscher | Unsplash

Χρήσιμες συμβουλές για την εφαρμογή μιας μάσκας προσώπου

Φτιάχνοντας τις δικές σου μάσκες με αγνά βρώσιμα υλικά αποφεύγεις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλές μάσκες του εμπορίου.

  • Να αποφεύγεις πάντα να βάζεις την μάσκα στην περιοχή των ματιών.
  • Η μάσκα προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί και στον λαιμό. Για την περίπτωση αυτή, θα χρειαστείς διπλή δόση.
  • Αν νοιώσεις ενόχληση στην επιδερμίδα σου από κάποιο συστατικό ξέπλυνε αμέσως με άφθονο νερό. Μην ξανακάνεις την ίδια μάσκα – διάλεξε κάποια άλλη ή αν γνωρίζεις ότι έχεις ευαισθησία σε κάποιο υλικό παράλειψέ το από την αρχή. Μια καλή ιδέα είναι να κάνεις ένα τεστ ανεκτικότητας σε ένα μικρό μέρος της επιδερμίδας (π.χ. πίσω από το αυτί ή στο πηγούνι) πριν εφαρμόσεις μια μάσκα σε όλο το πρόσωπο.
  • Όταν ξεπλένεις και αφαιρείς την μάσκα από το πρόσωπό σου, είναι καλό μετά να ενυδατώνεις την επιδερμίδα με μια ενυδατική κρέμα, με κάποιο έλαιο (π.χ. αμυγδαλέλαιο, λάδι από κουκούτσια σταφυλιών), ή με κάποιο βούτυρο (π.χ. βούτυρο κακάο ή βούτυρο καριτέ).

Με βάση τις παραπάνω συνταγές μπορείς να κάνεις κι άλλους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις αβοκάντο με μπανάνα ή βρώμη με κανέλα.

Πολύ σημαντική για την επιδερμίδα όμως, είναι η διατροφή μας σαν σύνολο, το νερό που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως για την ενυδάτωση και την εσωτερική φροντίδα του οργανισμού μας, καθώς και ο ύπνος και η ξεκούραση.

© Vegan Times 06-09-2021

Δημοσιεύτηκε: 06/09/2021
Ενημερώθηκε:
21/03/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας Kimia Zarifi | Unsplash