Προβιοτικό νερό (rejuvelac)

Μία σπιτική συνταγή για προβιοτικό νερό που θα χρησιμοποιήσεις για να καλλιεργήσεις το σπιτικό φυτικό τυρί σου, όπως τη φρέσκια vegan μοτσαρέλα. Θα το φτιάξεις με σποράκια από ένα ή περισσότερα είδη δημητριακών και νερό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρύζι, βρώμη, σιτάρι, καμούτ, κινόα, σίκαλη. Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Miyoko Schinner "Artisan Vegan Cheese" (2012).

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 10:00'
  • Εκτέλεση 72:00'
  • κούπες 6

Υλικά

1 κούπα

σπόρους δημητριακών, ολόκληρους

6 κούπες

νερό φιλτραρισμένο

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

2

γυάλινα δοχεία του 1lt με πλατιά επιφάνεια για την καλλιέργεια

2

μπουκάλια γυάλινα του 1lt για την αποθήκευση στο ψυγείο

2-3

κομμάτια από τουλπάνι ή άλλο βαμβακερό ύφασμα

2-3

λάστιχα για να στερεώσεις το τουλπάνι στο άνοιγμα του δοχείου

Προετοιμασία

Ξεπλένουμε τους σπόρους με νερό για να τους καθαρίσουμε από χώματα. Τους τοποθετούμε σε ένα πλατύ γυάλινο δοχείο λίτρου και τους σκεπάζουμε με πολύ νερό. Το καλύπτουμε με καθαρό διπλό τουλπάνι και στερεώνουμε με το λάστιχο. Αφήνουμε τα σποράκια να μουλιάσουν για 8-12 ώρες.

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε με νερό τα σποράκια σε σουρωτήρι, ξεπλένουμε και το γυάλινο δοχείο όπου μούλιασαν, και βάζουμε τα σποράκια πίσω στο δοχείο προσθέτοντας ελάχιστο νερό ώστε να υγρανθούν. Να προσέξουμε τα σποράκια να μην βρίσκονται μέσα σε νερό, απλώς να έχουν λίγη περισσότερη υγρασία από αυτήν που είχαν όταν τα σουρώσαμε. Κλείνουμε πάλι το δοχείο με καθαρό τουλπάνι και στερεώνουμε με το λάστιχο.

Τοποθετούμε το δοχείο σε σκοτεινό μέρος για 1-3 ημέρες. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών ξεπλένουμε τους σπόρους 1-2 φορές την ημέρα, κάθε φορά σουρώνοντας και προσθέτοντας φρέσκο νερό ώστε να τους υγράνουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να δούμε μικρές ουρίτσες (φύτρες) να ξεπροβάλλουν από τον σπόρο, δηλ. μέχρι να αρχίσουν να φυτρώνουν. Ανάλογα με τον σπόρο, θα δούμε φύτρα σε 1-3 ημέρες.

Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε το προβιοτικό νερό μας. Ξεπλένουμε ξανά τους σπόρους μας, ξεπλένουμε και το δοχείο μας, και βάζουμε τους μισούς στο αρχικό δοχείο και τους υπόλοιπους σε ένα δεύτερο καθαρό φαρδύ δοχείο. Στην συνέχεια προσθέτουμε 3 κούπες φιλτραρισμένου νερού στο καθένα. Καλύπτουμε τα στόμια με τουλπάνι και σταθεροποιούμε με λάστιχο. Τοποθετούμε τα δοχεία σε ζεστό μέρος, αλλά μακριά από άμεσο ηλιακό φως, για 1 έως 3 ημέρες. Είναι έτοιμο όταν το νερό έχει γίνει θολό και λευκό, έχει κάποιες λευκές φυσαλίδες, μυρίζει κάπως περίεργα, και η γεύση του όταν το δοκιμάσουμε θυμίζει χυμό λεμονιού.

Σουρώνουμε το υγρό σε καθαρά γυάλινα δοχεία, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Για κάθε μισό κιλό τυριού θα χρειαστούμε 1/4 έως 1/2 κούπα. Οι 6 κούπες που θα φτιάξουμε είναι αρκετές για περίπου 6-12 κιλά φυτικού τυριού.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Μην βάλεις πολύ νερό στα σποράκια σου όταν τα βάλεις να φυτρώσουν. Ελάχιστο είναι αρκετό για να υπάρχει υγρασία στο σκεύος. 

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το προβιοτικό νερό διατηρείται στο ψυγείο περίπου 4 εβδομάδες.

Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})