Κέικ μπανάνας με κομμάτια σοκολάτας

Ένα εύκολο, υγιεινό, και κυρίως πεντανόστιμο vegan κέικ, με απλά καθημερινά υλικά. Η παρασκευή του απαιτεί ελάχιστο χρόνο, ελάχιστα εργαλεία (ένα μπωλ αναμείξεως, ένα πιρούνι, ένα σκεύος ψησίματος) και σε λίγη ώρα το απολαμβάνεις.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 8

Υλικά

3-4

μπανάνες

1 1⁄2 κούπα

αλεύρι ολικής

1 κ.γ.

baking powder

1⁄2 κ.γ.

μαγειρική σόδα

1 πρέζα

αλάτι

1⁄2 κούπα

ζάχαρη

1⁄4 κούπα

ελαιόλαδο

1⁄2 κούπα

νερό

1 δόση

βανιλίνης ή

1 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας

1⁄2 κούπα

κομματάκια κουβερτούρας vegan

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπωλ τοποθετείς τις μπανάνες, ξεφλουδισμένες. Τις λιώνεις με ένα πιρούνι μέχρι να πάρεις έναν ομοιόμορφο πολτό.

Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κουβερτούρα και τη σόδα και ανακατεύεις. Αν χρειάζεται νερό, προσθέτεις τόσο όσο για να έχεις ένα υδαρές μείγμα. Δεν πρέπει να χύνεται, αλλά ούτε να είναι πολύ πηχτό. Κάτι ενδιάμεσο. Τέλος, προσθέτεις στο μείγμα την κουβερτούρα και τη σόδα και ανακατεύεις.

Τοποθετείς το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης ή σε ένα πυρέξ (δεν χρειάζεται λάδωμα) και ψήνεις για 45'-50'. Ελέγχεις με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγαίνει με υγρό μείγμα πάνω του, τότε ψήνεις 5'-10' ακόμα και ελέγχεις πάλι.

Όταν ψηθεί, βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις 5' να κρυώσει λίγο, αφαιρείς από τη φόρμα, και απολαμβάνεις.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Χρησιμοποιήσεις ώριμες μπανάνες, αλλιώς το κέικ δεν βγαίνει τόσο γλυκό και αφράτο.

Αγοράσεις κουβερτούρα χωρίς γαλακτοκομικά.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Εάν φτιάχνεις πιο μεγάλο κέικ (διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα) θα χρειαστεί να το ψήσεις 15'-20′ παραπάνω.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Όταν η σόδα έρθει σε επαφή με τα υγρά πρέπει το μείγμα σου να μπει γρήγορα στο φούρνο. Για το λόγο αυτό  την προσθέτεις στο τέλος.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με κανέλα και ginger σκόνη ή ένα από τα δύο (1-2 πρέζες το καθένα αναλόγως το γούστο σου) αντί για βανίλια, ή με ξύσμα από ένα μανταρίνι.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

31g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.091mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

35%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

31%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

294

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές