Φανουρόπιτα

Αφράτη φανουρόπιτα με άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου. Μια νόστιμη (και φυσικά βίγκαν) συνταγή που θα λατρέψουν μεγάλοι και παιδιά.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:10'
  • μερίδες 10

Υλικά

Μπωλ με υγρά και ζάχαρη

1⁄2 κούπα

ηλιέλαιο

1 κούπα

ζάχαρη

1 κούπα

χυμό πορτοκάλι

1 κ.σ.

ξύσμα πορτοκαλιού

1⁄2 κούπα

νερό

1 σφηνάκι

κονιάκ, ή άλλο λικέρ

Μπωλ με στερεά

2 κούπες

αλεύρι ολικής άλεσης

1 κ.γ.

κανέλα σε σκόνη

½ κ.γ.

γαρύφαλλο σε σκόνη

1 κ.γ. κοφτό

μαγειρική σόδα

2 κ.γ.

baking powder

1 πρέζα

αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

2 κ.σ.

ζάχαρη άχνη

1 κ.σ.

κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το νερό, και το κονιάκ.

Σε άλλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη μαγειρική σόδα, το baking powder, και το αλάτι. Στην συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά των δύο μπωλ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα ταψάκι με διάμετρο 22 ή 24 εκατοστά, καλυμμένο με λαδόκολλα, ρίχνουμε όλο το μείγμα για να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 30'.

Όταν ψηθεί η φανουρόπιτα, την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε 10' για να κρυώσει. Τέλος, με ένα μικρό σουρωτήρι, την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Ανακατέψεις το μείγμα απαλά όταν προσθέσεις το αλεύρι για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτά σου. 

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να δοκιμάσεις με μαχαίρι στο κέντρο της φανουρόπιτας για να βεβαιωθείς ότι είναι ψημένη. Όταν το μαχαίρι βγει καθαρό, η φανουρόπιτα είναι έτοιμη.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Όταν η σόδα έρθει σε επαφή με τα υγρά πρέπει το μείγμα σου να μπει γρήγορα στο φούρνο.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με 100 γρ. καρύδια και 50 γρ. σταφίδες. Τα ανακατεύουμε στο μείγμα στο μείγμα πριν το βάλουμε στο φούρνο.

Με ελαιόλαδο αντί για ηλιέλαιο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

21g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.006mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

36%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

33%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

288

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Ράνια Σιταρά

Η κυρία Ράνια είναι μία κοσμοπολίτισσα Ελληνίδα μητέρα και γιαγιά. Της αρέσουν τα ταξίδια και η μαγειρική. Οι συνταγές της είναι παραδοσιακές με επιρροές από τη γαλλική κουζίνα, αφού έχει ζήσει στο Παρίσι για 15 χρόνια. Μαγειρεύει συχνά βίγκαν φαγητά για να δείξει την αγάπη και την φροντίδα της στα παιδιά και τα εγγόνια της, τα οποία ακολουθούν τον βίγκαν τρόπο ζωής.

Ράνια Σιταρά
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές