Η θαυματουργή ακουαφάμπα (aquafaba)

Η ακουαφάμπα είναι το νερό στο οποίο έχουν βράσει όσπρια, κυρίως ρεβίθια ή λευκά φασόλια.

Υγεία + Ευεξία

22/09/2022
2' ανάγνωση

Το υγρό αυτό είναι κολλώδες και έχει ιδιότητες που το κάνουν να αντικαθιστά τα ασπράδια των αυγών σε συνταγές. Έτσι λοιπόν, το υλικό αυτό, σπάζοντας το "μονοπώλιο" των πρώτων υλών ζωικής προελεύσεως σε εφαρμογές όπως μαρέγκες, ζαχαρωτά τύπου marshmallows, macaroons, μαγιονέζα, κ.ά., μπορεί επαξίως να αποκαλείται "θαυματουργό".

Η χρήση της ακουαφάμπα είναι πολύ πρόσφατη. Το νέο αυτό υλικό ανακαλύφθηκε μόλις το 2014 αν και ήδη από το 2010 υπήρχαν ενδείξεις ότι θα εμφανιζόταν σύντομα [1]. Σήμερα υπάρχει μια ενεργός διαδικτυακή κοινότητα ανθρώπων που πειραματίζονται χρησιμοποιώντας το νέο αυτό υλικό σε πολλές εφαρμογές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και μοιράζονται τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, με στόχο την επέκταση της χρήσης της ακουαφάμπα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις [2].

Λεμονόπιτα με μαρέγκα από aquafaba https://thecarrotunderground.com/Λεμονόπιτα με μαρέγκα από aquafaba. Πηγή Εικόνας: https://thecarrotunderground.com/ 

Macarons λεμονιού με aquafabaMacarons λεμονιού με aquafaba. Πηγή Εικόνας: https://homebakedvegan.com/ 

Vegan κέικ με aquafabaVegan κέικ με aquafaba. Πηγή Εικόνας: https://projectveganbaking.com/ 

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε την ακουαφάμπα στη μαγειρική. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακουαφάμπα που φτιάχνουμε στο σπίτι (βράζοντας όσπρια σε νερό) ή να χρησιμοποιήσουμε υγρό από κονσέρβα μαγειρεμένων οσπρίων. Μια καλή αρχή προκειμένου να ξεκινήσετε τους πειραματισμούς σας είναι το ελληνικό ιστολόγιο Veganise it! το οποίο μοιράζεται τα μυστικά της ακουαφάμπα σε διάφορες εφαρμογές.

© Vegan Times 03-03-2018

Από την: Vegan Times
Δημοσιεύτηκε: 03/03/2018
Ενημερώθηκε:
22/09/2022