Υλικά
2 κ.γ. |
ξύσμα πορτοκαλιού |
1 κούπα (περ. 3 πορτοκάλια) |
χυμό πορτοκαλιού |
3⁄4 κούπας |
ελαιόλαδο |
1⁄4 κούπας |
νερό ή κόκκινο vegan κρασί |
3⁄4 κούπας |
ζάχαρη |
4 κούπες (500 γρ.) |
αλεύρι ολικής |
2 κ.σ. |
baking powder |
1 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1⁄2 κ.γ. |
κανέλα |
2 κ.γ. |
βανίλια ή |
2 |
βανιλίνες |
Προετοιμασία
Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και μετά τα στίβουμε.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα στεγνά υλικά: σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα και τη βανιλίνη.
Σε ένα άλλο μπωλ βάζουμε τα υγρά υλικά (το λάδι, το νερό ή το κρασί, το ξύσμα) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, ώσπου να έχουμε ένα σχετικά ομοιόμορφο μείγμα.
Στην συνέχεια ενσωματώνουμε το μείγμα των αλεύρων ανακατεύοντας πλέον με ξύλινη κουτάλα.
Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπωλ και ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, ώστε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε στη ζύμη μας λίγο αλεύρι ακόμα, ώστε να μην κολλάει στα χέρια αλλά ούτε να είναι σκληρή.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει με επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στον αέρα για 15'-20' ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Με αυτήν τη ζύμη μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμα παξιμάδια μαύρης σταφίδας. Ενσωματώνεις στο μείγμα σου 1 κούπα μαύρη σταφίδα, διαμορφώνεις την ζύμη σε χαμηλά φραντζολάκια, κάνεις το πρώτο ψήσιμο για 20' και για το δεύτερο ψήσιμο ακολουθείς την διαδικασία για το διπλοφούρνισμα όπως περιγράφεται στην συνταγή για τα biscotti.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με μία πρέζα γαρύφαλλο, ή τζίντζερ, ή ξύσμα μανταρινιού ή λεμονιού για extra άρωμα.
Με σουσάμι. Βάζεις 2 κ.σ. σουσάμι σε ένα πιάτο και αφού σχηματίσεις τα κουλουράκια, τα περνάς από το σουσάμι.
Με σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο, για πιο ελαφριά γεύση.