Vegan μπατζίνα (Κολοκυθόπιτα με καλαμποκάλευρο)

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή γι΄αυτήν τη συνταγή, αφού υπάρχουν άφθονα κολοκύθια στους κήπους των τυχερών ανθρώπων. Αυτή η vegan έκδοση της παραδοσιακής μπατζίνας είναι νόστιμη και υγιεινή, αφού αντί για ζωικά προϊόντα χρησιμοποιούμε κρέμα από λευκά αμύγδαλα και αντί για λευκό αλεύρι καλαμποκάλευρο. Επίσης η πίτα αυτή δεν έχει γλουτένη και είναι πανάλαφρη και αγαπητή από όλους.

  • Δυσκολία 1
  • Εκτέλεση 1:45'
  • μερίδες 8

Υλικά

1 κιλό

κολοκυθάκια

1

μεγάλο κρεμμύδι ξερό

1 1⁄2 κούπα

καλαμποκάλευρο (κίτρινο)

1 κ.γ.

ελαιόλαδο

2 κ.γ.

δυόσμο αποξηραμένο ή

4 κ.σ.

δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

3⁄4 κ.γ.

αλάτι

1⁄8 κ.γ.

πιπέρι λευκό ή μαύρο

Για την κρέμα αμυγδάλου

1 κούπα

αμύγδαλα λευκά (χωρίς τη φλούδα)

1 κούπα

νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C. Λαδώνεις ένα ταψί περίπου 25x35 εκ.

Ξεπλένεις τα κολοκυθάκια, κόβεις τις άκρες τους, και τα τρίβεις στον χοντρό τρίφτη. Τα τοποθετείς στο ταψί χωρίς να τα στύψεις. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το προσθέτεις στο ταψί όπως και το καλαμποκάλευρο, τον δυόσμο, το αλάτι, και το πιπέρι.

TIP -> Αν έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να κόψεις το κρεμμύδι σε ροδέλες και να το καραμελώσεις σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ή καθόλου νερό, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 20'.

Φτιάχνεις την κρέμα αμυγδάλου χτυπώντας στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το νερό.

Προσθέτεις στο ταψί την κρέμα αμυγδάλου και ανακατεύεις με τα χέρια σου πιέζοντας τα υλικά ώστε τα κολοκυθάκια να βγάλουν το ζουμί τους. Αυτό βοηθά να δέσει η "ζύμη". Πατάς το μείγμα με τις παλάμες σου ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.

Ψήνεις για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Μικρά μυστικά

Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Να προσθέσεις λίγο καλαμποκάλευρο, εάν το μείγμα σου είναι υγρό, ή λίγο νερό εάν το μείγμα σου είναι πολύ στεγνό.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

H μπατζίνα έχει τις ρίζες της στις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου που επειδή ήταν όλη μέρα στα χωράφια, οι γυναίκες ήθελαν μια νόστιμη, εύκολη και γρήγορη συνταγή, χωρίς φύλλα και με λίγα υλικά.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Πλάσε το μείγμα σου σε μπιφτεκάκια και ψήστα στο φούρνο.

Μεταμόρφωσε την μπατζίνα σου σε τάρτα, ψηνοντάς την σε μια στρογγυλή ταρτιέρα.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

31g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.818mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

41%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

4%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

8%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

254

ανά μερίδα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Συνταγή από
Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές