Vegan Τσουρέκι

Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει τσουρέκι! Και για να το απολαμβάνουμε όλοι και όλο τον χρόνο, παραθέτουμε μια εύκολη συνταγή για vegan τσουρέκι, την οποία παραχώρησε ειδικά για τους αναγνώστες της Vegan Times το εστιατόριο Crudo. Ευχόμαστε να την απολαύσετε.

  • Δυσκολία 2
  • Εκτέλεση 3:30'
  • μερίδες 10

Υλικά

4 κ.σ. (60 γρ.)

λάδι καρύδας ή φυτικό βούτυρο

1⁄2 κούπα

φυτικό γάλα

4 κούπες (480 γρ.)

αλεύρι σκληρό

4 1⁄2 κ.γ. (15 γρ.)

ξηρή μαγιά

6 κ.σ. (75 γρ.)

ζάχαρη καστανή

1 κ.γ.

μαχλέπι σε σκόνη

1⁄8  κ.γ.

μαστίχα σε σκόνη

1 κ.γ.  (4 γρ.)

θαλασσινό αλάτι, λεπτό

1⁄3 κούπα

νερό

1⁄3 κούπα

ακουαφάμπα (χτυπημένη ελαφρά)

1⁄4 κούπα

αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

1 κ.σ.

φυτικό γάλα

1 κ.σ.

σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση

Λιώνεις το λάδι καρύδας ή το φυτικό βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτεις το γάλα και το ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά όχι να βράσει.

Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα άλλο μεγάλο μπολ αν δεν έχεις μίξερ) ανακατεύεις το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Όταν ανακατευτούν καλά προσθέτεις και το αλάτι.

Προσθέτεις το λάδι καρύδας με το γάλα στον κάδο με τα στερεά υλικά, ανακατεύεις 1'-2', και στην συνέχεια προσθέτεις το νερό και την ακουαφάμπα, την οποία έχεις χτυπήσει ελαφρά. 

Αφήνεις το μίξερ να ζυμώσει το μείγμα με τον γάντζο για περίπου 5'-7΄σε μέτρια ένταση, μέχρι η ζύμη σου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Εάν δεν έχεις μίξερ μπορείς να απλώσεις το μείγμα σε μια επιφάνεια που θα έχεις αλευρώσει ελαφρά και να ζυμώσεις με τα χέρια για τουλάχιστον 10'-15', μέχρι η ζύμη να μην κολλάει.

Μεταφέρεις τη ζύμη σε ένα δοχείο και την αφήνεις σκεπασμένη να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του δωματίου).

Ανάβεις τον φούρνο να προθερμανθεί στους 40°C. Μεταφέρεις τη ζύμη σε μια επιφάνεια και την κόβεις σε τρία ίσα κομμάτια. Πλάθεις με τα χέρια σου κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μία λωρίδα περίπου 30 εκ. μήκος. Τοποθετείς τις τρεις λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη πάνω σε χαρτί ψησίματος και τις πλέκεις σε πλεξούδα, ενώνοντας τις άκρες στο τελείωμα για να μην ανοίξουν. Μεταφέρεις το τσουρέκι με το χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και το βάζεις στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει για άλλα 30'-35΄.

Όταν το τσουρέκι είναι έτοιμο, αλείφεις την επιφάνεια με το μείγμα από το φυτικό γάλα και το σιρόπι αγαύης, αφού τα έχεις ανακατέψει σε ένα μπολ, και γαρνίρεις με το αμύγδαλο φιλέ. Μεταφέρεις το ταψί στον φούρνο προθερμασμένο στους 180°C και το ψήνεις για 20' μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Πριν το κόψεις για να το σερβίρεις το αφήνεις να κρυώσει.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Να βυθίσεις στο τσουρέκι σου ένα μαχαιράκι, ώστε να βεβαιωθείς ότι έχει ψηθεί. Εάν η άκρη του βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο! 

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Αν δεν βρεις μαχλέπι σε σκόνη, να το περάσεις από το μούλτι μαζί με τη ζάχαρη και την μαστίχα. Θα ομογενοποιηθούν καλύτερα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Ακουαφάμπα (aquafaba) λέγεται το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ρεβύθια. Χρησιμοποιείται σε πολλές vegan συνταγές ως υποκατάστατο του αυγού λόγω των ιδιοτήτων που έχει, λειτουργεί δηλαδή ως ασπράδι! Αν δεν είσαι εξοικειωμένος/η με την προετοιμασία και χρήση της είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις το ζουμί από μια κονσέρβα μαγειρεμένα ρεβύθια ή έτοιμη aquafaba που βρίσκεις στο εμπόριο, για μεγαλύτερη ασφάλεια στην εκτέλεση και επιτυχία της συνταγής!

Εάν τοποθετήσεις ένα ταψί με νερό κάτω κάτω στον φούρνο όταν βάζεις το τσουρέκι σου να φουσκώσει, λειτουργεί σαν στόφα και το τσουρέκι φουσκώνει πιο γρήγορα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Εάν σου αρέσει το τσουρέκι σου να έχει άρωμα και γεύση από πορτοκάλι, μπορείς να προσθέσεις το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι στον κάδο του μίξερ αφού έχεις προσθέσει όλα τα υπόλοιπα υλικά!

Να αντικαταστήσεις την καστανή ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βάλεις περίπου 20 γραμμάρια περισσότερο για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης το τσουρέκι θα πάρει μια απόχρωση καστανή!

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

14g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

2.147mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

19%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

13%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

273

ανά κομμάτι

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Νταϊάνα Βουγέση - Crudo

Το CRUDO είναι μία πρωτοπόρος επιχείρηση εστίασης vegan, η οποία λειτούργησε, μεταξύ άλλων, το πρώτο αποκλειστικά vegan και raw vegan delivery στην Αθήνα από το 2017. Έκτοτε παρέχει εξειδικευμένες λύσεις σε προγράμματα vegan διατροφής, σχεδιασμό vegan μενού και vegan catering, ενώ το ομώνυμο εστιατόριο στεγάζεται στο Ξενοδοχείο Palmyra Beach Hotel στη Γλυφάδα.

Νταϊάνα Βουγέση - Crudo
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές