Στιφάδο με μανιτάρια και κάστανα

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ετοιμάσαμε μία εορταστική συνταγή που θα απολαύσουν όλοι σας οι καλεσμένοι στο γιορτινό τραπέζι. Ένα πιάτο απλό και γευστικό, με την σαρκώδη υφή των μανιταριών, την γήινη γεύση των κάστανων, την γλυκύτητα των κρεμμυδιών, και μία υπέροχη αρωματική σάλτσα ντομάτας.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:50'
  • Εκτέλεση 1:00'
  • μερίδες 6

Υλικά

800 γρ.

κάστανα φρέσκα

1 κιλό

κρεμμυδάκια κοκκάρια

1 κιλό

μανιτάρια

400 γρ.

χυμό ντομάτας απλής συμπύκνωσης

1 κ.σ.

νερό ή ακουαφάμπα

1

φύλλο δάφνης

3⁄4 κ.γ.

αλάτι

1

ξύλο κανέλας

5

μπαχάρια

1 κ.σ.

πελτές ντομάτας

4

γαρύφαλλα

1-2

κούπες νερό

1/4 κούπας

κόκκινο κρασί και κονιάκ (προαιρετικά)

Προετοιμασία

  1. Βράζουμε ή ψήνουμε τα κάστανα για να ξεφλουδίζονται εύκολα. Αν τα βράσουμε χρειάζονται 40'-50' ή 14'-17' σε χύτρα ταχύτητας. Αν τα ψήσουμε πρέπει να τα χαράξουμε και να τα ψήσουμε σε μη προθερμασμένο grill στους 220°C για 15' περίπου. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Στο μεταξύ ξεφλουδίζουμε τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε τις άκρες και τα κρατάμε ολόκληρα. Για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα τα ζεματίζουμε σε νερό για 2'-3'.
  3. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια προς υψηλή ένταση βάζουμε την ακουφάμπα με τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά προσθέτοντας τα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε έντονα όταν βλέπουμε ότι το κρεμμύδι κολλά στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και στη συνέχεια εάν θελουμε και με κονιάκ και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σωτάρουμε τα υλικά ανακατεύοντας τακτικά έως ότου τα μανιτάρια βγάλουν τα υγρά τους και αυτά εξατμιστούν.

Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τα κάστανα, και όσο νερό χρειάζεται μέχρι το φαγητό σχεδόν να καλύπτεται. Αφήνουμε το στιφάδο να μαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40'-50' περίπου και ελέγχουμε να μην χαθεί το νερό (προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί). Το στιφάδο είναι έτοιμο όταν τα κρεμμύδια έχουν μαλακώσει αλλά δεν έχουν διαλυθεί.

Το συνοδεύουμε με πουρέ ή με ρύζι. Καλή απόλαυση!

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Τα κάστανα ανάλογα την ποικιλία τους είναι κατάλληλα για ψήσιμο ή για βράσιμο. Μπορείς να ρωτήσεις τον μανάβη πώς να τα μαγειρέψεις για να ξεφλουδίζονται ευκολότερα.

Δες εδώ όσα πρέπει να ξέρεις για τα κάστανα και περισσότερες ιδέες για να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με κατεψυγμένα και καθαρισμένα κρεμμυδάκια που θα βρεις στην αγορά.

Να σωτάρεις σε ελαιόλαδο αντί για ακουφάμπα ή νερό. Δες εδώ περισσότερους τρόπους μαγειρέματος και σωταρίσματος χωρίς λίπη ή έλαια.



Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

14g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

832mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

364

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Ειρήνη Σκηνιώτη

Η Ειρήνη Σκηνιώτη S.A.C. Dip. είναι Vegetarian and Vegan Nutrition Consultant (Level 3). Είναι βίγκαν από το 2007. Ζει στην Πάτρα και μεγαλώνει μαζί με τον σύντροφό της ένα βίγκαν παιδί.

Ειρήνη Σκηνιώτη
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές