Αρωματικά παραδοσιακά κεφτεδάκια οσπρίων

Λαχταριστά και πάρα πολύ εύκολα κεφτεδάκια οσπρίων με υπέροχο άρωμα καλοκαιριού από δυόσμο και θυμάρι. Τέλεια υφή, τραγανά απ’ έξω και μαλακά από μέσα! Συνοδεύονται ιδανικά απο τηγανιτές πατάτες ή ρυζάκι.

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:15'
  • Εκτέλεση 1:10'
  • μερίδα 3

Υλικά

1 κ.σ.

λιναρόσπορο, κοπανισμένο

2 ½ κ.σ.

νερό

½ κούπα

βρώμη

⅓ κούπα

καρύδια

240 γρ.

φακές ή κόκκινα φασόλια, βρασμένα

½

κρεμμύδι μέτριο

1

σκελίδα σκόρδο

1⁄3 κούπα

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ.

θυμάρι ξερό

1 κ.γ.

δυόσμο ξερό

¾ κ.γ.

πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ.

ρίγανη

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι μαύρο

Προετοιμασία

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
  2. Ανακατεύουμε τον κοπανισμένο λιναρόσπορο με το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη να πήξουν.

Εκτέλεση

Βάζουμε τη βρώμη και τα καρύδια σε έναν πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμματα. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Χτυπάμε τις φακές στον πολυκόφτη ίσα-ίσα να διαλυθούν λίγο και τις αδειάζουμε στο μπολ με τη βρώμη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο μείγμα τον λιναρόσπορο και τα μπαχαρικά, και ζυμώνουμε 2'-3΄μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μεταφέρουμε το μπωλ στο ψυγείο και το αφήνουμε για περίπου 45΄.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Tα ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για περίπου 25΄ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Ελέγξεις το μείγμα σου όταν το βγάλεις από το ψυγείο. Πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να πλάθεται εύκολα. Αν έχει πολλή υγρασία προσθέτεις λίγο σιμιγδάλι.

 

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να αφήσεις το μείγμα σου στο ψυγείο για 45' ώστε να σφίξει και να αποροφηθούν τα αρώματα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Ο λιναρόσπορος όταν τον αναμείξεις με νερό και τον αφήσεις για 5'-10' αποκτά μια κολλώδη υφή και λειτουργεί ως συνδετικό υλικό. Μπορεί να αντικαταστήσει το αυγό και το ψωμί σε διάφορες συνταγές.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με ηλιόσπορο αντί για καρύδια.

Ψημένα σε αντικολλητικό τηγάνι αντί στον φούρνο.

Πρόσθεσε ένα κ.γ. γκαράμ μασάλα στα κεφτεδάκια για μία πιο ιδιαίτερη γεύση.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

77g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

2.510mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

35%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

317

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Beets me

Ο Κωνσταντίνος Δήμουλας, ιδρυτής και δημιουργός του vegan food blog Beets me, ασχολείται με τη μαγειρική από παιδί, αν και ποτέ δεν μπήκε σε επαγγελματική κουζίνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην εσωτερική αρχιτεκτονική και στον σχεδιασμό επίπλου & αντικειμένου. Το 2008 αποφάσισε να στραφεί σε έναν βίγκαν τρόπο ζωής, το οποίο αποτέλεσε τελικά και την αφορμή για να αναζωπυρωθεί η αγάπη του για τη μαγειρική. Μέσα από το blog του Beets-me.com μοιράζεται τις μαγειρικές δημιουργίες του με τον κόσμο με σκοπό να διαδώσει τη βίγκαν κουζίνα και να δείξει ότι όσοι επιλέγουν τον βιγκανισμό δεν στερούνται γεύσεων και ποικιλίας. 

Beets me
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές