Είναι τα ελληνικά νησιά vegan-friendly;

Κάθε καλοκαίρι αυτό που έχουμε στον νου μας είναι να πάμε σε ένα νησί να ξαπλώσουμε σε μία παραλία, να κολυμπήσουμε στα καταγάλανα νερά της και να χαλαρώσουμε. Κάπου εδώ όμως ανοίγει η όρεξη και αρχίζουμε να ψάχνουμε σε ποια εστιατόρια ή ταβέρνες θα φάμε vegan φαγητό.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

26/07/2022

Ο προγραμματισμός μιας απόδρασης στα ελληνικά νησιά δεν περιλαμβάνει μόνο το πόσο κοντά στη θάλασσα μπορούμε να μείνουμε, αλλά και το τί θα φάμε. Η Ελλάδα άλλωστε αποτελεί έναν γαστρονομικό παράδεισο, που στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι βασισμένη στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Μπορούμε όμως να βρούμε vegan εστιατόρια κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στα ελληνικά νησιά; Η απάντηση είναι ναι. Πραγματοποιήσαμε την έρευνά μας και φτιάξαμε μία λίστα με τα vegan εστιατόρια σε ελληνικά νησιά.

Στην Κρήτη…

Ηράκλειο

Avocado

Το vegan εστιατόριο Avocado του ξενοδοχείου Apollonia στο Ηράκλειο της Κρήτης προσφέρει, τόσο στους διαμένοντες του ξενοδοχείου όσο και σε επισκέπτες, αποκλειστικά vegan πιάτα εμπνευσμένα από την κρητική κουζίνα. Μερικά από τα φαγητά που μπορούμε να απολαύσουμε είναι μαραθόπιτες, σούπα γλυκοκολοκύθας, μελιτζανοσαλάτα με κροκάν αμυγδάλου, μπιφτέκια και σνίτσελ λαχανικών. Όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, χρειάζεται να γίνει κράτηση στο εστιατόριο 3 ημέρες νωρίτερα.

Vegan φαγητά

269 Fast Vegan Food

Μένουμε στο Ηράκλειο και κάνουμε μία στάση στο “Χορτοφαγικόν Ταχυφαγείον”, όπου βρίσκουμε vegan σνακ και street food. Καφέδες, βίγκαν ροφήματα, σφολιάτες, σάντουιτς, club sandwich, burgers με vegan μπιφτέκια, hot dogs, vegan σουβλάκια, κ.ά.

Εξωτερικός χώρος vegan street food

Green Kukunari

Φεύγουμε από την πόλη του Ηρακλείου, αλλά μένουμε στον ίδιο νομό. Περίπου μία ώρα και κάτι (οδικώς) από το Ηράκλειο βρίσκονται τα Πιτσίδια. Εκεί, πέρα από τις ομορφιές της περιοχής μπορούμε να απολαύσουμε μεγάλη ποικιλία vegan πιάτων στο Green Kukunari. Βρίσκουμε καφέδες, vegan ροφήματα, σνακ, πρωινό, αλλά και vegan κυρίως γεύματα.

Βίγκαν φαγητό

Ρέθυμνο

Let’s Vegan by Cacao

Στο ειδυλλιακό Ρέθυμνο, στην παραλιακή συναντάμε το “Let’s Vegan by Cacao”, ένα vegan εστιατόριο στο οποίο μπορούμε να απολαύσουμε ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις στη vegan εκδοχή τους, όπως vegan σαγανάκι, βίγκαν μουσακά, φάβα, σκιουφικτά μακαρόνια Κρήτης.

Vegan σκιουφιχτά

Χανιά

Το Στάχυ | To Stachi

Μένουμε ακόμη στην Κρήτη αλλά μεταφερόμαστε στη γραφική πόλη των Χανιών. Εκεί θα βρούμε μαγειρευτά παραδοσιακά vegan πιάτα στο Στάχυ. Η ποικιλία είναι μεγάλη και περιλαμβάνει μαυρομάτικα με ρύζι, γίγαντες στον φούρνο με λαχανικά, βίγκαν μουσακά, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, σπανάκι και χόρτα κοκκινιστά με πατάτες. 

Χόρτα και λαχανικά μαγειρεμένα

Πρόσω ολοταχώς για Κυκλάδες…

Τα κυκλαδίτικα νησιά αποτελούν πόλο έλξης κάθε καλοκαίρι για τους ταξιδιώτες αφού μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη με το μπλε και το λευκό τους χρώμα. Ας δούμε πού μπορούμε να βρούμε vegan φαγητό σε μερικά νησιά των Κυκλάδων.

Μύκονος

Koukoumi Vegan Restaurant

Στο vegan εστιατόριο του vegan ξενοδοχείου Koukoumi Hotel θα βρούμε εκλεκτές vegan γεύσεις. Μπορούμε να απολαύσουμε πρωινό και vegan brunch και να δοκιμάσουμε βίγκαν φαγητά με μεσογειακές και ιαπωνικές επιρροές. Μερικά πιάτα είναι τα εξής: Ανοιχτό sandwich αβοκάντο, βίγκαν ομελέτα σε μαντέμι, ρολάκια σε φύλλο ρυζιού, λιγκουίνι με πέστο, πίτσα με ζύμη κάνναβης, και σειτάν καπνιστό σε άχυρο με σάλτσα πόρτο και demi-glace λαχανικών. Καλό είναι να έχουμε κάνει κράτηση προτού πάμε στο εστιατόριο.

Vegan φαγητά

Rhino vegan street food

Συνεχίζουμε την παραμονή μας στο νησί των ανέμων, όπου βρίσκουμε το Rhino vegan street food. Στο Rhino μπορούμε να απολαύσουμε vegan burgers, βίγκαν σουβλάκια, bowls και σαλάτες.

Βίγκαν σουβλάκι

Σαντορίνη

Veganissimo

Σε ένα από τα πιο γνωστά νησιά παγκοσμίως, ξακουστό για την απόκοσμη ομορφιά του και το ηφαιστειογενές τοπίο θα βρούμε το εστιατόριο Veganissimo με γεύσεις μεσογειακές και vegan. Μπορούμε να απολαύσουμε ζυμαρικά όπως σπαγγέτι με βίγκαν μπολονέζ, σπαγγέτι καρμπονάρα, μανιτάρια πλευρώτους ψητά, βίγκαν ομελέτες, και burgers.

Vegan φαγητά.

5Senses vegan restaurant

Μένουμε στη Σαντορίνη και επισκεπτόμαστε το vegan εστιατόριο 5Senses vegan restaurant, στο οποίο βρίσκουμε βίγκαν πρωινά, σούπες, buddha bowls, σαλάτες, και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά στη vegan εκδοχή τους. Μερικά vegan πιάτα είναι τα εξής: Φάβα σαντοριναίικη, σαγανάκι, βίγκαν σπετζοφάι, σαλάτα με ρεβίθια, ζυμαρικά, βίγκαν μουσακάς, και κεφτεδάκια.

Vegan φαγητό πάνω σε τραπέζι.

Σαλπάρουμε για Δωδεκάνησα…

Πάτμος

Pernera Vegan

Στο νησί της Αποκάλυψης οι ομορφιές συναρπάζουν τους επισκέπτες. Στην Πάτμο μπορούμε να δοκιμάσουμε και να γευτούμε vegan πρωινά, φαγητά και γλυκά σε έναν όμορφο χώρο, στο Pernera Vegan. Μερικά vegan πιάτα που μπορούμε να φάμε είναι χούμους, λαχματζούν, βίγκαν τζατζίκι, ρατατούιγ σε σάντουιτς, βίγκαν μουσακάς, φαλάφελ, και βίγκαν burgers.

Βίγκαν φαγητό

Ρόδος

Annie’s

Στα στενά της Παλιάς Πόλης βρίσκεται το Annie’s vegan food and bar, ένα καφέ στο οποίο μπορούμε να απολαύσουμε vegan πρωινά, ροφήματα, γλυκά, αλλά και διάφορα αλμυρά βίγκαν πιάτα. Μερικά vegan φαγητά που θα βρούμε είναι μακαρονοσαλάτα, μπρουσκέτες, τρίγωνα από τόφου, σπανακόπιτα, κ.ά.

Διάφορα βίγκαν φαγητά και ροφήματα.

Το Μαρούλι

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο νησί των Ιπποτών και πάμε για φαγητό στο Μαρούλι, ένα vegan εστιατόριο, στο οποίο θα ανακαλύψουμε vegan γεύσεις. Μερικά πιάτα που θα βρούμε είναι ραβιόλι με σάλτσα κολοκύθας, βίγκαν μουσακάς, vegan burgers, σαλάτα ρεβιθιών, λαζάνια με μανιτάρια και σπανάκι, βίγκαν φέτα ψητή σε φύλλο με σουσάμι, και άλλες vegan λιχουδιές.

Διάφορα vegan φαγητά σε τραπέζι.

Ανεβαίνοντας στο Βόρειο Αιγαίο

Λέσβος

Food by AJ

Το νησί με τη σπάνια ομορφιά που εξύμνησε ο Οδυσσέας Ελύτης. Στη Λέσβο θα βρούμε το Food by AJ, στο οποίο θα απολαύσουμε vegan φαγητό. Τα πιάτα που θα βρούμε ποικίλουν. Από vegan μπολωνέζ μανιταριών, φαλάφελ, κάρυ από καρότα και φιστίκια κάσιους, και vegan πίτσα μέχρι vegan σκορδόψωμο, μελιτζάνες, και σαλάτες οσπρίων.

Vegan πίτσα

Τελικά είναι vegan-friendly τα ελληνικά νησιά;

Αν πάμε πίσω 10 χρόνια θα θυμηθούμε πως δύσκολα βρίσκαμε όχι μόνο vegan εστιατόρια αλλά και vegan επιλογές σε nonvegan εστιατόρια. Συνήθως, οι επιλογές μας περιορίζονταν σε τηγανιτές πατάτες, φάβα (με την έκπληξη πάντα που μπορούσε να μας κάνει ένας μάγειρας τηγανίζοντας και τυροπιτάκια στο ίδιο λάδι, ή βάζοντας ζωμό κότας στη φάβα), αγγουροντομάτα, και ίσως βραστά κολοκυθάκια και χόρτα. Με την αύξηση, όμως, του vegan κοινού και των ανθρώπων που επιθυμούν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, τα nonvegan εστιατόρια στα ελληνικά νησιά πλέον προσφέρουν και vegan πιάτα στους πελάτες. Ίσως γιατί αντιλαμβάνονται τη δυναμική της vegan διατροφής και επιθυμούν να ικανοποιήσουν όλους τους ανθρώπους μίας παρέας.

Άλλωστε όπως είπαμε στην αρχή, η μεσογειακή διατροφή είναι μία διατροφή που στηρίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Εύκολα πια θα βρούμε σε εστιατόρια ελληνικά πιάτα που είναι vegan. Φαγητά όπως μπριάμ, ρεβίθια κοκκινιστά, φακές σούπα, βραστά λαχανικά, αρακά με αγκινάρες. Πιάτα που ήδη υπάρχουν στον γευστικό μας χάρτη. Βέβαια, όταν επισκεπτόμαστε ένα nonvegan εστιατόριο καλό είναι να ρωτάμε σχετικά με το ψωμί αν είναι vegan, αν τα βίγκαν φαγητά μαγειρεύονται και ετοιμάζονται ξεχωριστά από τα nonvegan φαγητά, και κάποιες ακόμη ερωτήσεις που θα βρείτε στο άρθρο μας “Tί ρωτάει ένας vegan σε ένα εστιατόριο”.

Καλές διακοπές! 😊

© Vegan Times 25-07-2022

Δημοσιεύτηκε: 25/07/2022
Ενημερώθηκε:
26/07/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Alexandra Torro | Unsplash.