Vegan Γλωσσάρι

Διασταυρούμενη επιμόλυνση (cross-contamination)

Είναι η επιμόλυνση των vegan τροφίμων με υλικά ζωικής προέλευσης. Αποφεύγεται με συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει η επιχείρηση κατά την παραλαβή, αποθήκευση, σήμανση, διαχείριση, χρήση των πρώτων υλών της, και διαχείριση του τελικού προϊόντος της.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πρακτικών που έχουν στόχο να αποτρέψουν την επιμόλυνση των βίγκαν εισροών ή βίγκαν προϊόντων από ζωικά:

  • Κατάλληλη σήμανση των βίγκαν και μη-βίγκαν ομοειδών εισροών (π.χ. βίγκαν και μη-βίγκαν άλευρα, ξύδια, κρασιά, ζάχαρες) κατά την παραλαβή και αποθήκευσή τους.
  • Χρήση διαφορετικών (dedicated) επιφανειών, σκευών, και εργαλείων για βίγκαν προϊόντα ή καθαρισμός κοινών σκευών και εργαλείων πριν αυτά χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βίγκαν προϊόντων.
  • Χρήση διαφορετικού λαδιού για τηγάνισμα βίγκαν προϊόντων.
  • Κατάλληλη χωροθέτηση σε προθήκες καταστημάτων ή μπουφέδες self-service ώστε να μην πέφτουν μη-βίγκαν φαγητά πάνω σε βίγκαν. Σερβίρισμα με διαφορετικές λαβίδες των vegan προϊόντων.
  • Εκπαίδευση του προσωπικού που εμπλέκεται στην παραγωγή και σερβίρισμα.