Vegan σοκολατένια brownies από ρεβίθια

Ένα γλυκό vegan, υγιεινό, εύκολο, γρήγορο, και πάνω από όλα πεντανόστιμο. Τα brownies θα βγουν μαλακά, αφράτα, υγρά από μέσα, πιο τραγανά από έξω. Με απλά υλικά που μπορείς να βρεις εύκολα παντού. Φτιάξε τα και θα καταπλήξεις όσα άτομα τα δοκιμάσουν. Μην τους πεις ότι τα έφτιαξες με ρεβίθια. Περίμενε πρώτα να ξετρελαθούν και μετά κάνε την μεγάλη αποκάλυψη!

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:00'
  • κομμάτια 10

Υλικά

150 γρ.

αλεύρι βρώμης

100 γρ.

κακάο

110 γρ.

ζάχαρη καρύδας ή καστανή

1 1⁄2 κ.σ.

baking powder

1

πρέζα αλάτι

½ κ.γ.

κανέλα

250 γρ.

ρεβίθια βρασμένα

160 γρ.

ταχίνι ολικής άλεσης

8 κ.σ.

σιρόπι αγαύης

2

μπανάνες ώριμες

75 γρ.

νερό

1 ½ κ.σ.

εκχύλισμα βανίλιας ή

2

δόσεις βανιλίνης

2 κ.γ.

χυμό λεμονιού

100 γρ.

σταγόνες κουβερτούρας (90 γρ. για το μείγμα & 10 γρ. για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι βρώμης, το κακάο, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και την κανέλα, κι ανακατεύουμε πολύ καλά.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τις μπανάνες με τη μισή ποσότητα νερού και συμπληρώνουμε σταδιακά με νερό μέχρι να αποκτήσουμε ένα σχετικά υδαρές μείγμα.

Προσθέτουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, το ταχίνι, το σιρόπι αγαύης, τη βανίλια, και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε όλα πολύ καλά. Θέλουμε το τελικό μείγμα να είναι τελείως λείο.

Αδειάζουμε το μείγμα στο μπωλ με τα στερεά υλικά, ρίχνουμε τα 90 γρ. σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού.

Σε μια φόρμα ή σε ένα ταψάκι στρώνουμε ένα φύλλο σιλικόνης ή μία λαδόκολλα, βάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε στους 200°C για 10'. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για ακόμα 10'. Προσέχουμε να μην το ψήσουμε παραπάνω γιατί δεν θα είναι υγρό. 

Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τα 10 γρ. σταγόνες κουβερτούρας που έχουμε κρατήσει, όσο ακόμα καίει για να λιώσουν. Αφήνουμε τη φόρμα να κρυώσει 15' πριν το βγάλουμε για να το κόψουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Βάλεις τo νερό σταδιακά όταν χτυπήσεις τις μπανάνες, ώστε να αποκτήσεις ένα σχετικά υδαρές μείγμα.

Μην ψήσεις το μείγμα σου παραπάνω ώρα, γιατί τα brownies δεν θα βγουν υγρά. 

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

34g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.153mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

35%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

33%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

425

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Μαρίνα Ξουλίδου

Η Μαρίνα Ξουλίδου είναι vegan, γιατί αγαπά να αγαπά το ίδιο όλα τα ζώα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ζει στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να μαγειρεύει και να γράφει vegan συνταγές στο site της Vegan Better, να απολαμβάνει χρόνο στη θάλασσα ή στο βουνό, να στηρίζεται στο κεφάλι της, να δημιουργεί vegan make up looks, και να περιποιείται το δέρμα της. Πολύ σύντομα θα είναι και εκπαιδεύτρια ζώων – κάτι που είχε όνειρο να κάνει από μικρή.

Μαρίνα Ξουλίδου
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές