Μήπως τα έντομα στο σνακ σου δεν έχουν μπει κατά λάθος;

Vegan Διατροφή + Υγεία

23/07/2023

Θετική Διατροφή

Στο διαδικτυακό συνέδριο της Food Navigator με θέμα «Θετική Διατροφή» συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα των υγιεινών σνακ. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 22-25 Μαρτίου 2021.

O κλάδος των σνακ φτάνει στα τεχνολογικά του όρια στο ζήτημα της μείωσης του αλατιού και του λίπους στα προϊόντα. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές επιταχύνουν τις προσπάθειες αναμόρφωσης των συνταγών χρησιμοποιώντας φακές, λαχανικά, ακόμη και έντομα ως τρόπο κάλυψης της ζήτησης των καταναλωτών για πιο υγιεινές επιλογές σνακ.

Λοιπές πληροφορίες

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Sebastian Emig, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σνακ ανέφερε πως «περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές ηλικίας 16-24 ετών καταναλώνουν ένα σνακ μία φορά την ημέρα». Συνεχίζει σημειώνοντας πως «υπάρχει μεγάλη τάση στους καταναλωτές να αναζητούν πιο υγιεινά σνακ».

Θίγοντας το θέμα της διατροφής, η Ένωση διαφωνεί με τον όρο «ανθυγιεινό φαγητό» και στηρίζει τους πιο γενικούς όρους «υγιεινή και ανθυγιεινή διατροφή, όπου στην υγιεινή διατροφή υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή συνδυασμένη με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και λελογισμένη κατανάλωση ποτών και φαγητών».

Στο συνέδριο, επίσης, σημειώθηκε πως έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση αλατιού και κορεσμένου λίπους στα σνακ. Παράδειγμα αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι παραγωγοί μείωσαν εθελοντικά το αλάτι στα πατατάκια κατά τουλάχιστον 50% στο διάστημα 1990-2019. Ωστόσο, θεωρείται ότι πλέον υπάρχει δυσκολία στην περαιτέρω μείωση αλατιού και λίπους καθώς υπάρχει η πιθανότητα το τελικό προϊόν να χάσει τη γεύση του.

Οι παραγωγοί πλέον χρησιμοποιούν για πιο υγιεινές επιλογές όσπρια και λαχανικά ως πρώτη ύλη, αλλά και δυστυχώς έχουν ξεκινήσει ακόμη και τη χρήση σκόνης εντόμων (το οποίο ονομάζεται «αλεύρι» από έντομα) για την παραγωγή σνακ.

cricket grasshoperH ανθρωπότητα εφευρίσκει συνεχώς τρόπους να χρησιμοποιεί ζώα. Μαθαίνουμε ότι εκτός από τα γνωστά ζωικά προϊόντα, τώρα θα πρέπει να κοιτάμε και για αλεύρι από έντομα στα συστατικά των προϊόντων.

Αλεύρι από έντομα, σελλάκ, καρμίνιο

Και εδώ έρχεται να απαντηθεί το αρχικό μας ερώτημα. Θέλουμε έντομα στα σνακ μας; Η απάντηση φυσικά είναι «όχι». Ούτε έντομα, ούτε κάποιο άλλο συστατικό ζωικής προέλευσης, όπως σελλάκ ή καρμίνιο (στις ετικέτες το καρμίνιο αναγράφεται και ως Ε120, καρμινικό οξύ, κοχενίλη, φυσικό κόκκινο 4). Η ανθρώπινη ευημερία δεν απαιτεί να πληγώνουμε, να ταλαιπωρούμε, να χρησιμοποιούμε άλλα ζώα. Όχι, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Η άμυνα για τη ζωή μας μπορεί να θεωρηθεί σοβαρός λόγος· η γευστική μας ευχαρίστηση δεν είναι σοβαρός λόγος. Ενώ προσπαθούμε να απαλλαγούμε από συνήθειες του παρελθόντος που υποτιμούν τα ζώα, όπως π.χ. την χρήση τους για φαγητό, για υποτιθέμενη εκπαίδευση, για ένδυση, κ.ά., ταυτόχρονα βρίσκουμε νέους τρόπους για να τα χρησιμοποιούμε.

Η vegan διατροφή και ειδικά τα πλήρη τρόφιμα (whole foods) μπορούν να προσφέρουν πλήθος υγιεινών σνακ που από τη φύση τους έχουν χαμηλές τιμές νατρίου, ελεύθερων σακχάρων, και κορεσμένoυ λίπους. Οι φυτικές εναλλακτικές επιλογές είναι πολύ πιο υγιεινές για τον ανθρώπινο οργανισμό και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον και φυσικά για τα ζώα. Άλλωστε, το να καταφεύγει η βιομηχανία τροφίμων σε άλλα ζωντανά πλάσματα για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της γεύσης ενός προϊόντος, δείχνει ότι, συλλογικά, ως καταναλωτές έχουμε χάσει τη γεύση μας· ότι έχουμε κορεστεί από το αλάτι, τη ζάχαρη, και το λίπος· έχουμε χάσει την δυνατότητα να απολαύσουμε ένα φρούτο, μία φέτα χειροποίητο ψωμί, λίγους ξηρούς καρπούς, και άλλα απλά και υγιεινά σνακ. Η βιομηχανία σίγουρα δημιουργεί το περιβάλλον τροφίμων το οποίο θεωρούμε φυσιολογικό, αλλά οι καταναλωτές είναι εξίσου υπεύθυνοι για αυτό.

Επίσης, άλλα σχετιζόμενα ερωτήματα είναι: τι σημαίνει «σνακ»; είναι αναγκαίο να διαφέρει ποιοτικά από ό,τι θεωρούμε «φαγητό»; Μήπως η έννοια του «σνακ» ανοίγει μία πόρτα για να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τρόφιμα που είναι πιο ανθυγιεινά από το υπόλοιπο φαγητό μας;

Ένα είναι σίγουρο: τα έντομα στα μπισκότα μας σαφώς δεν αποτελούν vegan τροφή, αλλά σαφώς προσφέρουν τροφή για σκέψη σε όλους τους ανθρώπους.

© Vegan Times 30-04-2021

Δημοσιεύτηκε: 30/04/2021
Ενημερώθηκε:
23/07/2023