Jackfruit κρασάτο BBQ με πατάτες λεμονάτες

Η πιο εύκολη συνταγή για τζάκφρουτ έχει τα πιο βασικά υλικά και το αγαπημένο μας μείγμα μπαχαρικών. Το καλύτερο είναι ότι μαγειρεύεται σε μόλις 15 λεπτά! Φτιάξε το όταν οι πατάτες έχουν σχεδόν ψηθεί.

Αν σε έχουν καλέσει φίλοι σε γιορτινό τραπέζι κι έχεις μαζί σου ένα τζάκφρουτ, μπορείς να φτιάξεις αυτήν την απλή συνταγή με υλικά που σίγουρα υπάρχουν στο σπίτι των φίλων σου.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:15'
  • Εκτέλεση 0:45'
  • μερίδες 4

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ JACKFRUIT

1

κρεμμύδι

1

σκελίδα σκόρδου

2 κούπες

jackfruit φρέσκο ή

225-250 γρ.

στραγγισμένο από κονσέρβα

250 γρ.

μανιτάρια

1 κ.σ.

μείγμα BBQ (μπάρμπεκιου)

1⁄2 κούπα

κρασί κόκκινο

4 κ.σ.

τοματοπελτέ

1⁄2 κούπα

νερό

1⁄4 κ.γ.

αλάτι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

2 κιλά

πατάτες

2 κ.σ.

ελαιόλαδο

2 .κ.γ.

ρίγανη ξερή

3⁄4 κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι

2

λεμόνια, τον χυμό τους

Προετοιμασία

Πλένεις και κόβεις τις πατάτες σε βαρκούλες ή όπως σου αρέσει. Δεν χρειάζεται να βγάλεις τη φλούδα, είναι πολύ νόστιμη.

Ξεπλένεις το τζάκφρουτ με τρεχούμενο νερό, το βάζεις σε μια πετσέτα και το στίβεις μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να μπορεί να απορροφήσει τις γεύσεις που θα του δώσεις. Στα μεγάλα κομμάτια, διαχωρίζεις απαλά τις ίνες με το χέρι ή με δύο πιρούνια ώστε να πάρει το μέγεθος που σου αρέσει. Όσο πιο μικρά κομμάτια, τόσο πιο πολύ θα απορροφήσουν τις γεύσεις.

Εκτέλεση

Ετοιμάζεις τις πατάτες:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C. Βάζεις σε ένα ταψί τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού (όχι ρίγανη, γιατί θα πικρίσει) και ψήνεις για περίπου 25' μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, αλλά να μην είναι ακόμα πλήρως ροδισμένες.

Βγάζεις το ταψί από το φούρνο, ραντίζεις τις πατάτες με τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και τις ανακατεύεις με μια ξύλινη σπάτουλα. Αν δεις ότι πάνε να κολλήσουν στον πάτο προσθέτεις λίγο νερό. Συνεχίζεις το ψήσιμο για άλλα 20', ή μέχρι να ροδίσουν στον βαθμό που σου αρέσει.

Μέχρι να ψηθούν οι πατάτες ετοιμάζεις το τζάκφρουτ:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρεις σε λίγο νερό το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα μανιτάρια σε υψηλή θερμοκρασία.

Προσθέτεις το τζάκφρουτ μαζί με το μείγμα των μπαχαρικών σου και σοτάρεις μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Σβήνεις με το κρασί και χαμηλώνεις τη φωτιά στο 4/9.

Προσθέτεις τον πελτέ και το νερό και σιγοβράζεις στο 4/9 με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 2'-3' ή μέχρι να εξατμιστεί το περισότερο υγρό. Αν κατά λάθος εξατμιστεί όλο το υγρό, προσθέτεις λίγο νερό ή ακουφάμπα.

Σερβίρεις και απολαμβάνεις!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Διαλέξεις νεαρό (άγουρο) τζάκφρουτ το οποίο πωλείται σε άλμη. Το ώριμο είναι γλυκό και περιέχει σιρόπι. Θα το βρεις σε ασιατικά καταστήματα και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να δοκιμάσεις και εάν χρειαστεί να προσθέσεις περισσότερο από το μείγμα BBQ.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Το τζάκφρουτ είναι στα αλήθεια φρούτο!

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με λευκό αντί για κόκκινο κρασί και χωρίς πελτέ.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

56g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

2.601mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

17%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

2%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

6%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

596

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές