Μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ μειώνει τις τιμές της vegan σειράς της για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή

Επιχειρηματικότητα + Καινοτομία

16/03/2022

Ποιος;

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Co-op…

Τί;

…μείωσε τις τιμές 29 προϊόντων από την vegan σειρά προϊόντων της, Gro. Η σειρά περιέχει μπιφτέκια, λουκάνικα, παγωτά, και άλλα προϊόντα και διατίθεται στα 2.600 καταστήματα της αλυσίδας.

Πού;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πότε;

Από τις 5 Μαΐου του 2021.

Γιατί;

Η εταιρεία θεωρεί ότι δεν είναι δίκαιο για τους καταναλωτές που επιλέγουν τρόφιμα πιο φιλικά προς τον πλανήτη να πληρώνουν περισσότερα.

Λοιπές πληροφορίες

Σύμφωνα με την Jo Whitfield, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Co-op Food, η κίνηση αυτή (το να μειωθεί η τιμή ορισμένων vegan προϊόντων) αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου της εταιρείας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2040. “Έχουμε ένα μέρος της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να δράσουμε πιο γρήγορα”, δηλώνει.

Φαίνεται ότι αρκετά vegan προϊόντα είναι ακριβότερα από ό,τι τα αντίστοιχα μη-vegan ανά μερίδα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Τα ζωικά προϊόντα και οι ζωοτροφές τυγχάνουν μεγαλύτερων επιδοτήσεων· τα φυτικά προϊόντα παράγονται ακόμα σε μικρές ποσότητες και δεν μπορούν ακόμα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. Τέλος, σε κάποια προϊόντα υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο ΦΠΑ για τα φυτικά ροφήματα είναι στο 24% και για το ζωικό γάλα στο 13% – ο διαφορετικός ΦΠΑ καταλήγει να επιβαρύνει την τιμή του φυτικού ροφήματος κατά 8%.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές τιμές των vegan προϊόντων, οι πωλήσεις φυτικών τροφίμων έφθασαν στο 1 δισεκατομμύριο λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 1 δισεκατομμύριο και 100.000€) το 2020, με 13 εκατομμύρια αγοραστές να αγοράζουν υποκατάστατα ζωικών τροφίμων και φυτικά ροφήματα, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς παντοπωλείων Kantar.

Η εταιρεία μελέτησε τις τιμές “ανταγωνιστικών” ζωικών προϊόντων και μείωσε τις τιμές συγκεκριμένων vegan προϊόντων της σειράς Gro όσο χρειάστηκε για να έχουν τα φυτικά προϊόντα χαμηλότερη η τιμή ανά κιλό σε σχέση με “ανταγωνιστικά” ζωικά προϊόντα. Αυτό οδήγησε σε μείωση περισσότερο από 50% σε κάποια προϊόντα. Για παράδειγμα, τα λουκάνικα hot dog κοστίζουν 8,30 λίρες (περ. 9,60 €) ανά κιλό, τα κεφτεδάκια 5 λίρες (περ. 5,80 €) ανά κιλό, η μαγιονέζα 6 λίρες (περ. 7 €) ανά λίτρο, και το παγωτό 6 λίρες (περ. 7 €) ανά λίτρο.

H Co-op έχει διατυπώσει πλήθος δεσμεύσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα και έχει θέσει συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Έχει δεσμευθεί να παρέχει ετήσιες ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδό της προς την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα και στοχεύει το brand της να έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025 και μηδενικές εκπομπές για την συνολική της δραστηριότητα έως το 2040. Παράλληλα, έχει λάβει και άλλα μέτρα που περιλαμβάνουν τη μετατροπή των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για παράδοση κατ’ οίκον σε ηλεκτρικά οχήματα. Θα σταματήσει, επίσης να πουλά πλαστικές τσάντες από σκληρό πλαστικό επειδή, παρότι προωθούνται ως τσάντες για μια ζωή, πολλοί αγοραστές τις χρησιμοποιούν μόνο μία φορά.

Η γνώμη μας

Αυτή η κίνηση των σουπερμάρκετ Co-op είναι μια ουσιαστική κίνηση εταιρικής ευθύνης με πολλαπλά οφέλη στα ζώα, στη δημόσια υγεία, στη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, και στην βιωσιμότητα του πλανήτη. Αυξάνει την δυνατότητα των νοικοκυριών να εφαρμόσουν την βίγκαν διατροφή αλλά και να καταναλώσουν μεγαλύτερη γκάμα τροφίμων, διευκολύνει τους καταναλωτές σαν σύνολο να κάνουν πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνες και πιο υγιεινές επιλογές, αλλά και σηματοδοτεί στους καταναλωτές και στις άλλες επιχειρήσεις ότι η συμπεριφορά που έχει θετικά οφέλη στη βιωσιμότητα θα πρέπει να επιβραβεύεται και να επιδοτείται.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η vegan διατροφή είναι πιο υγιεινή και πιο φθηνή από μόνη της αν στηρίζεται σε απλές φυτικές πρώτες ύλες. Η βασικότερη αντικατάσταση που συμβαίνει όταν κανείς μετατρέπει τη διατροφή του σε βίγκαν είναι ότι υποκαθιστά τα ζωικά τρόφιμα με όσπρια, κάτι που καθιστά την νέα διατροφή πιο φθηνή, πιο υγιεινή, και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

© Vegan Times 08-06-2021

Δημοσιεύτηκε: 08/06/2021
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Πηγές:

  1. Main picture credits to nrd | Unsplash
  2. Co-op (no date) ‘Climate | Sustainability’, Co-op. Available at: https://www.coop.co.uk/climate (Accessed: 26 May 2021).
  3. Co-op (2021) ‘We’ve cut the price of our plant-based Co-op GRO range to make it more affordable for everyone!’, Co-op Blog, 5 May. Available at: https://blog.coop.co.uk/2021/05/05/weve-cut-the-price-of-our-plant-based-co-op-gro-range-to-make-it-more-affordable-for-everyone/ (Accessed: 26 May 2021).
  4. The Guardian (2021) ‘Co-op slashes the price of plant-based food in quest for net zero emissions’, 5 May. Available at: http://www.theguardian.com/business/2021/may/05/co-op-slashes-the-price-of-plant-based-food-in-quest-for-net-zero-emissions (Accessed: 26 May 2021).