Η φυτοφαγία αυξάνει τη λίμπιντο;

Μπορεί η διατροφή να συνδέεται με την σεξουαλική υγεία; Σίγουρα, αφού σε όλη τη σεξουαλική διαδικασία παίζει ρόλο η σωματική λειτουργία και φυσικά η διάθεσή μας. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όλες τις λειτουργίες του σώματός μας και του εγκεφάλου, και μήπως έτσι τελικά ο έρωτας όντως περνάει από το στομάχι;

Vegan Διατροφή + Υγεία

16/09/2023

Μπορεί η διατροφή μας να επηρεάσει τη λίμπιντο;

Η λίμπιντο επηρεάζεται από βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά κυρίως από την συνολική υγεία. Όταν ο οργανισμός μας παλεύει καθημερινά να διαχειριστεί τα λάθος τρόφιμα μπορεί να νιώθουμε κόπωση, μειωμένη όρεξη για δραστηριότητες, να έχουμε ζαλάδες, ακόμα και κατάθλιψη, και επίσης να μειώνεται η λίμπιντο. Η υγιεινή διατροφή μας κάνει να νιώθουμε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, μας προσφέρει δύναμη, ενέργεια για δραστηριότητες και επίσης – το σημαντικότερο για την σεξουαλική μας ζωή – μας κάνει να νιώθουμε όμορφα μέσα μας και με καλή διάθεση.

Η φυτοφαγική διατροφή, αυτή που βασίζεται σε πλήρη φυτικά τρόφιμα, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αποφεύγοντας τα ζωικά βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία, η κυκλοφορία του αίματος, και η αιμάτωση των άκρων, άρα και η στύση στους άντρες, και έτσι αυξάνεται η σεξουαλική ικανότητα.

Ο καρδιολόγος Κωστής Τσαρπαλής, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cambridge, συνιστά τη φυτοφαγική διατροφή στους ασθενείς του.

Τον ρωτήσαμε και μας δήλωσε σχετικά:
“Η φυτοφαγία βοηθά τόσο στην μακροζωία αλλά και στην ποιότητα ζωής. Το να έχει κανείς στυτική δυσλειτουργία έχει και μια παρήγορη πλευρά: δίνει το έναυσμα (την αφορμή) να ασχοληθεί κανείς με τη βελτίωση της διατροφής του άρα και της συνολικής υγείας του πριν ακόμα παρουσιαστούν σοβαρότερα προβλήματα στο καρδιαγγειακό του σύστημα.”

H καλή διατροφή είναι σημαντική όχι μόνο για την αντοχή και τις επιδόσεις μας κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, αλλά και για τη γονιμότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ένας αρνητικός παράγοντας για τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή είναι οι τοξικές χημικές ουσίες (όπως βαρέα μέταλλα, μικροπλαστικά, κ.λπ.) που προσλαμβάνουμε από τα ζωικά προϊόντα, τα οποία είναι κατά πολύ περισσότερο επιβαρυμένα από ό,τι οι φυτικές τροφές. Μία θερμίδα από ζωικά τρόφιμα περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών χημικών ρύπων από ό,τι μια θερμίδα από φυτικά, καθώς τα ζωικά τρόφιμα βρίσκονται πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα και έτσι συσσωρεύουν τους ρύπους που περιέχονται σε όλα όσα τρώνε.

Μία θερμίδα από ζωικά τρόφιμα περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών χημικών ρύπων από ό,τι μια θερμίδα από φυτικά, καθώς τα ζωικά τρόφιμα βρίσκονται πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα και έτσι συσσωρεύουν τους ρύπους που περιέχονται σε όλα όσα τρώνε.

Ποιες τροφές μπορούν να αυξήσουν τη λίμπιντο;

Καμμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο και να αντιστρέψει τις αρνητικές συνέπειες ενός ανθυγιεινού διατροφικού σχήματος. Όσα μπρόκολα και μαύρη σοκολάτα να φάμε, δεν μπορούμε να σβήσουμε το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνει στο σώμα μας μια διατροφή γεμάτη ζωικά, επεξεργασμένα τρόφιμα, πρόσθετα λίπη και έλαια.

Όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Γεύματα με όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι, τα χόρτα, το λάχανο, και το μπρόκολο, μεταξύ άλλων), είναι πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, και πολλά άλλα, και έτσι προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν τη ροή του αίματος.

Λαχανικά

Όλα τα λαχανικά, μεταξύ αυτών και τα πράσα, τα σκόρδα, και τα κρεμμύδια που στην Ελλάδα ξέρουμε πώς να τα εντάξουμε στα γεύματά μας έχουν παρόμοια δράση.

Φρούτα

Τα φρούτα – και ίσως περισσότερο τα διάφορα είδη μούρων – είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που τονώνουν ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Κακάο και μαύρη σοκολάτα

Οι πιο γνωστές διεγερτικές τροφές για τον εγκέφαλο, η μαύρη σοκολάτα ή απλά το κακάο αυξάνουν την σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, ορμόνες που επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή μας, κάνοντάς μας να νοιώθουμε χαρούμενοι.

Αυξημένη λίμπιντο και ικανότητα σε όλες τις ηλικίες

Τα αποτελέσματα της υγιεινής διατροφής στη λίμπιντο δεν τα απολαμβάνουν μόνοι οι νέοι άνθρωποι. Η καλή διατροφή μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική ικανότητα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πόσο μεγαλύτερες; Στους ογδοντάχρονους και ενενηντάχρονους άνδρες που έχουν υιοθετήσει την υγιεινή φυτοφαγία, είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη η ερώτηση για τη στύση τους, και αβίαστη και εφηβικά πηγαία η απάντησή τους!

Αυτή η είδηση μπορεί να ηχεί παράξενα στους περισσότερους από εμάς. Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι μεγάλη ηλικία σημαίνει απαραιτήτως φάρμακα για την υπέρταση, τη χοληστερίνη, τον διαβήτη, και μαζί με αυτά μειωμένη λίμπιντο και μειωμένη σεξουαλική ικανότητα. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούνται σε σημαντικό βαθμό από τη λάθος διατροφή και όχι από την ηλικία -- και μπορούν να αντιστραφούν με την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Συμπέρασμα

Η υγιεινή φυτοφαγική διατροφή μπορεί να ανεβάσει τη λίμπιντο και να βελτιώσει τη σεξουαλική απόλαυση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και ναι, αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να την προτιμάμε!

© Vegan Times

Δημοσιεύτηκε: 16/09/2023
Ενημερώθηκε:
16/09/2023

Πηγές:

CEP, Jill Edwards, MS. “6 Plant-Based Foods to Supercharge Your Sex Life.” Center for Nutrition Studies (blog), February 9, 2018. https://nutritionstudies.org/6-plant-based-foods-supercharge-sex-life/.

“Food, Sex, and Attractiveness, Part 1: The Role of Body Weight - Dr. McDougall.” Accessed August 22, 2023. https://www.drmcdougall.com/education/information-all/food-sex-and-attractiveness-part-1-the-role-of-body-weight/.

Sexual Health | Health Topics | NutritionFacts.Org.” Accessed August 22, 2023. 

Τσαρπαλής, Κωστής. “Στυτική δυσλειτουργία και καρδιοπάθεια. Κι όμως, τα νέα είναι καλά!” Κωστής Τσαρπαλής (blog), September 12, 2014.

Physicians Committee for Responsible Medicine. “Men’s Health Month Plant-Based Cooking Classes Help Men Fight Heart Disease, Prostate Cancer.” Accessed August 23, 2023. 

Εικόνα: Toa Heftiba | Unsplash

Όλες οι πηγές Λιγότερες πηγές