Μόνο το 3% των οικοσυστημάτων της Γης παραμένει αναλλοίωτο

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα

14/12/2023

Ποιος;

Πολυπληθής ομάδα επιστημόνων από Πανεπιστήμια (μεταξύ των οποίων τα Πανεπιστήμια του Cambridge, της Οξφόρδης, του Κεντ, του Άμστερνταμ, του Γκέτεμποργκ, του Μεξικού) και ερευνητικά κέντρα όπως η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN)…

Τί;

…μελέτησε όλη την επιφάνεια της γης και κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόνο το 3% των οικοσυστημάτων της γης παραμένει άθικτο με υγιείς πληθυσμούς όλων των αρχικών ζώων τους και ανενόχλητο (από τον άνθρωπο) βιότοπο.

Πού;

Τα κομμάτια γης που δεν έχουν υποστεί βλάβη από την ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκονται κυρίως στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση της Ανατολικής Σιβηρίας και του βόρειου Καναδά, καθώς και στην τούνδρα και στη Σαχάρα.

Πότε;

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change.

Γιατί;

Προηγούμενες αναλύσεις που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η γη που επηρεάζεται ελάχιστα από τον άνθρωπο αποτελεί το 20% έως 40% της επιφάνειας της γης. Όμως, οι ερευνητές στην παρούσα έρευνα, υποστηρίζουν ότι τα δάση, η σαβάνα, και η τούνδρα μπορεί να φαίνονται άθικτα από ψηλά, αλλά, στο έδαφος, λείπουν ζωτικά είδη, κυρίως λόγω του κυνηγιού, της εισαγωγής ξένων ειδών, και των ασθενειών.

Λοιπές πληροφορίες

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change και πραγματοποιεί την πρώτη απόπειρα αποτίμησης της πανίδας για την παγκόσμια χερσαία επιφάνεια. Οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσες οικολογικές περιοχές έχουν τοποθεσίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κρίσιμες περιοχές βιοποικιλότητας (KBAs – Key Biodiversity Areas) με βάση την οικολογική τους ακεραιότητα. Εκτιμήθηκε ότι το τμήμα της επιφάνειας της γης που μπορεί να θεωρηθεί λειτουργικά άθικτο από άποψη πανίδας είναι τελικά λιγότερο από 3%. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι μόνο το 11% της επιφάνειας αυτών των λειτουργικά άθικτων περιοχών περιλαμβάνεται σε προστατευόμενες περιοχές.


wild animals in their natural habitatΖέβρες και καμηλοπάρδαλη στο φυσικό τους περιβάλλον. Εικόνα: Taryn Elliot | Pexels.

Η επιφάνεια της γης που μπορεί να χαρακτηριστεί ως λειτουργικά άθικτη θα μπορούσε να αυξηθεί με την επανατοποθέτηση, σε περιοχές που έχουν χαμηλό ανθρώπινο αποτύπωμα, μικρού αριθμού (1-5) σημαντικών ειδών όπως οι ελέφαντες και οι λύκοι. Εάν παράλληλα σταματήσει το κυνήγι στις περιοχές αυτές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επανεισαγωγή των ειδών θα μπορούσε να αυξήσει την επιφάνεια των υφιστάμενων άθικτων οικοσυστημάτων κατά 20%.

© Vegan Times 30-04-2021

Δημοσιεύτηκε: 30/04/2021
Ενημερώθηκε:
14/12/2023

Πηγές:

  1. Main picture credits to Kelly Lacy | Pexels
  2. Plumptre, A. J. et al. (2021) ‘Where Might We Find Ecologically Intact Communities?’, Frontiers in Forests and Global Change, 4, p. 626635. doi: 10.3389/ffgc.2021.626635.