Υλικά
6-8 |
μπανάνες |
3 κούπες |
αλεύρι ολικής |
2 κ.γ. |
baking powder |
1 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1 πρέζα |
αλάτι |
1 κούπα |
ζάχαρη |
1⁄2 κούπα |
ελαιόλαδο |
1 κούπα |
νερό |
2 δόσεις |
βανιλίνης ή |
2 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας |
1 κούπα |
κομματάκια κουβερτούρας |
1 κούπα |
καρύδια |
1 κ.σ. |
λάδι, για το ταψί |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπωλ τοποθετούμε τις μπανάνες, ξεφλουδισμένες. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό.
Θρυμματίζουμε τα καρύδια είτε στο μπλέντερ, είτε στο γουδί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κουβερτούρας και των καρυδιών και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε τόσο όσο για να έχουμε ένα υδαρές μείγμα. Δεν πρέπει να χύνεται, αλλά ούτε να είναι πολύ σφικτό. Κάτι ενδιάμεσο. Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα την κουβερτούρα, τα καρύδια και ανακατεύουμε.

Τοποθετουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 55'-60'. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγαίνει με υγρό μείγμα πάνω του, τότε ψήνουμε 5'-10' ακόμα και ελέγχουμε πάλι.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε 5' να κρυώσει λίγο και την αφαιρούμε από τη φόρμα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεκινήσουμε να την πασπαλίζουμε με άχνη διότι η άχνη θα πανιάσει. Συνεχίζουμε τον στολισμό με φαντασία και παιδικά χεράκια εάν βρίσκονται τριγύρω μας.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Χρησιμοποιήσεις ώριμες μπανάνες, αλλιώς η βασιλόπιτα δεν βγαίνει τόσο γλυκιά και αφράτη.

Μην ξεχάσεις...
Να λαδώσεις τη φόρμα καθώς το λάδι που χρησιμοποιείται στη συνταγή είναι μισό από το καθιερωμένο.

Ήξερες ότι...
Τα καρύδια έχουν καλή αναλογία ω3/ω6.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με κανέλα και ginger σκόνη ή ένα από τα δύο (1-2 πρέζες το καθένα αναλόγως το γούστο σου) αντί για βανίλια.