Υγιεινή λαδένια Κιμώλου

Μία συνταγή αιγαιοπελαγίτικη, με απλά υλικά και πρωταγωνιστές τη ντομάτα και το κρεμμύδι. Ιδανική για το καλοκαίρι, όπου οι ντομάτες είναι ώριμες. Μία νηστίσιμη πίτσα, ακόμα πιο ελαφριά από την παραδοσιακή συνταγή, γιατί έχει ελάχιστο λάδι. Απόλαυσέ την με παγωμένη μπύρα, ή σαν σνακ για την παραλία.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 1:30'
  • λαδένιες 2

Υλικά

για τη ζύμη

2 κούπες

αλεύρι ολικής άλεσης

2 κούπες

αλεύρι λευκό

1 κ.γ.

μαγιά

1 κ.γ.

ζάχαρη

1⁄2 κ.γ.

αλάτι

2 κούπες

νερό

για τη γέμιση

3

ντομάτες

3

κρεμμύδια

2

πιπεριές πράσινες ανοιχτές

6

ελιές Καλαμάτας

1 κ.γ.

λάδι

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη και αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μία πετσέτα για 1 ώρα να φουσκώσει. Θέλουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εντωμεταξύ προετοιμάζουμε τα λαχανικά: Πλένουμε και κόβουμε σε καρέ τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε ένα ταψί στρώνουμε μία επιφάνεια σιλικόνης ή ένα αντικολλητικό χαρτί και το ραντίζουμε με λίγο αλεύρι. Τοποθετούμε επάνω του το μισό ζυμάρι και το απλώνουμε με τα χέρια μας, πιέζοντας από το κέντρο προς τα τοιχώματα. Απλώνουμε επάνω τη μισή ποσότητα των λαχανικών και με ένα πινέλο αλείφουμε την περιφέρεια του ζυμαριού με το λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Ψήνουμε τις λαδένιες στους 200°C για 12'-15', μέχρι να ξεροψηθούν οι άκρες.

Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και απολαμβάνουμε!

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να φτιάξεις 2 χοντρές ή 3 λεπτές λαδένιες, εάν προτιμάς τη ζύμη πιο τραγανή.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με επιπλέον λαχανικά, όπως κολοκύθι και μελιτζάνα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

31g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.767mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

9%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

15%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

298

ανά λαδένια

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές