Τσάνα μασάλα ή αλλιώς ινδική ρεβιθάδα

Ινδική ρεβιθάδα. Ένα πιάτο με πλούσια γεύση, έντονα χρώματα και αρώματα Ανατολής. Με μπαχαρικά που αναδεικνύουν τη γήινη γεύση των ρεβιθιών, τα οποία παραμένουν οι πρωταγωνιστές του πιάτου.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 0:30'
  • μερίδες 4

Υλικά

2 κ.σ.

σπιτικό ζωμό λαχανικών ή νερό

2 κ.γ.

σπόροι κύμινου

1

ξύλο κανέλας

5

φύλλα δάφνης

5 λοβοί ή 1 κ.γ.

κάρδαμο

5

γαρύφαλλα (προαιρετικά)

5 κόκκοι

πιπέρι μαύρο (προαιρετικά)

2

κρεμμύδια μεγάλα

2

σκελίδες σκόρδο

1⁄4 κούπα

τζίντζερ τριμμένο

2⁄3 κ.γ.

αλάτι

1 κ.γ.

τζίντζερ τριμμένο

1 κ.γ.

σκόρδο λιωμένο

1 κ.γ.

κύμινο

3 κ.σ.

κόλιανδρο σε σκόνη

1 κ.γ.

κουρκουμά σε σκόνη

1/4 κ.γ.

τσίλι σε σκόνη

4

ντομάτες

2

πατάτες (προαιρετικά)

500 γρ.

ρεβίθια βρασμένα

2 1⁄2 κ.σ.

γιαούρτι σόγιας (προαιρετικά)

1

λεμόνι, τον χυμό του

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. νερό ή ζωμό λαχανικών και σωτάρουμε τους σπόρους του κύμινου, την κανέλα, τη δάφνη, το κάρδαμο, το γαρίφαλο, και το μαύρο πιπέρι.

Μετά από 30'' προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, καθώς και το μισό τζίντζερ κομμένο ζουλιέν (μακρόστενα κομμάτια). Προσθέτουμε το αλάτι για να βοηθήσουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και τα αφήνουμε να σωταριστούν για 2' μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε 1⁄2 κ.γ. ζάχαρη για να καραμελώσουν.

Χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά σε σκόνη (κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά, τσίλι), τις ντομάτες τις οποίες έχουμε περασει από το multi, λίγα φύλλα κόλιανδρου και ανακατεύουμε καλά. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1'.

Προσθέτουμε τις πατάτες τις οποίες έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα μας να ψηθεί για 2'. 

Προσθέτουμε τα ρεβίθια, λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το προσαρμόζουμε αν χρειάζεται. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για άλλα 5' και μετά προσθέτουμε λίγο vegan γιαούρτι μαζί με το υπόλοιπο τζίντζερ και τα φύλλα κόλιανδρου.

Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για άλλα 8'-10' μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο λεμόνι αν χρειάζεται.

Το σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή ινδικό ψωμί naan και φρέσκια σαλάτα και το απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με λιγότερο τσίλι και πιπέρι, εάν προτιμάς τις πιο ήπιες γεύσεις.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

95g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.617mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

13%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

31%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

398

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Ελένη Πρίφτη

Η Ελένη Πρίφτη είναι χημικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Χημεία, διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Μεταξύ 2008-2015 εργάστηκε στο Εργαστήριο Βαρέων Μετάλλων του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με κυριότερο ερευνητικό στόχο την μελέτη της δυναμικής και της βιοδιαθεσιμότητας των βαρέων μετάλλων στον Σαρωνικό Κόλπο. Ζει και εργάζεται στην Ολλανδία ως Health Coach (Σύμβουλος Υγείας) στην IASIS Health Coaching. Είναι έγγαμη με δύο παιδιά. Είναι συνδιαχειρίστρια στην ομάδα “Χορτοφάγοι γονείς | Vegan parents” όπου συνεισφέρει στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής.

Ελένη Πρίφτη
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})