Οινοποιείο Παπαγιαννάκος

Το οινοποιείο Παπαγιαννάκος αποτελεί το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα, το οποίο πρόσφατα έλαβε vegan πιστοποίηση για τα κρασιά που παράγει τα τελευταία 100 περίπου χρόνια.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

04/10/2023

VeganTimes: Πείτε μας λίγα λόγια για το οινοποιείο. Λειτουργεί από το 1919. Ποια είναι η ιστορία του;

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1919 στα Μεσόγεια της Αττικής. Από τότε έχει δει τρεις γενιές ανθρώπων ενώ σήμερα έχει εισέλθει και η 4η γενιά. Το όραμα την επιχείρησης είναι να αναδείξει την ποικιλία Σαββατιανό, και την μοναδικότητα της γεωγραφικής περιοχής (terroir). Επιπροσθέτως, η επιχείρηση προσπαθεί να προστατεύσει τον ιδιαίτερο αμπελώνα της περιοχής που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μειώνεται λόγω της οικιστικής επέκτασης.

VeganTimes: Διαβάζουμε πως πρόκειται για το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Πώς ελήφθη η απόφαση αυτή;

Πράγματι, είμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της Ελλάδας. Θελήσαμε να σεβαστούμε το περιβάλλον και να λειτουργήσουμε με πιο φιλικό τρόπο. Η κατασκευή του οινοποιείου διήρκεσε τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2007, ενώ το κτήριο βραβεύθηκε το 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Σαφώς το κτήριο κόστισε περισσότερο σε σχέση με ένα συμβατικό, αλλά επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30% με την χρήση παθητικών συστημάτων θέρμανσης, δροσισμού, φωτισμού, κ.ά.

Οινοποιείο ΠαπαγιαννάκοςΤο οινοποιείο Παπαγιαννάκος

VeganTimes: Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο στο κοινό;

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο τόσο για ξεναγήσεις, όσο και για γευσιγνωσίες, μετά από προγραμματισμένο ραντεβού. Επίσης, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 350 άτομα για εταιρικές και προσωπικές χρήσεις. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο συνήθως μεταξύ των ωρών 09.00 - 16.00, αλλά λόγω των εκτάκτων συνθηκών λόγω Covid, καλό είναι να τηλεφωνήσετε προηγουμένως για ραντεβού στο +302299025206.

VeganTimes: Πώς πήρατε την απόφαση να λάβετε vegan πιστοποίηση για τα κρασιά σας;

Πριν από λίγα χρόνια δημιουργήσαμε ένα κρασί που γίνεται χωρίς προσθήκη ζυμών και θειώδους. Αυτή η ιδέα μας έδωσε την ώθηση για την δημιουργία vegan κρασιών και την πιστοποίησή τους ως vegan. Θεωρώ ότι η πιστοποίηση ήρθε ως η φυσική κατάληξη τριών δυνάμεων που έδρασαν ταυτόχρονα και ενδυνάμωσαν η μία την άλλη: η θέλησή μας να σεβαστούμε τον καταναλωτή, τα ζώα, αλλά και το περιβάλλον. Και τα τρία αυτά στοιχεία ενσωματώνονται στην vegan πιστοποίηση Vegan Inside.

Αμπελώνες οινοποιείου ΠαπαγιαννάκοςΟι φετινές κλιματικές συνθήκες ήταν πολύ χαρακτηριστικές του terroir της περιοχής. Ο τρύγος ξεκίνησε με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, στην συνέχεια με τις ερυθρές, και έκλεισε με το Σαββατιανό.

VeganTimes: Ποιες οι ιδανικές συνθήκες κατανάλωσης κρασιού ανά είδος (λευκό, κόκκινο, ροζέ); Με ποια (βίγκαν) πιάτα θα μας προτείνατε να δοκιμάσουμε την κάθε ετικέτα σας;

Η ιδανική θερμοκρασία για να καταναλώσετε τα λευκά μας κρασιά είναι στους 12°C, το rosé στους 10°C και τα ερυθρά μας στους 17°C.

VeganTimes: Ποιο κρασί θα μας προτείνατε για κάθε ένα από τα ακόλουθα πιάτα;

Σας προτείνουμε την ετικέτα η οποία ταιριάζει με το κάθε πιάτο.

Με αυτό το πιάτο…

Ταιριάζει…

Παστίτσιο με κιμά από ροζ φακές

Καλογέρι – Μαλαγουζιά | Kalogeri Malagouzia

Κουνουπίδι au gratin

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα | Savatiano Old Vines

Μουσακάς 

Granatus

Μπιφτέκια φακής

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα | Savatiano Old Vines

Μανιταρόσουπα

Σαββατιανό από Βαρέλι | Savatiano Vareli

Μανιταρίτσα (=μαγειρίτσα με μανιτάρια)

Savatiano Single Vineyard Vientzi

Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, πιπεριές,
και κόκκινα φασόλια

Naturally Savatiano

Ζυμαρικά με σάλτσα ναπολετάνα

Granatus

Ζυμαρικά με σάλτσα αραμπιάτα

Καλογέρι – Μαλαγουζιά | Kalogeri Malagouzia

Κολοκυθόσουπα με τζίντζερ

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα | Savatiano Old Vines

Σαλάτα κινόα, φακές,
και αρωματικά χόρτα

Καλογέρι – Μαλαγουζιά | Kalogeri Malagouzia

Ρυζότο με μανιτάρια
και κολοκυθάκια

Σαββατιανό από Βαρέλι | Savatiano Vareli

Platter φυτικών τυριών

Σαββατιανό από Βαρέλι | Savatiano Vareli

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

Granatus, Ρετσίνα Παπαγιαννάκου | Retsina Papagiannakos

Αγκινάρες α λα πολίτα    

Naturally Savatiano

Χορτόπιτα      

Καλογέρι – Μαλαγουζιά | Kalogeri Malagouzia

Ρεβίθια φρικασέ ταχινολέμονο   

Ασύρτικο Παπαγιαννάκος | Assyrtiko Papagiannakos

VeganTimes: Πού βρίσκουμε τα προϊόντα σας;

Τα κρασιά μας είναι διαθέσιμα σε πολλές ενημερωμένες κάβες (φυσικές και ηλεκτρονικές) αλλά και στο e-shop του οινοποιείου. Είναι διαθέσιμα και, όπου μπορείτε να βρείτε σπάνιες φιάλες που δεν έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο λόγω του πολύ μικρού αριθμού φιαλών που έχουν παραχθεί.

VeganTimes: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει κάποια όρια βιωσιμότητας του πλανήτη και ότι αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές στο πώς παράγουμε και καταναλώνουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να έχουν χειρότερο βιοτικό επίπεδο από εμάς. Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σαν καταναλωτή και παραγωγό μέσα σε αυτό το πλαίσιο; 

Συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τα προβλήματα που αναφέρετε και συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε αλλαγές, ως παραγωγοί και ως καταναλωτές. Ως παραγωγοί, ο στόχος μας είναι να γίνουμε ακόμα πιο «πράσινο» οινοποιείο. Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας που έχουμε πετύχει μέσω του βιοκλιματικού σχεδιασμού, έχουμε εκπονήσει ένα ακόμα σχέδιο, ώστε ξεκινώντας το 2021 και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του οινοποιείου στην ατμόσφαιρα κατά 30-35%. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με την χρήση πράσινης ενέργειας και την μείωση του βάρους των φιαλών.

© Vegan Times 28-04-2021

Δημοσιεύτηκε: 28/04/2021
Ενημερώθηκε:
04/10/2023