Για τα γιουβαρλάκια
|
|
1 1⁄2 κούπα | ρεβύθια |
1⁄2 κούπα | ρύζι γλασέ αναποφλοίωτο |
1⁄2 κούπα | άνηθο (ψιλοκομμένο) |
1⁄2 κούπα | μαϊντανό (ψιλοκομμένο) |
2 κ.σ. | λιναρόσπορο τριμμένο |
1⁄3 κούπα | μικρές νιφάδες βρώμης |
1⁄4 κούπα | αλεύρι καστανού ρυζιού |
1 μεγάλο | κρεμμύδι |
3⁄4 κ.γ. | αλάτι |
1⁄8 κ.γ. | πιπέρι λευκό |
Για τη Σούπα
|
|
1 μεγάλη | πατάτα |
1-2 | καρότα |
2 λίτρα | νερό |
Για το ταχινολέμονο
|
|
2 κ.σ. | ταχίνι |
2 κ.σ. | νερό |
4 κ.σ. | χυμό λεμονιού |
2 κούπες | ζουμί από τη σούπα |
Το βράδυ πριν μαγειρέψεις:
- Σκεπάζεις τα ρεβύθια με αρκετό νερό και τα μουλιάζεις όλο το βράδυ (10-12 ώρες).
- Σε ένα άλλο δοχείο, σκεπάζεις το ρύζι με νερό και το αφήνεις και αυτό να μουλιάσει το ίδιο διάστημα.
Βάζεις τον λιναρόσπορο σε μία μεγάλη λεκάνη.
Ψιλοκόβεις τα μουλιασμένα ρεβύθια στο μπλέντερ/μούλτι και τα προσθέτεις στη λεκάνη.
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι στο μπλέντερ/μούλτι και το προσθέτεις στη λεκάνη (μαζί με το ζουμί του).
Ψιλοκόβεις τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτεις στη λεκάνη.
Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του αλεύρου ρυζιού) στη λεκάνη και ανακατεύεις το μείγμα. Αν το μείγμα είναι στεγνό, προσθέτεις 2-4 κ.σ. νερό για να γίνει κάπως (ελάχιστα) υγρό. Ανακατεύεις το μείγμα λίγο ακόμα και δοκιμάζεις αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτεις ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια.
Για τη σούπα, βάζεις 2 λίτρα νερό να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβεις την πατάτα και το καρότο σε μικρά κυβάκια (πλευράς < 1 εκ.) και τα προσθέτεις στην κατσαρόλα. Μέχρι η σούπα να πάρει την πρώτη της βράση, πλάθεις το μείγμα σε μπαλάκια περίπου 2-2,5 εκατοστών και τα τοποθετείς σε ένα πιάτο. Μόλις η σούπα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις την φωτιά (π.χ. στο 6/9) και τοποθετείς προσεκτικά τα μπαλάκια μέσα στην κατσαρόλα. Όταν τα τοποθετήσεις όλα, μειώνεις την ένταση της εστίας περισσότερο (π.χ. στο 4/9) ώστε τα γιουβαρλάκια να βράσουν ήρεμα χωρίς να διαλυθούν. Μαγειρεύεις για 40' με σκεπασμένο καπάκι. Αν εξατμιστεί πολύ νερό και το φαγητό δεν θυμίζει σούπα, προσθέτεις λίγο ζεστό νερό.
Προς το τέλος ετοιμάζεις το ταχινολέμονο. Αρχικά διαλύεις το ταχίνι στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Συνεχίζεις το ανακάτεμα προσθέτοντας τον χυμό των λεμονιών, και μετά το ζουμί από τη σούπα. Μπορείς να προσθέσεις λιγότερο ή περισσότερο ζουμί, αναλόγως του πόσο έχει μείνει στο φαγητό.
Στο τέλος των 40' ρίχνεις το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα, την γυρνάς κυκλικά για να πάει παντού, σβήνεις την εστία και δοκιμάζεις. Αν θέλεις να εξουδετερώσεις λίγο τη γεύση του λεμονιού, αυξάνεις την θερμότητα στο τέρμα και μόλις πάει να πάρει βράση σβήνεις την εστία.
Σερβίρεις σε βαθιά πιάτα και συνοδεύεις με ζεστό σπιτικό ψωμί.

Πρόσεξε να...
Να χαμηλώσεις την ένταση της φωτιάς, όταν τοποθετήσεις μέσα όλα τα vegan γιουβαρλάκια, ώστε να μην διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.

Μην ξεχάσεις...
Να μουλιάσεις τα ρεβύθια και το ρύζι από το προηγούμενο βράδυ.

Ήξερες ότι...
Μπορείς να ψιλοκόψεις λιναρόσπορο σε στεγνό multi ή μπλέντερ.
Ο τριμμένος λιναρόσπορος λειτουργεί ως συνδετικό υλικό σε κάθε είδους κεφτέδες.

Δοκίμασέ το κι έτσι...
Αν δεις ότι σου διαλύονται τα γιουβαρλάκια, διάλυσέ τα εσύ! Θα έχεις μια εξαιρετικά γευστική σούπα "από" γιουβαρλάκια.