Είναι τελικά για όλους οι διατροφικές οδηγίες των εθνικών φορέων;

Vegan Διατροφή + Υγεία

18/07/2023
Υπάρχει εγγενής ρατσισμός στις Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ;

Η Grayce McCormick αναδεικνύει ένα ενδιαφέρον θέμα στο άρθρο της. Η αρθρογράφος μας κάνει να αναλογιστούμε ότι ενώ η πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ (65%) έχει δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, οι Διατροφικές Οδηγίες που εκδίδονται από το 1980 και κάθε 5 χρόνια από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ παρακινούν το κοινό να καταναλώνει γαλακτοκομικά. Επιπλέον, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο εντός της ομάδας των αφρο-αμερικανών, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως κάποιου είδους φυλετική διάκριση (ρατσισμός).

Οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ, 1980-2015

Οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ, 1980-2015. Επηρεάζουν το τί τρώνε οι άνθρωποι, τί αγοράζει ο στρατός και άλλοι κρατικοί οργανισμοί, τί επιδοτήσεις δίνονται, τί περιέχουν τα 30.000.000 γεύματα που σερβίρονται ημερησίως στα σχολεία, αλλά και την διατροφική κουλτούρα άλλων κρατών. Τα γαλακτοκομικά επικοινωνούνται στο ευρύ κοινό ως βασική ομάδα τροφίμων. Η υιοθέτηση αυτών των Διατροφικών Οδηγιών από άτομα με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά τους δημιουργεί προβλήματα υγείας. Είναι καιρός να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι ιδιαιτερότητες των πολιτών.

Πράγματι, η βασική εικόνα που επικοινωνείται στο ευρύ κοινό, περιέχει γαλακτοκομικά ως αναπόσπαστο συστατικό της υγιεινής διατροφής. Χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς ενδείξεις (ούτε καν υπαινιγμούς) ότι την ίδια δουλειά μπορούν να κάνουν τα περισσότερα φυτικά ροφήματα ή μια καλά σχεδιασμένη φυτοφαγική διατροφή. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα ζωικά γαλακτοκομικά από μόνα τους αποτελούν ξεχωριστή και αναντικατάστατη κατηγορία τροφίμων.

Η βασική γραφιστική απεικόνιση των Διατροφικών Οδηγιών του Υπουργείου Γεωργίας (USDA)

Η βασική γραφιστική απεικόνιση των Διατροφικών Οδηγιών του Υπουργείου Γεωργίας (USDA) με τίτλο “Το πιάτο μου”. Τα γαλακτοκομικά εμφανίζονται στη θέση του νερού, και έχουν το χρώμα του νερού.

Μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά είναι εξίσου υγιεινή

Βλέπουμε επίσης ότι η πληροφορία "μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά μπορεί να είναι εξίσου υγιεινή", βρίσκεται στο Παράρτημα 5 των Διατροφικών Οδηγιών και δεν έχει ενσωματωθεί στις εικόνες που συνοδεύουν τις Διατροφικές Οδηγίες. Βρίσκεται κάπως "κρυμμένη" θα μπορούσε κανείς να πει.

Τι λέει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την vegan διατροφή;

Τι λέει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την vegan διατροφή; Ότι καλύπτει εξίσου τις απαιτήσεις για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Εικόνα από το επίσημο κείμενο των Διατροφικών Οδηγιών, από την online έκδοση των Οδηγιών — Η υπογράμμιση είναι της Vegan Times.

Οι παρατηρήσεις του άρθρου της Grayce McCormick αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναζητήσει κανείς το ποσοστό των εκάστοτε Συμβουλευτικών Επιτροπών που είναι αφρο-αμερικανικής προέλευσης. Δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των προηγούμενων Επιτροπών είχε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, αλλά με μία πρόχειρη έρευνα που διενεργήσαμε στα μέλη της νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής για την επικαιροποίηση του 2020, μπορούμε να αναφέρουμε ότι από τα 20 μέλη της Επιτροπής, μόνο ένα μέλος (δηλ. 5%) φαίνεται να είναι αφρο-αμερικανικής καταγωγής. Ενώ, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή των ΗΠΑ, το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει αφρο-αμερικανικής καταγωγής είναι 14%.

Η προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών πρέπει να αναθεωρηθεί

Η τρέχουσα Συμβουλευτική Επιτροπή έχει ήδη διεξάγει τις 2 από τις 5 προγραμματισμένες δημόσιες συζητήσεις της. Στην 2η δημόσια συζήτηση που έγινε στις 10 και 11 Ιουλίου, το κοινό μπορούσε να υποβάλει προφορικά σχόλια ενώπιον της Επιτροπής. Εκεί, αναφέρει το άρθρο της Grayce McCormick, μέλη του κοινού επεσήμαναν ότι η προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών είναι μάλλον επιβλαβής για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Μεταξύ αυτών ήταν οι διαιτολόγοι Pam Popper, Susan Levin, Sherene Chou, η ολυμπιονίκης Dotsie Bausch, οι γιατροί Michael Greger, Garth Davis, Ted Barnett, Kerry Foley, και Milton Mills.

Ο γιατρός Milton Mills έθεσε το θέμα ξεκάθαρα: "Ήρθα εδώ για να φωνάξω για τον ρατσισμό που υπάρχει μέσα στις Διατροφικές Οδηγίες. Μετά, όταν κοίταξα την Επιτροπή, κατάλαβα γιατί αυτό είναι ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα: Αυτή η Επιτροπή δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματική σύνθεση του πληθυσμού... Θεωρώ ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής είστε καταξιωμένοι επιστήμονες, αλλά είναι εξωφρενικό η σύνθεση των Επιτροπών που συντάσσουν τις Διατροφικές Οδηγίες να μην είναι αντιπροσωπευτική του πληθυσμού."

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του έγχρωμου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη, παρόλα αυτά οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται από τις Οδηγίες στο να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουν γαλακτοκομικά για να είναι υγιείς, και έτσι τα καταναλώνουν, αρρωσταίνουν, και ύστερα νομίζουν ότι φταίει το γαστρεντερικό τους σύστημα και όχι τα γαλακτοκομικά.

Η ομάδα των γαλακτοκομικών να αντικατασταθεί από την ομάδα "Τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο"

Η Amie Hamlin, από την Ένωση για το Υγιεινό Σχολικό Φαγητό, με την οποία επικοινώνησε η Vegan Times, επεσήμανε στο σχόλιό της: "Οι έρευνες δείχνουν ότι το γάλα δεν χτίζει γερά οστά. Οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από γαλακτοκομικά άπαξ και σταματήσουν να θηλάζουν. Επιπλέον, το να ενθαρρύνουν οι Διατροφικές Οδηγίες την κατανάλωση γαλακτοκομικών σε ανθρώπους που η κανονική τους βιολογία δεν τα αντέχει είναι, ειλικρινά, μια μορφή φυλετικής προκατάληψης." Πρότεινε την κατάργηση της ομάδας τροφίμων "γαλακτοκομικά" και την αντικατάστασή της με την ομάδα τροφίμων "τρόφιμα ασβεστίου" και ταυτόχρονα να επικοινωνείται η κατανάλωση οσπρίων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, και άλλων φυτικών τροφίμων που προσφέρουν ασβέστιο, μαζί με φυσική άσκηση, για την διατήρηση υγιών οστών. Μας επεσήμανε ότι παρόμοιες επισημάνσεις έγιναν και από άλλα μέλη του κοινού και ότι συνολικά 26 από τα 72 σχόλια αφορούσαν θετικές τοποθετήσεις σχετικά με την φυτοφαγική διατροφή.

Η εκπρόσωπος του κλάδου των γαλακτοκομικών Miquela Hanselman μίλησε θετικά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναφέροντας ότι είναι σημαντικά για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, πρωτεΐνη , κάλιο, βιταμίνη D. Σημειώνουμε ότι τα γαλακτοκομικά περιέχουν από μόνα τους ασήμαντες ποσότητες βιταμίνης D, και η πρόσληψη της βιταμίνης στην οποία αναφέρεται η εκπρόσωπος του κλάδου αφορά σε τεχνητό εμπλουτισμό που γίνεται στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ. Όπως είναι αναμενόμενο, παρέλειψε να αναφέρει ότι τα ίδια θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να τα προσλάβουμε, και μάλιστα σε πιο υγιεινό πακέτο, από μια φυτοφαγική διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Μπορούν οι Διατροφικές Οδηγίες να μην λαμβάνουν υπόψιν ένα χαρακτηριστικό που έχει το 65% του πληθυσμού; Δεν αποτελεί έκφραση φυλετικής διάκρισης το να προτείνονται γαλακτοκομικά ως σημαντική τροφή στις Διατροφικές Οδηγίες;

Είναι προς συμφέρον όλων, η Επιτροπή των Διατροφικών Οδηγιών του 2020 να λάβει υπόψη της τι πραγματικά μπορεί να καταναλώσει ο πληθυσμός.

© Vegan Times 21-07-2019

Δημοσιεύτηκε: 21/07/2019
Ενημερώθηκε:
18/07/2023

Πηγές:

  1. https://www.washingtonexaminer.com/news/surprising-claim-in-food-feedback-dairy-guidelines-are-racist
  2. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/appendix-5/
  3. https://www.dietaryguidelines.gov/work-under-way/review-science/about-advisory-committee/2020-committee-members
  4. https://www.census.gov/prod/cen2010/briefs/c2010br-06.pdf
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  6. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance#statistics