Νέες εναλλακτικές για vegan δέρμα από ανακυκλωμένες φυτικές ίνες

H εταιρεία MCQ δημιούργησε τζάκετ από ανακυκλωμένες φυτικές ίνες, συνδυασμένες με λάτεξ, φλοιό ρυζιού, και αιθέρια έλαια.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

18/03/2022

Η ανάγκη για εναλλακτικά υλικά γεννά νέες ιδέες

Το brand MCQ που ιδρύθηκε από τον οίκο μόδας Alexander McQueen επιθυμώντας να αναδείξει τα μοναδικά χαρακτηριστικά των vegan δερμάτων δημιούργησε μία περιορισμένης έκδοσης σειρά ρούχων. H σειρά που περιλαμβάνει 10 διαφορετικά τζάκετ έχει κατασκευαστεί από ένα vegan ύφασμα, εναλλακτικό του ζωικού δέρματος, που ονομάζεται Mirum.

Το υλικό Mirum δημιουργήθηκε από την Αμερικανική startup εταιρεία Natural Fiber Welding (NFW) και προσαρμόστηκε για την MCQ με ένα υπόλευκο χρώμα βάσης που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ορυκτό πηλό και δίνει μια ιδιαίτερη λάμψη στο ρούχο.

Tί είναι το Mirum;

Το Mirum είναι ένα νέο υλικό που ανέπτυξε η εταιρεία NFW. Το υλικό που χρησιμοποιείται ως βάση είναι το βαμβάκι ή η κάνναβη.

To Mirum είναι φυτικό, χωρίς πλαστικά, και προσαρμόσιμο υλικό, ιδανικό για χρήση στη μόδα, στα αυτοκίνητα, σε αξεσουάρ, και σε υποδήματα. Το σημαντικό σχετικά με το Mirum είναι ότι:

  • παράγεται από φυτικές πρώτες ύλες και μάλιστα υλικά που δεν είναι χρήσιμα πλέον,
  • δεν χρησιμοποιεί χημικά υλικά κατά την παραγωγή του,
  • μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές σε νέο Mirum (και μετά να επαναχρησιμοποιηθεί) ή μπορεί να αλεσθεί και να κομποστοποιηθεί.

Σε αντίθεση με άλλες vegan εναλλακτικές του ζωικού δέρματος, οι οποίες συχνά κατασκευάζονται από πετρέλαιο (όπως είναι το PVC και η πολυουρεθάνη), ή περιέχουν ένα στρώμα πλαστικού για να ενισχύσουν την αντοχή τους, το υλικό της NFW έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο οργανισμό ως απαλλαγμένο από πετρέλαιο (petroleum free), αναφέρει η Oihana Elizalde, αντιπρόεδρος της ΝFW.

Το φυσικό του άρωμα αναμειγνύεται με άλλα συστατικά, δηλαδή τον πηλό, φυσικό λάτεξ πιστοποιημένο με FSC, και μια σειρά διαφορετικών φυτικών ελαίων. Αυτό στη συνέχεια συνδυάζεται με ένα μείγμα, για το οποίο χρησιμοποιούνται απόβλητα από τη βιομηχανία τροφίμων, όπως φλούδες καρύδας και καλαμποκιού ή, στην περίπτωση του υφάσματος των τζάκετ, φλοιούς ρυζιού. Το τελικό άρωμα, χρώμα, και υφή μπορεί να είναι διαφορετικό σε κάθε παρτίδα, ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη, δηλ. της βιομηχανίας που θα το χρησιμοποιήσει στην παραγωγή της.

Το υλικό MirumMirum. © Natural Fiber Welding.

Ποια είναι η εταιρεία NFW;

Ο Dr Luke Halverhals, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Natural Fiber Welding, αναφέρει: “Ο σκοπός πίσω από την απόφασή μου να ιδρύσω την εταιρεία NFW ήταν η επιθυμία να δούμε τις ιδέες μας να γίνονται πραγματικότητα. Λόγω της πρόβλεψης του Υπουργείου Άμυνας να χρηματοδοτήσει την έρευνα νέων υλικών απευθείας από φυσικές πηγές, φυτεύτηκαν οι σπόροι της ανακάλυψης για τις τεχνολογίες μας. Δεν ήμουν όμως ποτέ ικανοποιημένος με την απλή δημοσίευση ερευνών, έπρεπε να προχωρήσω πέρα από τον πάγκο του εργαστηρίου και να φτάσω σε συστήματα παραγωγής που να μπορούν να δουλέψουν σε μεγάλη κλίμακα. Η επιδίωξή μου είναι να δημιουργήσω μια επιχείρηση που διευκολύνει τους ανθρώπους να ζήσουν άνετα αλλά και με λιγότερες συγκρούσεις για πεπερασμένους πόρους. Η NFW δεν είναι απλώς μια ιδέα, είναι ένα νέο παράδειγμα υλικής πραγματικότητας που θα διαμορφώσει κυριολεκτικά την ανθρώπινη ιστορία”.

H NFW έχει δημιουργήσει μία τεχνολογία, την Clarus, η οποία προσδίδει σε ανακυκλωμένες ίνες από βαμβάκι και κάνναβη ιδιότητες που μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο σε συνθετικά υφάσματα (όπως αντοχή και διαπερατότητα) και επιπλέον είναι πλήρως και με μικρό κόστος (χρηματικό και περιβαλλοντικό) αξιοποιήσιμα σαν πρώτη ύλη όταν τα ρούχα φτάσουν στον τέλος της ζωής τους. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του θαυματουργού υλικού Mirum.

Αξιοσημείωτο είναι πως η εταιρεία Ralph Lauren συνεργάστηκε με την NFW και χρησιμοποίησε την τεχνολογία Clarus σε ένα μπλουζακι που λάνσαρε στο αυστραλιανό Open του 2022. O David Lauren, επικεφαλής Branding & Καινοτομίας της Ralph Lauren, δήλωσε, “Με το λανσάρισμα του RLX Clarus ® Polo Shirt, χρησιμοποιούμε το πιο γνωστό προϊόν μας ως καμβά για να υιοθετήσουμε μια τεχνολογία κλωστοϋφαντουργίας που μετασχηματίζει τον κλάδο. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργούμε ένα ρούχο υψηλών επιδόσεων από φυσικές ίνες. Είμαστε υπερήφανοι που χτίζουμε πάνω στην εγκυρότητα και το αυθεντικό στυλ της μάρκας μας, επανασχεδιάζοντάς τα για το μέλλον”.

Τί κάνει ξεχωριστά τα τζάκετ της MCQ;

Η MCQ πρόσθεσε ένα γήινο άρωμα στα τζάκετ χρησιμοποιώντας διαφορετικά αιθέρια έλαια, τα οποία θα παραμείνουν στα ενδύματα για περίπου ένα χρόνο. Η υφή είναι μοναδική μια που η MCQ επέλεξε να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά περιβλήματα από σπόρους ρυζιού ώστε να μην θυμίζει ζωικό δέρμα. Τα σχέδια των ρούχων είναι εμπνευσμένα από την κηπουρική με απεικονίσεις που θυμίζουν παιδικές ζωγραφιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την παραγωγή του φυτικού δέρματος Mirum εκλύεται πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλες εναλλακτικές: το ζωικό δέρμα εκλύει 40 φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου και τα συνθετικά δέρματα 17 φορές περισσότερα.

Τα τζάκετ της MirumΤα jackets της MCQ. Πηγή εικόνας: MCQ | Instagram.

Η γνώμη μας

Παρατηρούμε πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο των υλικών και των ινών και ότι μεγάλοι οίκοι μόδας και αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται σιγά σιγά σε εναλλακτικές λύσεις που είναι ταυτόχρονα και βίγκαν και πιο βιώσιμες.

Τα είδη ρουχισμού αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και οι εναλλακτικές για υλικά που δεν περιέχουν ούτε προϊόντα της κτηνοτροφίας ούτε προϊόντα πετρελαίου είναι απαραίτητες για ένα ηθικό (προς τα ζώα) και ταυτόχρονα βιώσιμο (για τους ανθρώπους και τον πλανήτη) μέλλον.

©Vegan Times 08-03-2022

Δημοσιεύτηκε: 18/03/2022
Ενημερώθηκε:
18/03/2022