Γιουβαρλάκια vegan με ρεβύθια

Ένα παραδοσιακό πιάτο που βρίσκουμε στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Σε αυτήν την vegan & whole παραλλαγή, αντικαθιστούμε τον κιμά με ρεβύθια που έχουμε μουλιάσει και κάνει κιμά και το αυγολέμονο με σάλτσα από ταχίνι & λεμόνι. Αυτή η vegan έκδοση είναι ένα καταπληκτικό πιάτο, από άποψη υφής, μυρωδιάς και γεύσης. Οφείλουμε την καταπληκτική αυτή συνταγή, την οποία σας παρουσιάζουμε με μικρές παραλλαγές, στην Δάφνη, που ένα κρύο βράδυ του 2014 την αποκάλυψε στη Vegan Mama. Γευθείτε το κάθε γιουβαρλάκι κομμένο στη μέση και βουτηγμένο στη μοναδική αυτή παχύρευστη σάλτσα.

δύσκολο
10:00'
χρόνος προετοιμασίας
1:30'
χρόνος εκτέλεσης
6
μερίδες
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια
1 1⁄2 κούπα ρεβύθια
1⁄2 κούπα ρύζι γλασέ αναποφλοίωτο
1⁄2 κούπα άνηθο (ψιλοκομμένο)
1⁄2 κούπα μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο
1⁄3 κούπα μικρές νιφάδες βρώμης
1⁄4 κούπα αλεύρι καστανού ρυζιού
1 μεγάλο κρεμμύδι
3⁄4 κ.γ. αλάτι
1⁄8 κ.γ. πιπέρι λευκό
Για τη Σούπα
1 μεγάλη πατάτα
1-2 καρότα
2 λίτρα νερό
Για το ταχινολέμονο
2 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. νερό
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κούπες ζουμί από τη σούπα
Προετοιμασία

Το βράδυ πριν μαγειρέψεις:

  1. Σκεπάζεις τα ρεβύθια με αρκετό νερό και τα μουλιάζεις όλο το βράδυ (10-12 ώρες).
  2. Σε ένα άλλο δοχείο, σκεπάζεις το ρύζι με νερό και το αφήνεις και αυτό να μουλιάσει το ίδιο διάστημα.
Εκτέλεση

Βάζεις τον λιναρόσπορο σε μία μεγάλη λεκάνη.
Ψιλοκόβεις τα μουλιασμένα ρεβύθια στο μπλέντερ/μούλτι και τα προσθέτεις στη λεκάνη.
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι στο μπλέντερ/μούλτι και το προσθέτεις στη λεκάνη (μαζί με το ζουμί του).
Ψιλοκόβεις τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτεις στη λεκάνη.

Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του αλεύρου ρυζιού) στη λεκάνη και ανακατεύεις το μείγμα. Αν το μείγμα είναι στεγνό, προσθέτεις 2-4 κ.σ. νερό για να γίνει κάπως (ελάχιστα) υγρό. Ανακατεύεις το μείγμα λίγο ακόμα και δοκιμάζεις αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτεις ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια.

Για τη σούπα, βάζεις 2 λίτρα νερό να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβεις την πατάτα και το καρότο σε μικρά κυβάκια (πλευράς < 1 εκ.) και τα προσθέτεις στην κατσαρόλα. Μέχρι η σούπα να πάρει την πρώτη της βράση, πλάθεις το μείγμα σε μπαλάκια περίπου 2-2,5 εκατοστών και τα τοποθετείς σε ένα πιάτο. Μόλις η σούπα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις την φωτιά (π.χ. στο 6/9) και τοποθετείς προσεκτικά τα μπαλάκια μέσα στην κατσαρόλα. Όταν τα τοποθετήσεις όλα, μειώνεις την ένταση της εστίας περισσότερο (π.χ. στο 4/9) ώστε τα γιουβαρλάκια να βράσουν ήρεμα χωρίς να διαλυθούν. Μαγειρεύεις για 40' με σκεπασμένο καπάκι. Αν εξατμιστεί πολύ νερό και το φαγητό δεν θυμίζει σούπα, προσθέτεις λίγο ζεστό νερό.

Προς το τέλος ετοιμάζεις το ταχινολέμονο. Αρχικά διαλύεις το ταχίνι στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Συνεχίζεις το ανακάτεμα προσθέτοντας τον χυμό των λεμονιών, και μετά το ζουμί από τη σούπα. Μπορείς να προσθέσεις λιγότερο ή περισσότερο ζουμί, αναλόγως του πόσο έχει μείνει στο φαγητό.

Στο τέλος των 40' ρίχνεις το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα, την γυρνάς κυκλικά για να πάει παντού, σβήνεις την εστία και δοκιμάζεις. Αν θέλεις να εξουδετερώσεις λίγο τη γεύση του λεμονιού, αυξάνεις την θερμότητα στο τέρμα και μόλις πάει να πάρει βράση σβήνεις την εστία.

Σερβίρεις σε βαθιά πιάτα και συνοδεύεις με ζεστό σπιτικό ψωμί.

Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...

Πρόσεξε να...

Να χαμηλώσεις την ένταση της φωτιάς, όταν τοποθετήσεις μέσα όλα τα vegan γιουβαρλάκια, ώστε να μην διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να μουλιάσεις τα ρεβύθια και το ρύζι από το προηγούμενο βράδυ.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να ψιλοκόψεις λιναρόσπορο σε στεγνό multi ή μπλέντερ.

Ο τριμμένος λιναρόσπορος λειτουργεί ως συνδετικό υλικό σε κάθε είδους κεφτέδες.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Αν δεις ότι σου διαλύονται τα γιουβαρλάκια, διάλυσέ τα εσύ! Θα έχεις μια εξαιρετικά γευστική σούπα "από" γιουβαρλάκια.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:
Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση
Ίνες:
73g
ανά 2.000 θερμίδες
Νάτριο:
1.974mg
ανά 2.000 θερμίδες
Λίπος:
20%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Κορεσμένο Λίπος:
3%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Σάκχαρα:
9%
των συνολικών θερμίδων του τροφίμου
Θερμίδες:
393
ανά μερίδα
>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Από την:Vegan Mama

Vegan από το 2007, mama από το 2009, blogger από το 2010, whole food eater από το 2012, η Vegan Mama εξειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών vegan συνταγών με απλά υλικά. Είναι η πρώτη (από το 2016) ελληνίδα κάτοχος του Plant Based Nutrition Certificate, του προγράμματος που δημιούργησε το T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies σε συνεργασία με το eCornell. Τις συνταγές της μπορείτε να τις βρείτε στο blog της veganmama.gr

Αναδημοσίευση συνταγής κατόπιν αδείας.

 

Vegan Mama