Koukoumi Hotel: To πρώτο vegan ξενοδοχείο στην Ελλάδα

Η λέξη «κουκούμι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει απάνεμο. To πρώτο βίγκαν ξενοδοχείο στην Ελλάδα θέλει να προσφέρει την χαλάρωση και την ηρεμία ακόμα και τις ημέρες των δυνατών ανέμων στο νησί της Μυκόνου.

Το Koukoumi Hotel εμπλουτίζει τον ορισμό του green hospitality και προσδοκά να γίνει το απόλυτο green hotel αλλά και σημείο αναφοράς για τον βιώσιμο τουρισμό (sustainable tourism) στην Ελλάδα.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

16/03/2022

VeganTimes: Θα θέλαμε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους πίσω από αυτή την πρωτοποριακή επιχειρηματική πρωτοβουλία, την ιστορία τους και το όραμά τους. Γιατί vegan ξενοδοχείο;

Το Koukoumi Hotel ξεκίνησε από την οικογένεια Κοντιζά, και συγκεκριμένα τις τρεις κόρες Κοντιζά. Μυκονιάτισσες οι ίδιες και ξεκινώντας από τα πατρογονικά κτήματα όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο, στην περιοχή της Άνω Μεράς, αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα βασίζεται στις καλοκαιρινές αναμνήσεις και στη θαλπωρή, και όχι να πραγματοποιήσουν μια απλή επένδυση. Στην προσπάθεια αυτή, γνώμονας ήταν ο σεβασμός και η προστασία της περιοχής καθώς τα Άνω Μερά ήταν το μοναδικό χωριό της περιοχής με λίγη γεωργική παραγωγή – όπως κάποια αμπέλια και μποστάνια – κυρίως για τις ανάγκες των ντόπιων. Η προηγούμενη γενιά της οικογένειας Κοντιζά μετά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής αποφάσισε να μεταφερθεί στην Αθήνα για ένα καλύτερο μέλλον, όπως πολλές οικογένειες εκείνης της εποχής. Τώρα, επέστρεψαν τα παιδιά και τα εγγόνια για να αναδείξουν την αυθεντική Μύκονο και τα αληθινά παιδικά χρόνια που έζησαν οι ίδιοι.

VeganTimes: Όπως γνωρίζετε, ο αειφόρος τουρισμός είναι μία κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε και που αγκαλιάζει όλους όσους συμμετέχουν στον τουριστικό κλάδο. Πολύ αδρά και με δυο λόγια: προτρέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους τοπικούς παραγωγούς να αναλογιστούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να αναλάβουν δράση ώστε να το μειώσουν, να σέβονται την τοπική κοινωνία και τους εργαζομένους τους, αλλά και προτρέπει τους τουρίστες να φέρονται υπεύθυνα απέναντι στους φυσικούς πόρους και τις κοινωνίες του τόπου που επισκέπτονται. Μία επιχείρηση που προσφέρει vegan υπηρεσίες και προϊόντα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της. Πώς νιώθετε που συμβάλλετε θετικά με την επιχειρηματικότητά σας στην βιωσιμότητα του πλανήτη μας;

Νιώθουμε περήφανοι για το εγχείρημά μας διότι η vegan φιλοσοφία ταιριάζει και συνυπάρχει με την αγάπη και τον σεβασμό για την φύση, τον άνθρωπο, και τα ζώα. Για εμάς ήταν ένας στόχος και όνειρο ζωής να συνεισφέρουμε σε αυτό που ονομάζουμε περιβαλλοντική ηθική. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε το κενό που υπήρχε στη χώρα μας πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς είμαστε το μοναδικό vegan πολυτελές ξενοδοχείο της Ελλάδος που μπορεί να προσφέρει την πολυτέλεια σε συνδυασμό με τον σεβασμό στα ζώα και στην κοινωνία, και την αγάπη προς το περιβάλλον. Ξεκινήσαμε αυτό το έργο με σκοπό να προτρέψουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

panoramic view koukoumi hotelΠανοραμική φωτογραφία του Koukoumi Hotel

VeganTimes: Στο ξενοδοχείο εκτός από vegans έρχονται και non-vegans (μη βίγκαν) ως επισκέπτες;

Για τους vegans είναι μεγάλο θέμα να βρεθούν σε ένα stress free περιβάλλον με σκοπό την απόλυτη χαλάρωση, χωρίς το άγχος που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή, την οργάνωση που απαιτείται για τις καθημερινές ασχολίες, και χωρίς να πρέπει να τσεκάρουν κάθε ετικέτα σε κάθε προϊόν, χαλαρώνοντας και βιώνοντας την απόλυτη αναψυχή. Για όσους δεν είναι βίγκαν είναι μια νέα εμπειρία. Ορισμένοι προσπαθούν να καταλάβουν αν θα μπορούσαν να συνεχίσουν αυτόν τον τρόπο ζωής, καθώς είναι θέματα ευαισθησίας που ήδη τους απασχολούν, και άλλοι επιθυμούν απλώς να ζήσουν μια καινούρια εμπειρία στη ζωή τους.

VeganTimes: Οι non-vegans γιατί προτιμούν το ξενοδοχείο; Τί αντιδράσεις έχουν όταν ανακαλύπτουν μικρές πληροφορίες του τί σημαίνει vegan στην πράξη; Όταν για παράδειγμα ανακαλύπτουν πως ο καναπές, το σαπούνι, και τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να μην είναι παντού vegan, ενώ ότι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι. Και τελικά τί ανατροφοδότηση δίνουν σε σχέση με την vegan διαμονή;

Όσοι δεν είναι βίγκαν εντυπωσιάζονται αρχικά από τη μελέτη που έχει γίνει, και μέσα από εμάς μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει περιέχει σεβασμό στα ζώα. Έτσι αρχίζουν να προβληματίζονται πόσο πόνο μπορεί να έχει προκαλέσει ένα πουπουλένιο στρώμα και ότι μπορεί κάποιος να απολαμβάνει την ίδια πολυτέλεια με διαφορετικούς τρόπους. Όλο αυτό αποτελεί κάτι καινούριο για όσους δεν ακολουθούν ήδη αυτόν τον τρόπο ζωής. Μαθαίνουν για το τί θα μπορούσαν να αλλάξουν στη καθημερινότητά τους, όχι μόνο για το καλό των ζώων αλλά και για το δικό τους, και συνολικά του πλανήτη μας.

VeganTimes: Είναι οι Έλληνες έτοιμοι να επιλέξουν ένα vegan ξενοδοχείο; Ποιες εθνικότητες, ποιες ηλικίες και τύποι ανθρώπων επιλέγουν την vegan διαμονή;

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των βίγκαν, στην Αθήνα μάλιστα έχουμε περισσότερα vegan εστιατόρια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό, και βλέπουμε πόσο έχουν αγκαλιάσει αυτή τη φιλοσοφία, κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες μεγάλες χώρες όπως η Αγγλία, το Ισραήλ, η Αμερική, η Ινδία. 

VeganTimes: Ποιο σημείο της vegan εμπειρίας στο ξενοδοχείο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες; Το φαγητό, οι υπηρεσίες, η χαλάρωση στους χώρους του ξενοδοχείου;

Για εμάς το Koukoumi προσφέρει ένα σύνολο εμπειριών όπως είναι το spa, η πισίνα, το φαγητό, και όλη η πολυτέλεια. Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να διαχωρίσουμε από τα άλλα, καθώς η επιλογή γίνεται για τον συνδυασμό των παροχών μας.

swimming pool Koukoumi HotelΠανοραμική άποψη της πισίνας στο Koukoumi Hotel.

VeganTimes: Πείτε μας λίγα λόγια για το φαγητό. Θα βρούμε μεσογειακές γεύσεις και τοπικά προϊόντα στο τραπέζι;

Το εστιατόριο βρίσκεται στην καρδιά της εμπειρίας που προσφέρει το ξενοδοχείο μας. Η σύγχρονη προσέγγισή μας στηρίζεται 100% σε φυτικές και βιολογικές πρώτες ύλες. Πάντα χρησιμοποιούμε φρέσκα υλικά για να δημιουργήσουμε τις δικές μας μοναδικές συνταγές και να προσφέρουμε πιάτα εμπνευσμένα από την παγκόσμια κουζίνα, που όμως διατηρούν έναν μεσογειακό χαρακτήρα και αποτελούν την πιο γευστική διαφήμιση της βιωσιμότητας. Η κουζίνα μας έχει ethnic ελληνικές επιρροές και περιλαμβάνει ελληνικά προϊόντα. Όλα τα προϊόντα που έχουμε επιλέξει θέλουμε να είναι ελληνικά, για παράδειγμα η μπύρα Μυκόνου που παράγεται μόνο στο νησί μας, ώστε οι επισκέπτες μας να βιώνουν μια μοναδική εμπειρία που δεν μπορούν να βρουν αλλού. Τα λαχανικά καλλιεργούνται στον δικό μας κήπο. Όλα προετοιμάζονται με γνώμονα την ελάχιστη επεξεργασία και παράλληλα δίνεται μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη αλλά και στη μείωση των απορριμμάτων.

VeganTimes: Υπάρχουν άνθρωποι με διατροφικές και όχι μόνο αλλεργίες, που έχουν έναν λόγο παραπάνω να εμπιστεύονται το Koukoumi;

Σεβόμενοι τις προτιμήσεις αλλά και τις τυχόν αλλεργίες των επισκεπτών μας, μπορούμε να προσαρμόσουμε το μενού στις ανάγκες του επισκέπτη. Είτε πρόκειται για αλλεργίες, όπως δυσανεξία στη γλουτένη, είτε πρόκειται για διατροφικές προτιμήσεις, φροντίζουμε ο καθένας να βιώσει την περιποίηση που δεν θα βρει αλλού.

VeganTimes: Τί πολιτική έχετε για την ανακύκλωση και τις συσκευασίες μίας χρήσης;

Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο μέτρο του εφικτού για να μειώσουμε τα απορρίμματά μας (ανακυκλώσιμα και μη) και βελτιωνόμαστε συνεχώς. Πολλά πλαστικά που χρησιμοποιούμε είναι βιοδιασπώμενα. Επιπλέον, μέσα στο δωμάτιο, για οποιαδήποτε ενημέρωση του φιλοξενούμενου, χρησιμοποιείται tablet αντί για χαρτί. Έχουμε επίσης εγκαταστήσει σύστημα βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων του ξενοδοχείου. Τέλος, χρησιμοποιούμε οικολογικά επαγγελματικά προϊόντα καθαρισμού και φροντίδας, πιστοποιημένα με το σήμα EU Ecolabel. Τα προϊόντα με αυτό το σήμα προκαλούν μικρή επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον και τους υδρόβιους οργανισμούς και δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. 

VeganTimes: Ήταν δύσκολο τελικά να φτιάξετε ένα vegan ξενοδοχείο; Τί προκλήσεις αντιμετωπίσατε σε σχέση με τα υλικά και τις αλλαγές στον «συμβατικό» σχεδιασμό της λειτουργίας του ξενοδοχείου;

Ένα δύσκολο κομμάτι ήταν ότι θέλαμε όλες οι συσκευασίες να είναι eco friendly, κάτι που δεν ήταν εύκολο να συμβεί διότι δεν υπάρχουν εταιρείες που μπορούν εύκολα να παρέχουν eco friendly προϊόντα. Επίσης, δεν είχαμε άλλο σημείο αναφοράς καθότι είμαστε οι πρώτοι που το ξεκίνησαν. Όλα τα αντικείμενα, από τον αναδευτήρα του κοκτέιλ μέχρι το άνετο στρώμα, απαίτησαν ώρες δουλειάς και αγάπης για την ολοκλήρωση του project. Ένα άλλο προϊόν που μας δυσκόλεψε ήταν τα προϊόντα του spa και οι κρέμες, καθώς θέλαμε να είναι όλα vegan, βιολογικά, και με φιλικές συσκευασίες προς το περιβάλλον. Όλα χρειάστηκαν παραπάνω προσπάθεια και είχαν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

koukoumi hotel at nightΤο Koukoumi Hotel σε νυχτερινή λήψη.

VeganTimes: Ποιες πρώτες ύλες ήταν δύσκολο να προμηθευτείτε; Είναι ακριβότερες από τις συνηθισμένες;

Τα καλλυντικά καθώς και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν με τις συσκευασίες τους, όπως αναφέρω και παραπάνω, όλα ήθελαν περισσότερη προσπάθεια και είχαν μεγαλύτερο κόστος.

VeganTimes: Σε τί διαφέρει η διαχείριση ενός βίγκαν ξενοδοχείου από ενός συμβατικού; Τί είναι πιο όμορφο και τί πιο δύσκολο;

Το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε έχει έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ζωής και αξιών, είναι ένα κοινό ιδιαιτέρως ενθουσιώδες, αλλά ταυτοχρόνως και απαιτητικό. Αυτό το κάνει ακόμα πιο όμορφο, καθώς μπορούμε και προσφέρουμε υπηρεσίες που ο πελάτης πάντα ονειρευόταν και δεν μπορούσε να έχει, και τις οποίες περιμένει να εκπληρώσουμε με τιμιότητα. Γι’ αυτούς τους λόγους πολλοί από τους περσινούς μας επισκέπτες έχουν ήδη κάνει προκρατήσεις. Έτσι λοιπόν, με την πρώτη χρονιά λειτουργίας μας καταφέραμε και κερδίσαμε το πρώτο βραβείο σαν vegan ξενοδοχείο, αλλά και platinum award για τις υπηρεσίες που παρέχουμε.
VeganTimes: Μοιραστείτε μαζί μας μία ιδανική ημέρα απόλαυσης μέσα στο ξενοδοχείο;

Θα μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει την ημέρα του με personal training εντός ή εκτός του ξενοδοχείου, συνεχίζοντας με πλούσιο πρωινό από τον μπουφέ ή αλά καρτ (à la carte) με ποικιλία από smoothies και vegan εδέσματα.

gym at koukoumi hotelΤο γυμναστήριο στο Koukoumi Hotel.

Στη συνέχεια, θα μπορούσε να χαλαρώσει στην πισίνα με μαγνήσιο που έχει αποτελέσματα θαλασσοθεραπείας, με κρυστάλλινα νερά. Έπειτα, θα μπορούσε να απολαύσει το all day menu του εστιατορίου με ιδιαίτερα κοκτέιλ και φαγητά, να συνεχίσει στο spa με θεραπείες σώματος και προσώπου, και να κλείσει το βράδυ του στο εστιατόριό μας με το ιδιαίτερο μενού μας, συνδυάζοντας τα μοναδικά πιάτα μας με vegan κρασιά. Μπορεί να δοκιμάσει την μπριζόλα σειτάν, την μπουγιαμπέσα, αλλά και το vegan sushi, και ακόμη περισσότερα ιδιαίτερα πιάτα.

Στα δωμάτια, όλα τα κρεβάτια είναι king size ενώ σε κάποια υπάρχει υδρομασάζ. Η διακόσμηση παρέχει χαλάρωση και δημιουργεί ιδανική lounge ατμόσφαιρα.

Όλο το ξενοδοχείο είναι πιστοποιημένο covid free environment, με ανοικτούς χώρους, λίγες σουίτες και μεγάλη αίσθηση ασφάλειας.

executive suite koukoumi hotelExecutive σουίτα στο Koukoumi Hotel.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα το πρωινό και όλα τα γεύματα να παρέχονται στη βεράντα κάθε δωματίου. Η λέξη «κουκούμι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει απάνεμο. Έτσι κι εμείς θέλουμε να προσφέρουμε την χαλάρωση και την ηρεμία ακόμη και τις ημέρες των δυνατών ανέμων στο νησί της Μυκόνου, που κάποιος θέλει να παραμείνει άνετα μόνο μέσα στο ξενοδοχείο.

VeganTimes: Τί δραστηριότητες θα κάνουμε εκτός ξενοδοχείου;

Ο πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής και σύμβουλος αθλητικής διατροφής μπορεί να σας παρέχει εξατομικευμένα προγράμματα λειτουργικής προπόνησης όπως, το ελεύθερο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, διαλειμματικό τρέξιμο ταχύτητας και γρήγορο βάδην. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν στα μαγευτικά τοπία του νησιού ακολουθώντας τον προσωπικό γυμναστή στην ύπαιθρο για τρέξιμο διαφορετικών στυλ στους λόφους και τις παραλίες της Μυκόνου.

VeganTimes: Πώς προτείνετε να κάνουμε κράτηση;

Μπορείτε να κάνετε κράτηση απευθείας από το www.koukoumihotel.com, είτε μέσω του τηλεφώνου +30 22890 76317, ή με email info@koukoumihotel.com.

VeganTimes: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Η ευχαρίστηση δική μας.


manolis xenakisΟ Μανώλης Ξενάκης είναι ο Διευθυντής του ξενοδοχείου Koukoumi Hotel Mykonos, του πρώτου vegan ξενοδοχείου στην Ελλάδα. Σπούδασε Ξενοδοχειακή Διοίκηση στην Αθήνα και έκανε MBA στο Πανεπιστήμιο του Μπόλτον της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι ο άνθρωπος που υλοποίησε το όραμα της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου κ. Γεωργίας Κοντιζά, σχετικά με το πρώτο και μοναδικό ολοκληρωτικά βίγκαν ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Οι κύριοι στόχοι του είναι ο βίγκαν και ο αειφόρος τουρισμός, και πώς τα ξενοδοχεία μπορούν να μετατραπούν σε αυθεντικούς, ηθικούς και βιώσιμους προορισμούς προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες.

© Vegan Times 17-04-2021

Δημοσιεύτηκε: 17/04/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022