Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Σπιτικός ζωμός λαχανικών, χαμηλός σε νάτριο, χωρίς πρόσθετα λίπη, φτιαγμένος με αγνά υλικά. Ένας απλός, υγιεινός και οικονομικός τρόπος να προσθέσεις γεύση στα φαγητά σου. Μπορείς να ακολουθήσεις αυτήν την εύκολη συνταγή ή και να την εμπλουτίσεις με τα αρωματικά που εσύ προτιμάς.

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 1:00'
  • λίτρα 2

Υλικά

1

πράσo ολόκληρο (το λευκό & το πράσινο κομμάτι)

2

κρεμμύδια μικρά

4

σέλινα (τα κλωνάρια & τα φύλλα)

4

καρότα

1 κούπα

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1

μαραθόριζα

200 γρ.

μανιτάρια λευκά

3 φύλλα

δάφνης

1⁄2 κ.γ.

θυμάρι αποξηραμένο

1⁄2 κ.γ.

ρίγανη αποξηραμένη

1 κ.σ.

πιπέρι μαύρο

2,5 λίτρα

νερό

Προετοιμασία

Πλένεις όλα τα λαχανικά και τα κόβεις σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (χωρητικότητας 6-8 λίτρων) βάζεις μισή κούπα νερό και σοτάρεις τα λαχανικά σε υψηλή θερμοκρασία (7/9) για 5΄-7΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο.

Στην συνέχεια προσθέτεις 2,5 λίτρα νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνεις να βράσουν.

Μόλις πάρουν μια βράση μειώνεις τη θερμοκρασία σε χαμηλή (3/9) και αφήνεις τα λαχανικά να σιγοβράσουν από 1 έως 3 ώρες. Όσο περισσότερο τα μαγειρεύεις, τόσο πιο έντονη θα γίνει η γεύση του ζωμού.

Αφαιρείς από την εστία. Τοποθετείς ένα σουρωτήρι πάνω από μια άλλη κατσαρόλα (ή ένα μεγάλο μπολ) και στραγγίζεις τα λαχανικά. Ο ζωμός λαχανικών είναι έτοιμος!

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Αφήσεις τον ζωμό να κρυώσει, εάν θέλεις να τον καταψύξεις.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να τον χωρίσεις σε μικρότερες μερίδες (π.χ. κούπες), ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς όσο χρειάζεσαι κάθε φορά.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Χρησιμοποίησε λιγότερο νερό για έναν πιο συμπυκνωμένο ζωμό και περισσότερο νερό για έναν πιο ελαφρύ σε γεύση ζωμό. 

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Σάκχαρα:

Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα

Θερμίδες:

15

ανά κούπα

<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Emma Roche

Η Emma Roche δημιουργεί συνταγές δίνοντας έμφαση στον συνδυασμό υγιεινών και προσιτών σε κόστος υλικών. Έχει δημιουργήσει το website PlantPlate.com και είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Whole Food Plant-Based on $5 a Day". Είναι πιστοποιημένη στην φυτική διατροφή από το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο Food Over Medicine and Weight Loss μέσω του Wellness Forum Health. Η Emma είναι επίσης μέλος της ομάδας του McDougall Health & Medical Center.

Τα βιβλία της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Payhip και η εκτυπωμένη έκδοση του βιβλίου της "Whole Food Plant-Based on $5 a Day" είναι διαθέσιμη μέσω blurb.

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

Emma Roche
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές