Φάβα κυκλαδίτικη με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα, ένα vegan πιάτο της ελληνικής κουζίνας ιδιαίτερα δημοφιλές όλον τον χρόνο και περισσότερο το καλοκαίρι όπου μπορούμε να το απολαύσουμε στις ταβέρνες δίπλα στο κύμα. Στα νησιά του Αιγαίου την "παντρεύουν" με καραμελωμένα κρεμμύδια και η γλύκα τους απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα. Σε αυτή τη συνταγή καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μας χωρίς λάδι για πιο ελαφριά γεύση. Ένα πιάτο με απλά και λίγα υλικά, αλλά τόσο πλούσιο σε γεύση!

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 5

Υλικά

Για τα Καραμελωμένα Κρεμμύδια

1 κιλό

κρεμμύδια

όσο

νερό χρειαστεί

για τη φαβα

1

κρεμμύδι μεγάλο

1

καρότο μεσαίου μεγέθους

2 κούπες

φάβα

6 κούπες

νερό

Εκτέλεση

Ξεκινάς με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών:
Κόβεις τα κρεμμύδια σε ροδέλες, διαχωρίζεις τις ροδέλες, και τα ψήνεις σκεπασμένα, χωρίς νερό, σε μέτρια φωτιά (5/9) μέχρι να κολλήσουν λίγο. Τα ξεκολλάς από τον πάτο με ελάχιστο νερό και μια ξύλινη σπάτουλα. Στη συνέχεια, προσθέτεις 2 κ.σ. νερό, ανακατεύεις, καλύπτεις και μαγειρεύεις. Ελέγχεις συχνά και προσθέτεις επιπλέον νερό (1-2 κ.σ. κάθε φορά) κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακατεύοντας συχνά. Η διαδικασία θα πάρει μισή με μία ώρα.

Ετοιμάζεις τη φάβα:
Κόβεις σε μεγάλα κομμάτια το κρεμμύδι και το καρότο και τα μαγειρεύεις στη χύτρα ταχύτητας μαζί με 2 κούπες φάβα και 6 κούπες νερό για 20'. Στη συνέχεια κλείνεις τη φωτιά και αφήνεις τη χύτρα να κρυώσει.

Με ένα μπλέντερ χειρός ομογενοποιείς τη φάβα.

Σερβίρεις τη φάβα και την γαρνίρεις με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Προσθέτεις λίγο επιπλέον νερό όταν αυτό εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του καραμελώματος των κρεμμυδιών.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να φυλάξεις όσα καραμελωμένα κρεμμύδια σου περισσέψουν στην κατάψυξη, μέσα σε θήκες από παγάκια, και να τα χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς ή πίτσα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Προσθέτοντας λίγη κάπαρη και λεμόνι.

Με κρεμμύδι ξερό το οποίο έχεις κόψει και έχεις βάλει για 30' στο νερό για να μειωθεί η αψάδα του.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

128g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

200mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

301

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές