Vegan κανελόνια με ροζ φακές

Ένα νόστιμο και χορταστικό vegan πιάτο, που δεν περιέχει πρόσθετο λίπος ή λάδι, αλλά μόνο πλήρη ανεπεξέργαστα συστατικά. Αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους. Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Εμείς όσες φορές το φάγαμε ξετρελαθήκαμε! Δοκιμάστε το! 

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μερίδες 8

Υλικά

Για τη γέμιση με φακές

2 κούπες (400 γρ)

ροζ φακές

8 κούπες

νερό

1

κρεμμύδι

2

σκελίδες σκόρδο

6 κ.σ.

πελτέ ντομάτας

4

μπαχάρια τριμμένα στο γουδί

6

γαρύφαλλα τριμμένα στο γουδί

1

φύλλο δάφνης

2 ακτίνες

αστεροειδής γλυκάνισος τριμμένος στο γουδί

2 κ.γ.

κανέλα τριμμένη

1 κ.γ.

αλάτι

⅛ κ.γ.

πιπέρι

Για τα κανελόνια

500 γρ (48 τεμ)

κανελόνια

1⁄4 κούπα

κάσιους

3

ντομάτες

1

κρεμμύδι ξερό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση από ροζ φακές
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και λιώνουμε το σκόρδο στην πρέσα. Τα σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με 2 κ.σ. νερό ή aquafaba σε μέτρια ένταση (π.χ 5/9), μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και σωτάρουμε 1'-2' ακόμα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας το νερό και τις φακές, και μαγειρεύουμε περίπου 20' μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αν εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε λίγο ακόμα (1 κούπα περίπου) κατά το μαγείρεμα. Επειδή οι φακές πήζουν όταν κρυώσουν, θέλουμε να είναι σχετικά υγρές όταν σβήσει το μάτι. Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει για να γεμίσουμε τα κανελόνια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα για τα κανελόνια
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κάσιους με τις ντομάτες (και το κρεμμύδι αν βάλουμε), για να φτιάξουμε τη σάλτσα μέσα στην οποία θα τα ψήσουμε.

Γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά από ροζ φακές και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί. Τα καλύπτουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει στο μπλέντερ. Αν δεν φτάσει, συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κανελόνια. Ψήνουμε για 45' λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια, ελέγχοντας με ένα πηρούνι. Αν δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Στο τέλος του ψησίματος τα κανελόνια θα πρέπει να είναι μαλακά μέσα και θα έχει σχηματιστεί μια ωραία κρούστα από πάνω.

Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και απολαμβάνουμε.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Προσθέσεις νερό και να σκεπάσεις τα κανελόνια με αλουμινόχαρτο αν τυχόν η επάνω επιφάνεια έχει ξεραθεί χωρίς να έχουν μαλακώσει τα ζυμαρικά. Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο όταν μαλακώσουν τα ζυμαρικά και συνεχίζεις το ψήσιμο μέχρι η πάνω πλευρά να ροδίσει στον βαθμό που θέλεις.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Αν δεν έχεις πελτέ, μπορείς να αντικαταστήσεις 2 κούπες από το νερό με 2 κούπες (500ml) πασσάτα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ αντί για πελτέ. Σε αυτήν την περίπτωση, θα προσμετρήσεις τον όγκο της ντομάτας ως όγκο νερού.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Μαγειρεύοντας όλα τα υλικά για το μείγμα με τις ροζ φακές στη χύτρα ταχύτητος. Χρειάζονται 7,5 κούπες υγρό (περιλαμβανομένης της ντομάτας, αν χρησιμοποιήσεις τριμμένες ντομάτες) για τις 2 κούπες φακές. Μαγειρεύεις για 7' από τη στιγμή που θα χαμηλώσεις την ένταση. Αφού σβήσεις την εστία, αφήνεις τη χύτρα να κρυώσει φυσικά πάνω στην εστία.

 

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

39g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.336mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

626

ανά μερίδα (6 κανελόνια)

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})