Ντολμαδάκια με φύλλα μαρουλιού

Μια πρωτότυπη συνταγή που μπορείς να φτιάξεις αντικαθιστώντας τα αμπελόφυλλα με φύλλα μαρουλιού. Το ίδιο νόστιμη και ευωδιαστή με τα κλάσσικά μας ντολμαδάκια.

  • Δυσκολία 3
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 2:00'
  • μερίδες 6

Υλικά

5

μαρούλια με μεγάλα εξωτερικά φύλλα

6

φρέσκα κρεμμυδάκια

3

κρεμμύδια ξερά

1⁄2 κιλό

μακρύκοκκο λευκό ρύζι (π.χ. Καρολίνα)

1

καρότο μεγάλο

1 κούπα

μαϊντανό

1 κούπα

άνηθο

1⁄2 κούπα

δυόσμο (προαιρετικά)

4 κ.σ.

κουκουναρόσπορους

1⁄3 κούπα

χυμό λεμονιού

4 κ.σ.

ελαιόλαδο

3 1⁄2 κούπες

νερό βραστό

αλάτι

πιπέρι

Προετοιμασία

Πλένεις, καθαρίζεις και ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια - θα πρέπει να βγουν περίπου 2 1⁄2 κούπες το κάθένα.

Τρίβεις το καρότο.

Ψιλοκόβεις τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο (εάν χρησιμοποιήσεις).

Εκτέλεση

Αφαιρείς από τα μαρούλια τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσεις στα φύλλα της «καρδιάς», τα πλένεις, και τα ζεματάς για 1'-2' σε κατσαρόλα με βραστό νερό για να μαλακώσουν.

Βάζεις όλα τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζεις με λίγο αλάτι, και τα τρίβεις λίγο με τα χέρια σου μέχρι να μαραθούν. Τα ξεπλένεις με λίγο νερό, και τα σφίγγεις μέσα στις παλάμες σου, για να φύγουν τα υγρά και να γίνουν πιο γλυκά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζεις όλα τα κρεμμύδια, το ρύζι, το καρότο, τα μυρωδικά, τα κουκουνάρια, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύεις πολύ καλά.

Από τα φύλλα μαρουλιού που έχεις ζεματίσει, κόβεις τα κοτσάνια και τα τοποθετείς στον πάτο μίας κατσαρόλας.

Παίρνεις καθένα από τα ζεματισμένα φύλλα και βάζεις 1 κ.σ. κοφτή από τη γέμιση. Τα τυλίγεις, σαν ντολμαδάκι, όχι πολύ σφιχτά, και τα τοποθετείς το ένα δίπλα στο άλλο στην κατσαρόλα.

Όταν έχεις τοποθετήσει όλα τα ντολμαδάκια, τα καλύπτεις με ένα βαρύ πιάτο διαμέτρου λίγο μικρότερης από της κατσαρόλας, ρίχνεις το λάδι, το βραστό νερό και τον χυμό λεμονιού, και σιγοβράζεις σε μέτρια φωτιά για 45' περίπου.

Δοκιμάζεις αν έχει μαλακώσει το ρύζι. Αν όχι, ρίχνεις λίγο ακόμα νερό και συνεχίζεις το μαγείρεμα.

Όταν είναι έτοιμα, τα κατεβάζεις από τη φωτιά, βγάζεις το πιάτο, σκεπάζεις την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας για να απορροφήσει τους υδρατμούς, ξανασκεπάζεις με το καπάκι και τα αφήνεις να κρυώσουν.

Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να καλύψεις τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο από πορσελάνη, για να μην διαλυθούν στο μαγείρεμα.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Αντικαθιστώντας όλο το λάδι με νερό, η συνταγή γίνεται σούπερ θρεπτική και οι θερμίδες από λίπος μειώνονται στο 11% και προέρχονται μόνο από τρόφιμα στη φυσική τους μορφή (από τα κουκουνάρια). Αν παραλείψεις τα κουκουνάρια οι θερμίδες από λίπος μειώνονται στο 4% - ναι, έχουν και τα μαρούλια λίπος, και μάλιστα το πιο υγιεινό! Όλα τα πράσινα φὐλλα της στεριάς και της θάλασσας περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα 3.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Με τα κλασσικά αμπελόφυλλα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

52g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.642mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

25%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

564

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Γεωργία Μαλαβάζου

Η κυρία Γωγώ, περήφανη γιαγιά με 3 εγγονάκια, ανακάλυψε τον βιγκανισμό τα τελευταία χρόνια, όταν η κόρη της έγινε vegan και συμπαρέσυρε ολόκληρη την οικογένεια σε έναν πιο υγιεινό και ηθικό χάρτη διατροφής. Οι συνταγές της, εμπνευσμένες από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και μαγειρεμένες με vegan υλικά, έχουν την γνώριμη νόστιμη γεύση των πιάτων της «μαμάς».

Γεωργία Μαλαβάζου
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές