Vegan & upcycled: Tα παπούτσια του μέλλοντος

Ο κλάδος των vegan υποδημάτων εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο και αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 7% ετησίως στη δεκαετία 2020 - 2030. Παράλληλα μας δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να είναι τα βιώσιμα παπούτσια.

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

08/11/2022

Η MoEa μας δείχνει ότι τα vegan και βιώσιμα παπούτσια δεν αποτελούν απλώς μία τάση, αλλά ήρθαν για να μείνουν. Η εταιρεία ιδρύθηκε από νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και αποφασιστικότητα, και σχεδίασε sneakers που διαφέρουν από τα συνηθισμένα.

Μια απλή ιδέα και crowdfunding για αρχή

Η γαλλική εταιρεία MoΕa (από τα πρώτα γράμματα των λέξεων Mother Earth), σχεδιάζει και παράγει vegan παπούτσια (sneakers). Όμως η είδηση δεν είναι μόνο αυτή. Είναι και ότι τα παράγει με έναν διαφορετικό τρόπο από άλλες εταιρείες.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της με τη βοήθεια της πλατφόρμας πληθοπορισμού Kickstarter. Αξίζει, αρχικά, να σημειωθεί, πως όταν οι ιδρυτές δημοσίευσαν στο Instagram ότι αναζητούν κεφάλαιο, μέσα σε λίγες μόλις ώρες έπιασαν τον στόχο χρηματοδότησής τους που ήταν τα 10.000€. Η MoEa μέχρι τώρα έχει συλλέξει 120.000 ευρώ από 1.006 χορηγούς.

Η βιωσιμότητα είναι το βασικό υλικό με το οποίο σχεδιάστηκε το παπούτσι

Η MoEa σχεδίασε, λοιπόν, με έναν διαφορετικό τρόπο τα υποδήματά της. Χρησιμοποιεί 5 είδη δερμάτων που φτιάχνονται από φυτά: από μήλο, ανανά, κάκτο, σταφύλι, και καλαμπόκι. Όλες οι πρώτες ύλες για τα δέρματα προέρχονται από απόβλητα άλλων βιομηχανιών. Τα δέρματα του κάκτου και του καλαμποκιού προέρχονται από τα μη χρησιμοποιούμενα υλικά των φυτών, τα δέρματα από ανανά παράγονται από φύλλα ανανά, ενώ τα δέρματα που παράγονται από μήλα και σταφύλια παρασκευάζονται από τα απορρίμματα που δημιουργούν οι βιομηχανίες χυμών.

Παράλληλα, η επένδυση των παπουτσιών κατασκευάζεται από 70% ανακυκλωμένο μπαμπού και ανακυκλωμένες ίνες ξύλου και οι σόλες από ανακυκλωμένο φυσικό καουτσούκ. Τα παπούτσια και τα υλικά τους παράγονται σε χώρες της Ευρώπης.

MoEa shoesΠηγή εικόνας: moea_sneakers | Instagram

Τα παπούτσια κυκλοφορούν σε 5 χρώματα με το καθένα να σηματοδοτεί τον διαφορετικό τύπο φυτικού δέρματος που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί το παπούτσι. Στο τέλος της ζωής του, τα παπούτσια επιστρέφονται την εταιρεία η οποία τα τεμαχίζει και επαναχρησιμοποιεί το υλικό τους στις σόλες για παραγωγή νέων παπουτσιών. Οι συσκευασίες των παπουτσιών είναι από ανακυκλωμένο χαρτί και μέσα στο κουτί δεν υπάρχουν φυλλάδια. Όλες οι πληροφορίες για τα παπούτσια είναι τυπωμένες στο κουτί.

Παπούτσια με το μισό αποτύπωμα άνθρακα από τα συμβατικά

Η ανάλυση κύκλου ζωής που διενεργήθηκε από την Climate Plus βρήκε ότι το αποτύπωμα άνθρακα των φυτικών δερμάτων της MoEa είναι 89% μικρότερο από το αποτύπωμα άνθρακα των δερμάτων από ζώα. Κάθε ζευγάρι MoEa δημιουργεί 8,5-10 κιλά αερίων θερμοκηπίου από την παραγωγή έως το τέλος της ζωής του, δηλ. πάνω από 50% μικρότερο αποτύπωμα από το μέσο “συμβατικό” δερμάτινο ζευγάρι που εκπέμπει περίπου 20 κιλά. Κάτι που είναι άλλωστε συμβατό με το όνομα της εταιρείας: Mother Earth, MoEa.

Για σύγκριση, το μέσο συμβατικό παπούτσι εκπέμπει τόσα αέρια θερμοκηπίου όσα

  • μία διαδρομή 108 χλμ με αεροπλάνο ή
  • μία διαδρομή 104 χλμ με αυτοκίνητο ή
  • 82 κιλά οικιακών απορριμμάτων ή
  • 17 βιβλία τσέπης ή
  • 0,6 smartphones
Τα vegan παπούτσια κάνουν την κυκλική οικονομία απτή πραγματικότητα

Η χρήση υλικών που έως τώρα θεωρούσαμε ότι είναι σκουπίδια, δηλαδή το upcycling, και η δημιουργία προϊόντων που είναι 100% κομποστοποιήσιμα βρίσκεται στην καρδιά της έννοιας της κυκλικής οικονομίας. H MoEa, σχεδιάζοντας από την αρχή τα παπούτσια της με τις καλύτερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, μας δείχνει πώς πρέπει να είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης πιο συγκεκριμένα.

Η εταιρεία έχει αρχίσει να διαθέτει τα παπούτσια της μέσω της ιστοσελίδας της από το τέλος του 2021 και αποστέλλει και στην Ελλάδα.

© Vegan Times 14-01-2022

Δημοσιεύτηκε: 14/01/2022
Ενημερώθηκε:
08/11/2022

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Damien DUFOUR Photographie | Unsplash
  2. Instagram, ‘Moea_Sneakers’, no date, Available at: https://www.instagram.com/moea_sneakers
  3. Kickstarter, ‘MoEa | When Science turns Fruits & Plants into Sneakers’, Available at: https://www.kickstarter.com/projects/moea-sneakers/sneakers-from-fruits-and-plants