Υλικά
3-4 |
μπανάνες |
1 1⁄2 κούπα |
αλεύρι ολικής |
1 κ.γ. |
baking powder |
1⁄2 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1 πρέζα |
αλάτι |
1⁄2 κούπα |
ζάχαρη |
1⁄4 κούπα |
ελαιόλαδο |
1⁄2 κούπα |
νερό |
1 δόση |
βανιλίνης ή |
1 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας |
1⁄2 κούπα |
κομματάκια κουβερτούρας vegan |
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπωλ τοποθετείς τις μπανάνες, ξεφλουδισμένες. Τις λιώνεις με ένα πιρούνι μέχρι να πάρεις έναν ομοιόμορφο πολτό.
Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κουβερτούρα και τη σόδα και ανακατεύεις. Αν χρειάζεται νερό, προσθέτεις τόσο όσο για να έχεις ένα υδαρές μείγμα. Δεν πρέπει να χύνεται, αλλά ούτε να είναι πολύ πηχτό. Κάτι ενδιάμεσο. Τέλος, προσθέτεις στο μείγμα την κουβερτούρα και τη σόδα και ανακατεύεις.
Τοποθετείς το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης ή σε ένα πυρέξ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και ψήνεις για 45'-50'. Ελέγχεις με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγαίνει με υγρό μείγμα πάνω του, τότε ψήνεις 5'-10' ακόμα και ελέγχεις πάλι.
Όταν ψηθεί, βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις 5' να κρυώσει λίγο, αφαιρείς από τη φόρμα, και απολαμβάνεις.
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Χρησιμοποιήσεις ώριμες μπανάνες, αλλιώς το κέικ δεν βγαίνει τόσο γλυκό και αφράτο.
Αγοράσεις κουβερτούρα χωρίς γαλακτοκομικά.

Μην ξεχάσεις...
Εάν φτιάχνεις πιο μεγάλο κέικ (διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα) θα χρειαστεί να το ψήσεις 15'-20′ παραπάνω.

Ήξερες ότι...
Όταν η σόδα έρθει σε επαφή με τα υγρά πρέπει το μείγμα σου να μπει γρήγορα στο φούρνο. Για το λόγο αυτό την προσθέτεις στο τέλος.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με κανέλα και ginger σκόνη ή ένα από τα δύο (1-2 πρέζες το καθένα αναλόγως το γούστο σου) αντί για βανίλια, ή με ξύσμα από ένα μανταρίνι.