Υλικά
Για τη γέμιση με φακές |
|
2 κούπες (400 γρ) |
ροζ φακές |
8 κούπες |
νερό |
1 |
κρεμμύδι |
2 |
σκελίδες σκόρδο |
6 κ.σ. |
πελτέ ντομάτας |
4 |
μπαχάρια τριμμένα στο γουδί |
6 |
γαρύφαλλα τριμμένα στο γουδί |
1 |
φύλλο δάφνης |
2 ακτίνες |
αστεροειδής γλυκάνισος τριμμένος στο γουδί |
2 κ.γ. |
κανέλα τριμμένη |
1 κ.γ. |
αλάτι |
⅛ κ.γ. |
πιπέρι |
Για τα κανελόνια |
|
500 γρ (48 τεμ) |
κανελόνια |
1⁄4 κούπα |
κάσιους |
3 |
ντομάτες |
1 |
κρεμμύδι ξερό (προαιρετικά) |
Εκτέλεση
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας το νερό και τις φακές, και μαγειρεύουμε περίπου 20' μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αν εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε λίγο ακόμα (1 κούπα περίπου) κατά το μαγείρεμα. Επειδή οι φακές πήζουν όταν κρυώσουν, θέλουμε να είναι σχετικά υγρές όταν σβήσει το μάτι. Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει για να γεμίσουμε τα κανελόνια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα για τα κανελόνια
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κάσιους με τις ντομάτες (και το κρεμμύδι αν βάλουμε), για να φτιάξουμε τη σάλτσα μέσα στην οποία θα τα ψήσουμε.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά από ροζ φακές και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Τα καλύπτουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει στο μπλέντερ. Αν δεν φτάσει, συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κανελόνια. Ψήνουμε για 45' λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια, ελέγχοντας με ένα πηρούνι. Αν δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Στο τέλος του ψησίματος τα κανελόνια θα πρέπει να είναι μαλακά μέσα και θα έχει σχηματιστεί μια ωραία κρούστα από πάνω.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και απολαμβάνουμε.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Προσθέσεις νερό και να σκεπάσεις τα κανελόνια με αλουμινόχαρτο αν τυχόν η επάνω επιφάνεια έχει ξεραθεί χωρίς να έχουν μαλακώσει τα ζυμαρικά. Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο όταν μαλακώσουν τα ζυμαρικά και συνεχίζεις το ψήσιμο μέχρι η πάνω πλευρά να ροδίσει στον βαθμό που θέλεις.
Ήξερες ότι...
Αν δεν έχεις πελτέ, μπορείς να αντικαταστήσεις 2 κούπες από το νερό με 2 κούπες (500ml) πασσάτα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ αντί για πελτέ. Σε αυτήν την περίπτωση, θα προσμετρήσεις τον όγκο της ντομάτας ως όγκο νερού.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Μαγειρεύοντας όλα τα υλικά για το μείγμα με τις ροζ φακές στη χύτρα ταχύτητος. Χρειάζονται 7,5 κούπες υγρό (περιλαμβανομένης της ντομάτας, αν χρησιμοποιήσεις τριμμένες ντομάτες) για τις 2 κούπες φακές. Μαγειρεύεις για 7' από τη στιγμή που θα χαμηλώσεις την ένταση. Αφού σβήσεις την εστία, αφήνεις τη χύτρα να κρυώσει φυσικά πάνω στην εστία.