Mπιφτέκι γλυκοπατάτας με ρεβίθια και κύμινο

Ένα πεντανόστομο χορτοφαγικό μπιφτέκι με ποικιλία αγνών και θρεπτικών υλικών, τραγανό και αρωματικό, που θα απολαύσουν μεγάλοι και παιδιά. Είναι από τις συνταγές που τα παιδιά σου ζητούν να φτιάξεις και αύριο και μεθαύριο. Το καλύτερο είναι ότι τα παιδιά απολαμβάνουν το πλάσιμο των μπιφτεκιών, το να τρώνε μείγμα ενώ πλάθουν, και το "καθάρισμα" του μπωλ (γλείφοντας τα δάχτυλά τους).

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μπιφτέκια 10 εκ. 5

Υλικά

1 κ.γ.

λιναρόσπορο

2 κ.σ.

χυμό λεμονιού

2

γλυκοπατάτες βρασμένες

2 κούπες

ρεβίθια βρασμένα

2 σκελίδες

σκόρδο

1

κρεμμύδι ξερό

1

κόκκινη πιπεριά

2 κ.γ.

κύμινο

1 κ.γ.

κουρκουμά

1⁄2 κ.γ.

καπνιστή πάπρικα

1⁄4 κ.γ.

αλάτι

1 πρέζα

πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο σε ένα μικρό δοχείο.

Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τις γλυκοπατάτες και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με μία πρέσα πατάτας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα περάσουμε από το μπλέντερ και να τα ψιλοκόψουμε ανάλογα με την υφή που θέλουμε να έχουν τα μπιφτέκια μας.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο χέρι ή στο μπλέντερ, περνάμε το σκόρδο από τον πολτοποιητή, κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομμάτια, και τα προσθέτουμε στο μπωλ.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τον λιναρόσπορο.

Τέλος, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο 20'-30' για να σφίξει και να απορροφήσει τα αρώματα από τα μπαχαρικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη.

Ψήνουμε για 20'-25' ή μέχρι να ροδίσουν και σερβίρουμε.

Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ωμή πράσινη σαλάτα, ριζότο, vegan χυλοπίτες με ντομάτα, μαγειρεμένα χόρτα, μπάμιες, αρακά, πουρέ πατάτας ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε μπέργκερ.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Βρέξεις τα χέρια σου εάν κολλά το μείγμα στα χέρια σου, ή να βάλεις το μείγμα στο ψυγείο για 20'-30', εάν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να προσθέσεις λίγες νιφάδες βρώμης αν το μείγμα είναι πολύ υγρό ή λίγο υγρό (aquafaba ή νερό ή χυμό λεμονιού) αν το μείγμα είναι πολύ ξηρό.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το μείγμα είναι αρκετά "δεμένο" και ο λιναρόσπορος μπαίνει εδώ κυρίως για την διατροφική του αξία, όχι για να σφίξει το μείγμα. Μπορείς να παραλείψεις τον λιναρόσπορο και απλώς να προσθέσεις τον χυμό λεμονιού για γεύση.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σπανάκι ή κατεψυγμένο αρακά στο μείγμα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

88g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.574mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

15%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

196

ανά μπιφτέκι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})