Βασιλόπιτα με μπανάνα, κομμάτια σοκολάτας και καρύδια

Μία ιδιαίτερη στιγμή του χρόνου που με αυτή την συνταγή στέφεται πάντα με επιτυχία.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 16

Υλικά

6-8

μπανάνες

3 κούπες

αλεύρι ολικής

2 κ.γ.

baking powder

1 κ.γ.

μαγειρική σόδα

1 πρέζα

αλάτι

1 κούπα

ζάχαρη

1⁄2 κούπα

ελαιόλαδο

1 κούπα

νερό

2 δόσεις

βανιλίνης ή

2 κ.γ.

εκχύλισμα βανίλιας

1 κούπα

κομματάκια κουβερτούρας

1 κούπα

καρύδια

1 κ.σ.

λάδι, για το ταψί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπωλ τοποθετούμε τις μπανάνες, ξεφλουδισμένες. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό.

Θρυμματίζουμε τα καρύδια είτε στο μπλέντερ, είτε στο γουδί.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κουβερτούρας και των καρυδιών και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε τόσο όσο για να έχουμε ένα υδαρές μείγμα. Δεν πρέπει να χύνεται, αλλά ούτε να είναι πολύ σφικτό. Κάτι ενδιάμεσο. Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα την κουβερτούρα, τα καρύδια και ανακατεύουμε.

Τοποθετουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 55'-60'. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγαίνει με υγρό μείγμα πάνω του, τότε ψήνουμε 5'-10' ακόμα και ελέγχουμε πάλι.

Όταν ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε 5' να κρυώσει λίγο και την αφαιρούμε από τη φόρμα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεκινήσουμε να την πασπαλίζουμε με άχνη διότι η άχνη θα πανιάσει. Συνεχίζουμε τον στολισμό με φαντασία και παιδικά χεράκια εάν βρίσκονται τριγύρω μας.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Χρησιμοποιήσεις ώριμες μπανάνες, αλλιώς η βασιλόπιτα δεν βγαίνει τόσο γλυκιά και αφράτη.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να λαδώσεις τη φόρμα καθώς το λάδι που χρησιμοποιείται στη συνταγή είναι μισό από το καθιερωμένο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Τα καρύδια έχουν καλή αναλογία ω3/ω6.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με κανέλα και ginger σκόνη ή ένα από τα δύο (1-2 πρέζες το καθένα αναλόγως το γούστο σου) αντί για βανίλια.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

30g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

861mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

42%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

25%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

353

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές