Σουφικό Ικαρίας

Ένα παραδοσιακό φαγητό που αξιοποιεί τα ζαρζαβατικά του Ικαριώτικου περιβολιού. Μελωμένα λαχανικά που λιώνουν στο στόμα. Όλο το καλοκαίρι σε ένα πιάτο που είναι πίνακας ζωγραφικής!

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:30'
  • μερίδες 4

Υλικά

3

κρεμμύδια

1⁄4 κ.γ.

αλάτι

3

πατάτες

1

μελιτζάνα

2

κόκκινες πιπεριές

1

πράσινη πιπεριά

3

κολοκυθάκια

2

ντομάτες

2 κούπες

νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

Σε μία πλατιά καταρόλα βάζουμε τα λαχανικά σε στρώσεις. Ξεκινάμε με τα κρεμμύδια, τα οποία απλώνουμε σε όλον τον πάτο και τα αλατίζουμε. Από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες που χρειάζονται περισσότερη ώρα μαγειρέματος. Μετά βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες και τέλος προσθέτουμε 1⁄2 κούπα από το νερό. 

Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας στην εστία σε υψηλή θερμοκρασία. Αμέσως μόλις φτάσει σε βρασμό, τη σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (2/9), για 45'-60' μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατά τη διάρκεια ελέγχουμε το νερό κι εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε, ώστε να υπάρχει πάντα λίγο νερό στον πάτο της κατσαρόλας μας.

Όταν οι πατάτες μας έχουν μαλακώσει, τα σουφικό μας είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Διαλέξεις τα λαχανικά σου όσο πιο φρέσκα γίνεται γιατί η νοστιμιά του φαγητού εξαρτάται από την φρεσκάδα των λαχανικών.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Ότι το φαγητό αυτό θέλει μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για να μελώσουν τα λαχανικά και δεν θέλει ανακάτεμα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

105g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.504mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

240

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές