Φακόπιτα, η λαχταριστή

Μια πίτα μυρωδάτη και τόσο νόστιμη που μόλις την δοκιμάσεις δεν θα μπορείς να σταματήσεις. Η ξεροψημένη κρούστα και το κουκουνάρι σε συνδυασμό με την αξεπέραστη γλύκα που της χαρίζουν τα σωταρισμένα λαχανικά θα μαγέψουν τους γευστικούς σου κάλυκες. Ένα πιάτο που θα λατρέψεις!

  • Δυσκολία 2
  • Προετοιμασία 0:30'
  • Εκτέλεση 1:30'
  • κομμάτια 12

Υλικά

3 κούπες

φακές μαγειρεμένες & στραγγισμένες ή

1 κούπα

φακές αμαγείρευτες

2

φύλλα δάφνης

2 κ.σ.

κουκουνάρι

3

πιπεριές πολύχρωμες

1

σκελίδα σκόρδου μεγάλη

6-7

μπαχάρια

3

καρότα μεσαίου μεγέθους

1

πράσο

1

κρεμμύδι

4 κ.σ.

μαϊντανό

2 κ.σ.

δυόσμο

1-2 κ.σ.

ακουαφάμπα

1 κ.σ.

μηλόξυδο

1 κ.σ.

ελαιόλαδο

3-4 κ.σ.

νερό

αλάτι

πιπέρι

1 συσκευασία

λεπτό φύλλο για πίτες

Προετοιμασία

  1. Βράζουμε τις φακές με την δάφνη και τις σουρώνουμε καλά. 
  2. Εντωμεταξύ πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ροδέλες αλλά όχι σε πολύ μικρά κομμάτια, γιατί θέλουμε να τα νιώθουμε στο στόμα.

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κουκουνάρι έως ότου πάρει χρώμα και αναδείξει τα αρώματά του. Μετά προσθέτουμε 1 κ.σ. ακουαφάμπα, τις πιπεριές, το σκόρδο, και το μπαχάρι και σωτάρουμε για 2'. Δεν θέλουμε να μαραθούν, θέλουμε να κρατάνε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, το πράσο, το κρεμμύδι και σωτάρουμε για άλλα 5'-6'. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε 1 κ.σ. ακουαφάμπα ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα, προσθέτουμε τις βρασμένες φακές και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, και το μηλόξυδο, ανακατεύουμε καλά, και αποσύρουμε το μείγμα μας από την εστία.

Σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους (30 x 22 εκ.) στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και απλώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας. Τα φύλλα πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και να προεξέχουν λίγο. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα επάνω φύλλα τα ζαρώνουμε και καλύπτουμε τις άκρες με τα φύλλα που έχουμε αφήσει να προεξέχουν από τα πλάγια. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατατεύουμε 1 κ.σ. λάδι με 3-4 κ.σ. νερό και ραντίζουμε την επιφάνεια του φύλλου, ειδικά τα σημεία που υπάρχουν πολλές στρώσεις φύλλων, ώστε να μην ξεραθούν γρήγορα στο ψήσιμο.

Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45' μέχρι να δημιουργηθεί μια όμορφη καστανή κρούστα.

Την σερβίρουμε ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου, την συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή σαλάτα ντομάτα και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Σωτάρεις τα λαχανικά με υπομονή σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν την γλύκα τους και να μην ξεροψηθούν.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Εάν βράσεις τις φακές στη χύτρα θα χρειαστείς 20', ενώ στην κατσαρόλα 30'-40' ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι οι φακές σου.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Για πιο ουδέτερη γεύση όταν βράζεις τις φακές χύσε το νερό της πρώτης βράσης και ολοκλήρωσε το βράσιμο με νέο νερό.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

50g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

588mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

11%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

249

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Μαλαβάζου

Η κυρία Γεωργία, περήφανη γιαγιά με 3 εγγονάκια, ανακάλυψε τον βιγκανισμό τα τελευταία χρόνια, όταν η κόρη της έγινε vegan και συμπαρέσυρε ολόκληρη την οικογένεια σε έναν πιο υγιεινό και ηθικό χάρτη διατροφής. Οι συνταγές της, εμπνευσμένες από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και μαγειρεμένες με vegan υλικά, έχουν τη γνώριμη νόστιμη γεύση των πιάτων της «μαμάς».

Γεωργία Μαλαβάζου
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές