Κέικ με λεμόνι και παπαρουνόσπορο

Ένα κέικ με υπέροχη ελαφριά γεύση λεμονιού που συνδυάζεται υπέροχα με τους μικρούς, τραγανούς και με γεύση καρυδιού, σπόρους παπαρούνας.

εύκολο
50'
χρόνος εκτέλεσης
8
μερίδες
Υλικά
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1⁄4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1⁄2 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. βανίλια ή
1 δόση βανιλίνης
1⁄16 κ.γ. αλάτι
1⁄4 κούπα ελαιόλαδο
1⁄2 φλυτζάνι νερό
1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C.

Ανακατεύεις με ένα κουτάλι όλα τα υλικά εκτός από το ξύσμα λεμονιού μέσα στη φόρμα (ιδανικά σιλικόνης) που θα χρησιμοποιήσεις για το ψήσιμο.

Στο τέλος ενσωματώνεις τον παπαρουνόσπορο, το ξύσμα, και τον χυμό λεμονιού.

Ψήνεις για 30'. Ελέγχεις με οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει υγρή, ψήνεις άλλα 5' και ελέγχεις ξανά. 'Οταν βγαίνει με ελάχιστα ψίχουλα ή εντελώς καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Όταν είναι έτοιμο η πάνω επιφάνεια είναι όμορφα ροδισμένη.

Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Αφήσεις το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10' πριν το ξεφορμάρεις (όχι παραπάνω), ώστε να βγει εύκολα.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να πάρεις το ξύσμα των λεμονιών πριν τα στύψεις.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Οι παπαρουνόσποροι είναι σπόροι που συλλέγονται από ξεραμένους λοβούς του φυτού παπαρούνας. Ταιριάζουν πολύ σε κέικ και ψωμιά, αλλά φτιάχνουν και ωραίο βούτυρο. Η παγκόσμια παραγωγή είναι 76.000 τόνοι με τα 3/4 αυτής να προέρχεται από την Τουρκία, την Τσεχία, την Ισπανία, και την Γαλλία.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Σε θήκες για μάφινς. Χρόνος ψησίματος για 12 μάφινς - 25' και για 48 (μάφινς μπουκιάς) - 20'.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
9g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
1.840mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
35%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
5%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
29%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Θερμίδες:
192
ανά μερίδα
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από την:Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell.

 

Vegan Mama