Οι Βρετανοί καταναλωτές υποστηρίζουν τη μείωση των ζωικών τροφίμων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Περιβάλλον + Βιωσιμότητα

10/11/2022

Τί;

Ένας στους 3 Βρετανούς θα υποστήριζαν ενέργειες που θα προωθούσαν την υιοθέτηση της vegan διατροφής για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Πού;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πότε;

Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.

Γιατί;

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση του Ηνωμένο Βασίλειο ετοίμασε σχέδια για να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 68% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ώστε το 2050 να έχει φθάσει να έχει μηδαμινό αποτύπωμα άνθρακα. Η έρευνα διερεύνησε τις απόψεις των πολιτών για τα απαιτούμενα μέτρα που θα τύχαιναν ευρείας αποδοχής από τους πολίτες.

Λοιπές πληροφορίες

Από τους ανθρώπους που θα στήριζαν τις φυτοφαγικές διατροφών, 6 στους 10 θα υποστήριζαν δημόσιες καμπάνιες που θα προωθούσαν τα οφέλη της vegan διατροφής για την υγεία και το περιβάλλον. Οι μισοί περίπου θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει οικονομικά τον κλάδο, ώστε να εγκαταλείψει την εκτροφή ζώων και να μετακινηθεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση (όσπρια και ξηρούς καρπούς). Επίσης ένας στους δύο θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά εναλλακτικών του γάλακτος στα παιδιά ως πολιτική δημόσιας υγείας. Επίσης, ένας στους δύο δήλωσε πως θα συμφωνούσε με μηδενικό ΦΠΑ σε φυτοφαγικά εστιατόρια και υπηρεσίες catering.

tree growing in human handΕικόνα: Akil Mazumder | Pexels

Η παραπάνω έρευνα κυκλοφόρησε λίγο αργότερα από την παγκόσμια έρευνα του UNDP (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών), όπου συμμετείχαν άτομα από 50 χώρες και το αποτέλεσμα ήταν πως τα 2/3 των συμμετεχόντων πιστεύουν πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Όσο μεγαλύτερο το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο πιο πιθανό ο ερωτώμενος να συμφωνεί με αυτήν την δήλωση.

Τα ευρήματα από την Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι η εξοικείωση με τον βίγκαν τρόπο ζωής αυξάνει την κατανόηση των ανθρώπων για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και την πρόθεσή τους να δράσουν για αυτήν.

© Vegan Times 23-03-2021

Δημοσιεύτηκε: 23/03/2021
Ενημερώθηκε:
10/11/2022

Πηγές:

  1. Main picture credits to Vegan Liftz | Pexels
  2. Southey (2021) ‘Should Gov’t promote plant-based diets to tackle the climate crisis? 1 in 3 Brits think so….’, foodnavigator.com, 10 March. Available at: https://www.foodnavigator.com/Article/2021/03/10/Should-Gov-t-promote-plant-based-diets-to-tackle-the-climate-crisis-1-in-3-Brits-think-so (Accessed: 19 March 2021).
  3. UNDP (2021) ‘World’s largest survey of public opinion on climate change: a majority of people call for wide-ranging action’, UNDP, 27 January. Available at: https://www.undp.org/content/undp/en/home/news-centre/news/2021/Worlds_largest_survey_of_public_opinion_on_climate_change_a_majority_of_people_call_for_wide_ranging_action.html (Accessed: 19 March 2021).