Υλικά
1 κ.γ. |
λιναρόσπορο |
2 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
2 |
γλυκοπατάτες βρασμένες |
2 κούπες |
ρεβίθια βρασμένα |
2 σκελίδες |
σκόρδο |
1 |
κρεμμύδι ξερό |
1 |
κόκκινη πιπεριά |
2 κ.γ. |
κύμινο |
1 κ.γ. |
κουρκουμά |
1⁄2 κ.γ. |
καπνιστή πάπρικα |
1⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
1 πρέζα |
πιπέρι |
Εκτέλεση
Ανακατεύεις τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο σε ένα μικρό δοχείο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτεις τα βρασμένα ρεβίθια και τις γλυκοπατάτες και τα λιώνεις με ένα πιρούνι ή με μία πρέσα πατάτας. Εναλλακτικά, μπορείς να τα περάσεις από το μπλέντερ και να τα ψιλοκόψεις ανάλογα με την υφή που θέλεις να έχουν τα μπιφτέκια σου.
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι στο χέρι ή στο μπλέντερ, περνάς το σκόρδο από τον πολτοποιητή, κόβεις την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομμάτια, και τα προσθέτεις στο μπωλ.
Στη συνέχεια, προσθέτεις τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο.
Τέλος, προσθέτεις όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύεις καλά. Βάζεις το μείγμα σου στο ψυγείο 20'-30' για να σφίξει και να απορροφήσει τα αρώματα από τα μπαχαρικά.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C, πλάθεις τα μπιφτέκια σου και τα τοποθετείς σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη.
Ψήνεις για 20'-25' ή μέχρι να ροδίσουν και σερβίρεις.
Μπορείς να τα συνοδεύσεις με ωμή πράσινη σαλάτα, ριζότο, vegan χυλοπίτες με ντομάτα, μαγειρεμένα χόρτα, μπάμιες, αρακά, πουρέ πατάτας ή να τα χρησιμοποιήσεις σε μπέργκερ.
Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...
Βρέξεις τα χέρια σου εάν κολλά το μείγμα στα χέρια σου, ή να βάλεις το μείγμα στο ψυγείο για 20'-30', εάν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Μην ξεχάσεις...
Να προσθέσεις λίγες νιφάδες βρώμης αν το μείγμα είναι πολύ υγρό ή λίγο υγρό (ακουαφάμπα ή νερό ή χυμό λεμονιού) αν το μείγμα είναι πολύ ξηρό.

Ήξερες ότι...
Το μείγμα είναι αρκετά "δεμένο" και ο λιναρόσπορος μπαίνει εδώ κυρίως για την διατροφική του αξία, όχι για να σφίξει το μείγμα. Μπορείς να παραλείψεις τον λιναρόσπορο και απλώς να προσθέσεις τον χυμό λεμονιού για γεύση.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σπανάκι ή κατεψυγμένο αρακά στο μείγμα.