Υλικά
Για τη Γέμιση |
|
2 |
κρεμμύδια λευκά |
1 |
ντομάτα |
1 |
καρότο μεγάλο |
1 |
κολοκύθι μέτριο |
1 1⁄4 κούπα |
ρύζι Καρολίνα |
2 1⁄2 κούπες |
νερό |
1 κ.γ. |
άνηθο |
1 κ.σ. |
μαϊντανό |
1 κ.γ. |
δυόσμο |
1⁄2 |
λεμόνι - το ξύσμα του |
1⁄2 ποτήρι |
λευκό κρασί (προαιρετικά) |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι |
Για το Μαγείρεμα |
|
40 |
κολοκυθοανθοί |
1 |
κρεμμύδι |
1 |
πατάτα |
1 |
καρότο |
1 |
λεμόνι - τον χυμό του |
νερό |
Προετοιμασία
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια της γέμισης.
- Αφαιρούμε τους σπόρους από την ντομάτα και την τρίβουμε.
- Τρίβουμε το καρότο και το κολοκύθι της γέμισης.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο).
- Κόβουμε σε μεγάλες φέτες το κρεμμύδι, την πατάτα και το καρότο και τα αφήνουμε στην άκρη, για να τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας αργότερα.
Εκτέλεση
Σωτάρουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το καρότο και το κολοκύθι σε 2 κ.σ. νερό σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε νερό, 1 κ.σ. τη φορά, ώστε να υπάρχει πάντα λίγο υγρό με τα λαχανικά. Μετά από περίπου 10′ που θα έχουν σωταριστεί τα λαχανικά, προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό για να μην κολλήσει το ρύζι. Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το ρύζι, σωτάρουμε τη γέμιση για άλλα 5′ και ύστερα προσθέτουμε και την τελευταία δόση νερού και ξύνουμε με αυτήν τον πάτο της κατσαρόλας. Τέλος, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Κατόπιν τοποθετούμε στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας τις φέτες από το κρεμμύδι, την πατάτα και το καρότο. Αυτό βοηθά να μην κολλήσουν οι κολοκυθοανθοί στον πάτο κατά το μαγείρεμα.
Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς, βάζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση σε κάθε κολοκυθοανθό.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τους κολοκυθοανθούς και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τοποθετούμε ένα πυράντοχο πιάτο για βάρος πάνω από τους κολοκυθοανθούς για να μην ανοίξουν όσο μαγειρεύονται.
Μαγειρεύουμε για 25' με 30΄σε μέτρια θερμοκρασία.
Απομακρύνουμε από τη εστία, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε για 10', και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Τοποθετήσεις βάρος πάνω από τους καλοκυθοανθούς για να μην ανοίξουν όσο βράζουν. Μπορείς να χρησμοποιήσεις ένα πιάτο μικρότερης διαμέτρου από την κατσαρόλα.
Μην ξεχάσεις...
Στο τέλος του μαγειρέματος να περιχύσεις με χυμό λεμονιού. Αν σου αρέσουν οι πιο ξινές γεύσεις, βάλε χυμό από περισσότερα λεμόνια.
Ήξερες ότι...
Οι ανθοί του κολοκυθιού έχουν τα πέταλά τους ανοιχτά το πρωί. Αν έχεις δικές σου κολοκυθιές μάζεψε τους ανθούς το πρωί, ώστε να είναι εύκολο να τους γεμίσεις.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Στην αρχή του σωταρίσματος των λαχανικών να χρησιμοποιήσεις ζουμί στο οποίο έχεις βράσει ρεβίθια. Στο τέλος του σωταρίσματος, για να ξύσεις τον πάτο της κατσαρόλας, να χρησιμοποιήσεις λευκό κρασί vegan, γιατί το κρασί δεν είναι πάντα vegan. Μάθε γιατί.