Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά

Το κολοκύθι χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, ωμό ή μαγειρεμένο. Σπάνια όμως χρησιμοποιούμε τους ανθούς του. Σας παρουσιάζουμε μία νόστιμη καλοκαιρινή vegan συνταγή με ανθούς κολοκυθιού.

  • Δυσκολία 3
  • Προετοιμασία 0:20'
  • Εκτέλεση 2:00'
  • μερίδες 4

Υλικά

Για τη Γέμιση

2

κρεμμύδια λευκά

1

ντομάτα

1

καρότο μεγάλο

1

κολοκύθι μέτριο

1 1⁄4 κούπα

ρύζι Καρολίνα

2 1⁄2 κούπες

νερό

1 κ.γ.

άνηθο

1 κ.σ.

μαϊντανό

1 κ.γ.

δυόσμο

1⁄2

λεμόνι - το ξύσμα του

1⁄2 ποτήρι

λευκό κρασί (προαιρετικά)

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

1⁄4 κ.γ.

πιπέρι

Για το Μαγείρεμα

40

κολοκυθοανθοί

1

κρεμμύδι

1

πατάτα

1

καρότο

1

λεμόνι - τον χυμό του

νερό

Προετοιμασία

  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια της γέμισης.
  2. Αφαιρούμε τους σπόρους από την ντομάτα και την τρίβουμε.
  3. Τρίβουμε το καρότο και το κολοκύθι της γέμισης.
  4. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο).
  5. Κόβουμε σε μεγάλες φέτες το κρεμμύδι, την πατάτα και το καρότο και τα αφήνουμε στην άκρη, για να τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας αργότερα.

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το καρότο και το κολοκύθι σε 2 κ.σ. νερό σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε νερό, 1 κ.σ. τη φορά, ώστε να υπάρχει πάντα λίγο υγρό με τα λαχανικά. Μετά από περίπου 10′ που θα έχουν σωταριστεί τα λαχανικά, προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό για να μην κολλήσει το ρύζι. Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το ρύζι, σωτάρουμε τη γέμιση για άλλα 5′ και ύστερα προσθέτουμε και την τελευταία δόση νερού και ξύνουμε με αυτήν τον πάτο της κατσαρόλας. Τέλος, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.

Κατόπιν τοποθετούμε στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας τις φέτες από το κρεμμύδι, την πατάτα και το καρότο. Αυτό βοηθά να μην κολλήσουν οι κολοκυθοανθοί στον πάτο κατά το μαγείρεμα.

Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς, βάζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση σε κάθε κολοκυθοανθό.

Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τους κολοκυθοανθούς και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τοποθετούμε ένα πυράντοχο πιάτο για βάρος πάνω από τους κολοκυθοανθούς για να μην ανοίξουν όσο μαγειρεύονται.

Μαγειρεύουμε για 25' με 30΄σε μέτρια θερμοκρασία.

Απομακρύνουμε από τη εστία, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε για 10', και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Τοποθετήσεις βάρος πάνω από τους καλοκυθοανθούς για να μην ανοίξουν όσο βράζουν. Μπορείς να χρησμοποιήσεις ένα πιάτο μικρότερης διαμέτρου από την κατσαρόλα.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Στο τέλος του μαγειρέματος να περιχύσεις με χυμό λεμονιού. Αν σου αρέσουν οι πιο ξινές γεύσεις, βάλε χυμό από περισσότερα λεμόνια.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Οι ανθοί του κολοκυθιού έχουν τα πέταλά τους ανοιχτά το πρωί. Αν έχεις δικές σου κολοκυθιές μάζεψε τους ανθούς το πρωί, ώστε να είναι εύκολο να τους γεμίσεις.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Στην αρχή του σωταρίσματος των λαχανικών να χρησιμο­ποιήσεις ζουμί στο οποίο έχεις βράσει ρεβίθια. Στο τέλος του σωταρίσματος να χρησιμοποιήσεις λευκό κρασί για να ξύσεις τον πάτο της κατσαρόλας.

 

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

51g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.885mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

358

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Κουτή

Η κυρία Γεωργία κατάγεται από την Καρδίτσα και διατηρεί ζωντανές πολλές συνταγές από τη μητέρα της. Μαζί με τον σύζυγό της διατηρούν τα τελευταία 30 χρόνια την ταβέρνα Πανάγος στην Πάτμο, όπου μοιράζεται με τους πελάτες της τις γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσε.

Γεωργία Κουτή
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές