Vegan μπουγάτσα με κρέμα

Μια εξαιρετικά γρήγορη συνταγή, γευστική και αεράτη!

μέτριας δυσκολίας
1:00'
χρόνος εκτέλεσης
16
μερίδες
Υλικά
10 φύλλα κρούστας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
για την κρέμα
1 λίτρο νερό
1 1⁄2 κούπα σιμιγδάλι
1⁄2 κούπα ζάχαρη λευκή
2 δόσεις βανιλλίνης ή
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύεις το νερό, το σιμιγδάλι, και τη ζάχαρη. Ανάβεις την εστία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (π.χ. 6/9). Ανακατεύεις ήρεμα με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας ή με σύρμα ή με πηρούνι πού και πού. Μαγειρεύεις έως ότου πήξει και γίνει μια υδαρή κρέμα. Όταν πήξει βγάζεις από την εστία και ανακατεύεις στην κρέμα τη βανιλλίνη και το ξύσμα λεμονιού.

Λαδώνεις με ένα πινέλο τον πάτο του ταψιού. Απλώνεις τα πέντε πρώτα φύλλα, υγραίνοντας με το λάδι ελαφρά σε κάποια σημεία την πάνω επιφάνεια του κάθε φύλλου. Όταν τοποθετήσεις το έκτο φύλλο, βάζεις πάνω του την κρέμα και την απλώνεις ομοιόμορφα. Σκεπάζεις με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, υγραίνοντας με το υπόλοιπο λάδι την πάνω επιφάνεια όλων εκτός του τελευταίου. Το τελευταίο φύλλο το υγραίνεις με νερό ή γάλα σόγιας: ρίχνεις με το χέρι σου το νερό και το απλώνεις με την παλάμη σου. Τρυπάς 5-6 φορές με ένα πηρούνι την πάνω επιφάνεια.

Ψήνεις στους 180°C για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει. Την σερβίρεις αχνιστή, ψιλοκομμένη σε μακρόστενα κομμάτια, και πασπαλισμένη με πολλή κανέλλα και ζάχαρη άχνη.

Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Η μπουγάτσα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε μπουγατσατζίδικο έχει τις δικές του συνταγές και τους δικούς του fans! Kάποια μπουγατσατζίδικα ανοίγουν στις 3 το πρωί και έχουν ξεπουλήσει μέσα σε λίγες ώρες.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Να υγράνεις τα φύλλα με άγλυκο γάλα σόγιας, ή με μείγμα ελαιολάδου & ροφήματος σόγιας σε ίσες ποσότητες.

Να τυλίξεις τρίγωνα μπουγατσοπιτάκια.

Να χρησιμοποιήσεις πιο χοντρό φύλλο, εάν δεν έχεις φύλλο κρούστας.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
5g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
16mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
8%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
1%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
10%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Θερμίδες:
264
ανά κομμάτι
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από την:Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama