Forky: Το vegan friendly delivery με τις περισσότερες vegan επιλογές

Το μακρινό 2012 εμφανίζεται στα ελληνικά πράγματα το cookisto, μια ιδέα peer-to-peer δικτύωσης με στόχο να φέρει κοντά μάγειρες (επαγγελματίες και μη) και όσους εκτιμούν το σπιτικό φαγητό. Φαίνεται ότι ήταν μία πολύ όμορφη ιδέα δικτύωσης ανθρώπων σε επίπεδο γειτονιάς που πιθανότατα είχε χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα από ό,τι το συμβατικό delivery. Όμως, δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί την ιδέα του delivery, πιθανώς διότι απαιτούσε αρκετά μεγάλη εμπλοκή του τελικού χρήστη για την παραλαβή του φαγητού.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

24/07/2023
Η γέννηση του Forky

Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 2014, το cookisto μετεξελίσσεται σε Forky, το οποίο επιχειρεί να δομήσει το πλεονέκτημά του πάνω στην αδυναμία του cookisto: να κάνει δηλαδή εύκολη την παραγγελία και την παραλαβή του φαγητού. Το Forky δεν μεταμορφώνεται σε ένα κανονικό εστιατόριο με τραπέζια και καθίσματα, αλλά μεταμορφώνεται σε μία επαγγελματική «κουζίνα» που παρασκευάζει φαγητό μόνο για διανομή στον τελικό καταναλωτή. Κατά κάποιον τρόπο είναι ένα «διαδικτυακό» εστιατόριο που παραδίδει πραγματικό φαγητό.

Το οικοσύστημα του delivery μεταβάλλεται

Το επιχειρηματικό οικοσύστημα διαθέτει ήδη «κανονικά» εστιατόρια που έχουν αρχίσει να εξυπηρετούν online παραγγελίες από το 1994, αλλά η ιδέα των εστιατορίου-κουζίνας που κάνει μόνο delivery εμφανίζεται πολύ πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2013 στις ΗΠΑ. Η αρχική υπόθεση είναι ότι αυτά τα «διαδικτυακά» εστιατόρια θα μπορέσουν να εστιάσουν σε μία μόνο δραστηριότητα και έτσι να καλλιεργήσουν ένα διπλό πλεονέκτημα: ποιοτικά καλύτερο φαγητό σε καλύτερους χρόνους. Έτσι, από το καλοκαίρι του 2014 το Forky επιχειρεί να αναμετρηθεί με την δική του εκδοχή αυτής της ιδέας.

Η μετεξέλιξη του cookisto δίνει στο Forky την 1η θέση ως Best Business Remodelling τον Μάρτιο του 2016 στα Startupper Awards. Κερδίζει επίσης την 3η θέση ως Best New Startup, έχοντας ως συν-ανταγωνιστές καινοτόμες ιδέες όπως το taxibeat.

Φαίνεται όμως ότι οι συνδυασμοί ποιότητας και ταχύτητας που έχουν τεθεί ως στόχοι από όλα τα «διαδικτυακά» εστιατόρια ανά τον κόσμο είναι πολύ φιλόδοξοι και εξωπραγματικά δύσκολοι για να είναι βιώσιμοι ή κερδοφόροι. Οι πρωτοπόρες startups κλείνουν μετά από 3-4 χρόνια λειτουργίας (η Spoonrocket κλείνει τον Απρίλιο του 2016, η Sprig τον Μάιο του 2017, η Munchery στις αρχές του 2019). Κάποιες άλλες μετεξελίσσονται θέτοντας ως στόχο τους πιο εφικτούς συνδυασμούς ποιότητας και ταχύτητας παράδοσης. Στο ίδιο πνεύμα, από τον Νοέμβριο του 2017 το Forky εξορθολογίζει τους στόχους του μπαίνοντας σε φάση ανάπτυξης με την τεχνογνωσία και την υποδομή της Vivartia.

Λοιπόν; Τι νέο φέρνει το Forky στην ελληνική vegan σκηνή;

Φέρνει σπιτικό, ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό στην καθημερινότητά μας, κυριολεκτικά με τρία κλικ, σε 30 λεπτά από την παραγγελία.

Εξυπηρετεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, συνεπώς καλύπτει τις ανάγκες μεσημεριανού φαγητού στο γραφείο αλλά και βραδινού φαγητού στο σπίτι. Οι συνταγές αλλάζουν κάθε μέρα και βασίζονται στην παραδο­σιακή ελληνική κουζίνα. Κάποιες από αυτές αναβιώνουν γεύσεις που είναι πλέον δυσεύρετες, όχι μόνο στα εστιατόρια, αλλά ακόμα και στα σπίτια μας.

Forky Logo

Εμπνευσμένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας

Πιάτα όπως μαυρομάτικα με σέσκουλα, γίγαντες με πιπεριές φλωρίνης, σπανακόρυζο, ρεβυθάδα με κύμινο και πορτοκάλι, στο Forky αποκτούν την σημασία που τους αξίζει.  Και τους αξίζει, γιατί αυτές είναι οι σούπερ υγιεινές, σούπες γευστικές, και σούπερ περιβαλλοντικά φιλικές συνταγές!

Αυτές οι διακριτικά εμπνευσμένες παραλλαγές ελληνικών συνταγών προετοιμάζονται με αγνά, απλά υλικά με την φροντίδα των επαγγελματιών chef του Forky. Για κάθε συνταγή παρατίθενται τα συστατικά, τα αλλεργιογόνα, και οι θερμίδες.

Πόσες vegan επιλογές προσφέρει το Forky;

Προς το παρόν υπάρχουν 8 vegan επιλογές σε κύριο πιάτο, όλες ελεγμένες από την Vegan Times. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και μία διαφορετική vegan επιλογή. Τις περισσότερες ημέρες υπάρχει επίσης vegan σαλάτα.

Περιμένουμε με ανυπομονησία vegan ψωμάκια κουβέρ και vegan σως για να απολαμβάνουμε το πλήρες πακέτο του Forky, παρέα με τους vegan friendly φίλους μας!

Forky αρακάς με πατάτες

Forky αρακάς με πατάτες

Forky φασολάκια με πατάτες

Forky φασολάκια με πατάτες

Forky γίγαντες

Forky φασόλια με πράσινες βιολογικές ελιές Ροβιών

Γίγαντες με πιπεριές Φλωρίνης

Forky γίγαντες φούρνου με πιπεριές Φλωρίνης

Κριθαρότο λαχανικών Forky

Forky κριθαρότο λαχανικών

Forky μαυρομάτικα με σέσκουλα

Forky μαυρομάτικα με σέσκουλα

Forky ρεβιθάδα με κύμινο και πορτοκάλι

Forky ρεβιθάδα με πορτοκάλι και κύμινο

Σπανακόρυζο με ντομάτα Forky

Forky σπανακόρυζο με ντομάτα

Ποιες περιοχές εξυπηρετούνται;

Προς το παρόν εξυπηρετούνται οι περισσότερες περιοχές της Αττικής. Μπείτε στο forky.gr, και γράψτε την διεύθυνσή σας για να δείτε αν η περιοχή σας εξυπηρετείται.

Πώς παραγγέλνω;

Κάνετε εγγραφή στο site forky.gr είτε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας στο Facebook ή ανοίγοντας λογαριασμό απευθείας στο σύστημα του Forky. Εναλλακτικά, κατεβάζετε το app.

Μετά μπορείτε να παραγγείλετε με τρία κλικ, και μάλιστα να επιλέξετε πληρωμή με κάρτα κατά την παραγγελία, και σε κάποιες περιοχές με κάρτα κατά την παράδοση. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε απόδειξη ή τιμολόγιο, και να προσθέσετε πολλές διευθύνσεις παράδοσης (π.χ. σπίτι ή γραφείο).

Και αν είστε από τα “φρονίμων παιδιά” που πριν πεινάσουν παραγγέλνουν, υπάρχει δυνατότητα να επιλέξετε την ώρα παράδοσης.

Και τέλος, κάτι που βοηθά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, μπορείτε να επιλέξετε να σας παραδοθεί η παραγγελία σας χωρίς μαχαιροπήρουνα. Εμείς στην Vegan Times επιλέγουμε χωρίς.

Για αυτό, και για όλα τα παραπάνω, ψηφίζουμε Forky!

© Vegan Times 10-05-2019

Δημοσιεύτηκε: 10/05/2019
Ενημερώθηκε:
24/07/2023