Vegan Τσουρέκι

Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει τσουρέκι! Και για να το απολαμβάνουμε όλοι και όλο τον χρόνο, παραθέτουμε μια εύκολη συνταγή για vegan τσουρέκι, την οποία παραχώρησε ειδικά για τους αναγνώστες της Vegan Times το εστιατόριο Crudo. Ευχόμαστε να την απολαύσετε.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 3:30'
  • μερίδες 10

Υλικά

4 κ.σ. (60 γρ.)

λάδι καρύδας ή φυτικό βούτυρο

1⁄2 κούπα

φυτικό γάλα

4 κούπες (480 γρ.)

αλεύρι σκληρό

4 1⁄2 κ.γ. (15 γρ.)

ξηρή μαγιά

6 κ.σ. (75 γρ.)

ζάχαρη καστανή

1 κ.γ.

μαχλέπι σε σκόνη

1⁄8  κ.γ.

μαστίχα σε σκόνη

1 κ.γ.  (4 γρ.)

θαλασσινό αλάτι, λεπτό

1⁄3 κούπα

νερό

1⁄3 κούπα

ακουαφάμπα (χτυπημένη ελαφρά)

1⁄4 κούπα

αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

1 κ.σ.

φυτικό γάλα

1 κ.σ.

σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση

Λιώνουμε το λάδι καρύδας ή το φυτικό βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά όχι να βράσει.

Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα άλλο μεγάλο μπvλ αν δεν έχουμε μίξερ) ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Όταν ανακατευτούν καλά προσθέτουμε και το αλάτι.

Προσθέτουμε το λάδι καρύδας με το γάλα στον κάδο με τα στερεά υλικά, ανακατεύουμε 1'-2', και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και την aquafaba, την οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά. 

Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει το μείγμα με τον γάντζο για περίπου 5'-7΄σε μέτρια ένταση, μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Εάν δεν έχουμε μίξερ μπορούμε να απλώσουμε το μείγμα σε μια επιφάνεια που θα έχουμε αλευρώσει ελαφρά και να ζυμώσουμε με τα χέρια για τουλάχιστον 10'-15', μέχρι η ζύμη να μην κολλάει.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα δοχείο και την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του δωματίου).

Ανάβουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 40°C. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια και την κόβουμε σε τρία ίσα κομμάτια. Πλάθουμε με τα χέρια μας κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μία λωρίδα περίπου 30 εκ. μήκος. Τοποθετούμε τις τρεις λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη πάνω σε χαρτί ψησίματος και τις πλέκουμε σε πλεξούδα, ενώνοντας τις άκρες στο τελείωμα για να μην ανοίξουν. Μεταφέρουμε το τσουρέκι με το χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει για άλλα 30'-35΄.

Όταν το τσουρέκι είναι έτοιμο, αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα από το φυτικό γάλα και το σιρόπι αγαύης, αφού τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπωλ, και γαρνίρουμε με το αμύγδαλο φιλέ. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο προθερμασμένο στους 180°C και το ψήνουμε για 20' μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε το αφήνουμε να κρυώσει.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Να βυθίσεις στο τσουρέκι σου ένα μαχαιράκι, ώστε να βεβαιωθείς ότι έχει ψηθεί. Εάν η άκρη του βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο! 

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Αν δεν βρεις μαχλέπι σε σκόνη, να το περάσεις από το μούλτι μαζί με τη ζάχαρη και την μαστίχα. Θα ομογενοποιηθούν καλύτερα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Ακουαφάμπα (aquafaba) λέγεται το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ρεβίθια. Χρησιμοποιείται σε πολλές vegan συνταγές ως υποκατάστατο του αυγού λόγω των ιδιοτήτων που έχει, λειτουργεί δηλαδή ως ασπράδι! Αν δεν είσαι εξοικειωμένος/η με την προετοιμασία και χρήση της είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις το ζουμί από μια κονσέρβα μαγειρεμένα ρεβίθια ή έτοιμη aquafaba που βρίσκεις στο εμπόριο, για μεγαλύτερη ασφάλεια στην εκτέλεση και επιτυχία της συνταγής!

Εάν τοποθετήσεις ένα ταψί με νερό κάτω κάτω στον φούρνο όταν βάζεις το τσουρέκι σου να φουσκώσει, λειτουργεί σαν στόφα και το τσουρέκι φουσκώνει πιο γρήγορα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Εάν σου αρέσει το τσουρέκι σου να έχει άρωμα και γεύση από πορτοκάλι, μπορείς να προσθέσεις το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι στον κάδο του μίξερ αφού έχεις προσθέσει όλα τα υπόλοιπα υλικά!

Να αντικαταστήσεις την καστανή ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βάλεις περίπου 20 γραμμάρια περισσότερο για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης το τσουρέκι θα πάρει μια απόχρωση καστανή!

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

14g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

2.147mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

19%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

13%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

273

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές