Υλικά
Για το κέικ της βασιλόπιτας |
|
300 γρ. |
αλεύρι ολικής άλεσης |
1 κούπα |
καρύδια ψιλοκομμένα |
60 ml |
ελαιόλαδο |
100 γρ. |
ζάχαρη καστανή |
1 1⁄2 κ.γ. |
baking powder |
νερό ή γάλα σόγιας |
|
1 |
κέρμα |
Για το γλάσο της βασιλόπιτας |
|
150 γρ. |
μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 55% κακάο) |
1 κούπα |
γάλα σόγιας |
Λευκό γλάσο |
|
1 κούπα |
ζάχαρη άχνη |
2 κ.σ. |
φυτικό γάλα |
Εκτέλεση
Για την βασιλόπιτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά του κέικ σε ένα μπωλ.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε νερό ή γάλα σόγιας για να αποκτήσουμε μια λεία (ημίρευστη) σύσταση.
Αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί για κέικ και ψήνουμε για 25' ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο καθαρή.
Για το γλάσο σοκολάτας: Σπάμε τη σοκολάτα σε ένα μπωλ.
Ζεσταίνουμε το γάλα σόγιας σε μια κατσαρόλα. Το αφαιρούμε όταν ζεσταθεί αλλά πριν βράσει και περιχύνουμε τα κομμάτια σοκολάτας. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή σπάτουλα για να ομογενοποιηθεί.
Περιχύνουμε το κέικ που έχει κρυώσει.
Προαιρετικά, μπορούμε να γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια ή/και να γράψουμε τον πρωτοχρονιάτικο αριθμό με ασπρισμένα αμύγδαλα.
Για το λευκό γλάσο: Ανακάτευουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα. Αν είναι σφιχτό, πρόσθετουμε λίγο γάλα ακόμα, μισό κουταλάκι γλυκού τη φορά. Γεμίζουμε με το γλάσο ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή σύριγγα για να γράψουμε τις ευχές μας πάνω στη βασιλόπιτα.
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Να αυξήσεις τον χρόνο ψησίματος κατά 10', αν το ύψος του κέικ πριν μπει στο φούρνο είναι πάνω από 3 εκ. Αν το ύψος είναι περίπου 5 εκ., τότε να το ελέγξεις αρχικά στα 45'.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Αντί για το λευκό γλάσο μπορούμε εναλλακτικά να στολίσουμε την βασιλόπιτα με ευχές από αμύγδαλα ή κάσιους.