Vegan φρικασέ με ρεβίθια και ταχινολέμονο

Μια συνταγή εμπνευσμένη από το κλασσικό φρικασέ σε vegan εκδοχή βασισμένη στα ρεβίθια και στη σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι. Θρεπτική και απολαυστική.

μέτριας δυσκολίας
10:00'
χρόνος προετοιμασίας
1:30'
χρόνος εκτέλεσης
6
μερίδες
Υλικά
1⁄2 κιλό ρεβίθια
1 μαρούλι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1⁄4 ματσάκι άνηθο φρέσκο
1⁄2 ματσάκι καυκαλήθρες
1⁄2 ματσάκι μυρώνια
1⁄2 κ.γ. αλάτι
1⁄8 κ.γ. πιπέρι
3 κούπες ακουαφάμπα
Για το ταχινολέμονο
1⁄2 κ.σ. ταχίνι
1 λεμόνι - τον χυμό του
Προετοιμασία
  1. Βάζεις τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε καθαρό νερό να φουσκώσουν. Αν έχεις χύτρα δεν χρειάζεται να μουλιάσεις, απλώς μαγειρεύεις στη χύτρα για 10 επιπλέον λεπτά.
  2. Πλένεις τo μαρούλι και κόβεις κάθε φύλλο σε 5 λωρίδες.
  3. Πλένεις και ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια.
Εκτέλεση

Ξεπλένεις τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βράζεις σκεπασμένα (με 5 λίτρα νερό) μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστείς 1-2 ώρες στην κατσαρόλα ή 30' στην χύτρα. Τα στραγγίζεις και κρατάς το βρασμένο νερό (την ακουαφάμπα) γιατί θα το χρησιμοποιήσεις σε λίγο στο μαγείρεμα του πιάτου.

Σε μια κατσαρόλα βάζεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις σε μέτρια προς υψηλή ένταση (π.χ. 7/9) πρώτα τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τα μυρωδικά (άνηθο, καυκαλήθρες, μυρώνια) και τα μαρούλια.

Μόλις σοταριστούν προσθέτεις τα βρασμένα ρεβίθια, το νερό που κράτησες από τα ρεβίθια (ακουαφάμπα), το αλάτι και το πιπέρι και βράζεις για 40' - 50'. 

Στο τέλος, παίρνεις υγρό από την κατσαρόλα σε ένα βαθύ πιάτο και διαλύεις σε αυτό το ταχίνι με πιρούνι, σύρμα, ή ραβδομπλέντερ. Συμπληρώνεις το λεμόνι και το περιχύνεις στην κατσαρόλα.

Το φαγητό είναι έτοιμο χωρίς επιπλέον βράση. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά για ένα διακριτικό άρωμα ανατολής.

Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Συμπληρώσεις με νερό αν δεν σου φθάσει η ακουαφάμπα.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να κρατήσεις το νερό από το βρασμένα ρεβίθια. Αν σου περισσέψει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε άλλες σούπες ή για σωτάρισμα αντί για ελαιόλαδο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Φρικασέ (fricassée) στα γαλλικά σημαίνει το φαγητό με πράσινα χόρτα και λευκή σάλτσα.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Να σοτάρεις τα λαχανικά χωρίς λάδι (μόνο με ακουαφάμπα) για να έχεις μία ακόμα πιο ελαφριά παραλλαγή.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
97g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
747mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
21%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
2%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
Δεν περιέχει ελεύθερα σάκχαρα
Θερμίδες:
336
ανά μερίδα
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από τoν:Γεωργία Μαλαβάζου

Η κυρία Γωγώ, περήφανη γιαγιά με 3 εγγονάκια, ανακάλυψε τον βιγκανισμό τα τελευταία χρόνια, όταν η κόρη της έγινε vegan και συμπαρέσυρε ολόκληρη την οικογένεια σε έναν πιο υγιεινό και ηθικό χάρτη διατροφής. Οι συνταγές της, εμπνευσμένες από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και μαγειρεμένες με vegan υλικά, έχουν την γνώριμη νόστιμη γεύση των πιάτων της «μαμάς».

Γεωργία Μαλαβάζου