Υλικά
500 γρ. |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
500 γρ. |
αλεύρι κίτρινο |
2 κ.γ. |
ξηρή μαγιά |
1⁄2 κ.σ. |
ζάχαρη |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
2 κούπες |
νερό χλιαρό |
Εκτέλεση
Βάζoυμε σε ένα μπωλ τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μία κούπα του νερού και δύο κουταλιές σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τα αφήνουμε 20' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα άλευρα, έπειτα ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα με τη μαγιά, το υπόλοιπο χλιαρό νερό, και ζυμώνουμε καλά. Το νερό το ρίχνουμε λίγο-λίγο, παρατηρώντας τη ζύμη – μπορούμε να βάλουμε λίγο περισσότερο ή λιγότερο.
Πλάθουμε δύο καρβέλια και τα τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό χώρο για περίπου 2 ώρες. Μπορούμε να τα τυλίξουμε απαλά και με μια κουβέρτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αφού περάσουν 2 ώρες και δούμε ότι τα καρβέλια έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα χαράζουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις (στο κάτω μέρος) στους 200°C για 40′ και μετά στους 160°C για 20′.
Μικρά μυστικά
Μην ξεχάσεις...
Μία φέτα ψωμί με λαχανικά είναι ένα ιδανικό σνακ για το σχολείο.
Ήξερες ότι...
Το ψωμί είναι από την αρχαιότητα ένα βασικό τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική και πολιτισμική αξία, που δεν λείπει ποτέ από το ελληνικό τραπέζι. Η παρασκευή του ψωμιού είναι μια τέχνη που έχει μεταφερθεί σχεδόν ανέπαφη μέσα στα χρόνια.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Μπορείς να δώσεις στο ψωμί όποιο σχήμα θέλεις, π.χ. μπαγκέτα ή ψωμάκι μπέργκερ.
Αντί για νερό δοκίμασε ακουαφάμπα.