Πώς να διατηρήσεις το βάρος σου τρώγοντας έξω στις διακοπές;

Στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών που τρώμε έξω, έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να κάνουμε ένα διάλειμμα ακόμα και από το μαγείρεμα και τις δουλειές που κάνουμε καθημερινά στην κουζίνα. Κι ενώ είναι ωραίο να τρώμε έτοιμο φαγητό, είναι ακόμα καλύτερο αυτό το φαγητό να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο διατροφικό μας πλάνο, να είναι χορταστικό και υγιεινό, ώστε να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Vegan Διατροφή + Υγεία

30/05/2023

Συνήθως στα εστιατόρια και στις ταβέρνες το φαγητό που σερβίρεται έχει περισσότερο αλάτι και λάδι από αυτό που θα τρώγαμε στο σπίτι μας. Έτσι, αν και θεωρητικά στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα υπάρχουν πολλά φυτοφαγικά και υγιεινά πιάτα, στην πράξη πολλά μπορεί να είναι επιβαρυμένα με περιττές θερμίδες από το λάδι. Εύκολα μπορούμε να πάρουμε αρκετό βάρος χωρίς να το καταλάβουμε, ενώ τρώμε τις ίδιες ποσότητες φαγητού με αυτές που τρώγαμε σπίτι μας.

Τί είναι πιο υγιεινό να τρως απ’ έξω για να διατηρήσεις το βάρος σου;

Ακολουθούν μερικές απλές αλλά πολύ χρήσιμες ιδέες για να μπορέσεις να γυρίσεις από τις διακοπές σου στα ίδια κιλά με αυτά που είχες όταν έφυγες!

  • Για πρωινό επίλεξε μια ποικιλία από κομμένα φρέσκα φρούτα, ή σμούθι, δημητριακά/μούσλι με λίγο νερό ή με φυτικό γάλα που μπορείς να προμηθευτείς από κάποιο κατάστημα, εάν δεν έχει το ξενοδοχείο ή το κατάστημα που πηγαίνεις για πρωινό. Προσοχή στους φυσικούς χυμούς γιατί περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα και καταναλώνονται χωρίς να το καταλάβεις.
  • Στα γεύματα επίλεξε σαλάτες, χόρτα, παντζάρια, σαλάτα με ντάκο (χωρίς τυρί), βραστά λαχανικά, κ.λπ., χωρίς λάδι όπου γίνεται. Μπορείς να ζητάς να βάζεις μόνος σου αλάτι και λάδι, ώστε να βάζεις λιγότερο ή καθόλου.
  • Όπου υπάρχει ψωμί ολικής άλεσης να το επιλέγεις, αντί του λευκού.
  • Για κυρίως γεύμα επίλεξε τα πιο στεγνά φαγητά, όπως την φάβα ή τη σαλάτα με μαυρομάτικα ή την χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια ή σαλάτες με άλλα όσπρια.
  • Αν δεν υπάρχει καμία υγιεινή επιλογή, μπορείς να αγοράζεις κάποια κονσέρβα με όσπρια π.χ. ρεβίθια ή κόκκινα φασόλια και να ζητάς να σου προσθέσουν τα όσπρια σε μια στεγνή σαλάτα που παραγγέλνεις. Και πού ξέρεις; Μπορεί την επομένη να υπάρχει η συνταγή σου στο μενού!
  • Καλό είναι να αποφεύγεις τα λαδερά, αλλά αν δεν έχεις πολλές επιλογές, διάλεξε κάποιο λαδερό με λιγότερο λάδι σε αναλογία με τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου. Για παράδειγμα γεμιστά, γίγαντες ή κάποιο πιάτο με πατάτες όπως το μπριάμ, αντί για ιμάμ ή φασολάκια. Φυσικά, αν έχεις την δυνατότητα να δεις κάποιο φαγητό, π.χ. σε μπουφέ, που κολυμπάει στο λάδι, είναι εύκολο να μην το επιλέξεις.
  • Άλλη μια επιλογή είναι οι χορτόπιτες, οι μανιταρόπιτες, και οι πίτες με λαχανικά.
  • Αν θέλεις να φας κάτι που δεν είναι και τόσο υγιεινό, όπως τηγανιτές πατάτες ή τηγανητά κολοκυθάκια, μην τα παραγγείλεις στην αρχή της παραγγελίας. Φρόντισε να τα παραγγείλεις αργότερα, αφού πρώτα έχεις φάει κάτι πιο υγιεινό. Με αυτόν τον τρόπο θα φας μικρότερη ποσότητα ανθυγιεινού φαγητού, κι έτσι οι περισσότερες θερμίδες από το γεύμα σου θα είναι από καλό φαγητό. Αυτό το μικρό μυστικό είναι πολύ χρήσιμο σε γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να φάνε υγιεινό φαγητό και να μην χορτάσουν μόνο με τηγανιτές πατάτες.
  • Για σνακ είναι χρήσιμο να έχεις πάντα μαζί σου λίγους ξηρούς καρπούς ή ένα μείγμα ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα, κριτσίνια, ή μικρά παξιμαδάκια.

Είναι σημαντικό να σου αρέσει αυτό που τρως

Αν έχεις συνηθίσει να τρως υγιεινά στο σπίτι σου, το να τρως σε εστιατόρια στις διακοπές πιθανώς να σε κάνει να πάρεις μερικά περιττά κιλά. Επίσης, αν στο σπίτι σου τρως υγιεινά, κάποια φαγητά μπορεί να σου φανούν βαριά.

Μην διστάζεις να ζητάς ευγενικά και να εξηγείς αυτό που θέλεις για το φαγητό σου σε ένα εστιατόριο, γιατί ίσως να είναι απλό για να σου το ετοιμάσουν ή να είναι εύκολο να αλλάξουν κάτι σε ένα πιάτο ή και να σου προτείνουν κάτι άλλο προκειμένου να σε εξυπηρετήσουν. Επίσης, αν επιλέξεις ξενοδοχείο με διατροφή μπορείς να ρωτήσεις για το μενού πριν το κλείσεις, για να δεις αν σου ταιριάζει, μιας και θα τρως εκεί κάθε μέρα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της υγιεινής βίγκαν κουζίνας είναι ότι είναι πολύ απλή. Τα πιο όμορφα πιάτα που έχουμε φάει, είναι τα πιάτα που ετοίμασε ο σεφ εκείνη την ώρα, ειδικά για μας. Είναι εκπληκτικό το πώς μπορεί ένας σεφ να μεταμορφώσει λίγα πρωτογενή υλικά (βρασμένα όσπρια, λαχανικά και δημητριακά) σε κάτι σούπερ σπιτικό, νόστιμο και υγιεινό – αρκεί να εξηγήσουμε τί θέλουμε.

Τρώγοντας υγιεινά έξω ακόμα και αν ακολουθείς δίαιτα

Ένα άλλο πλεονέκτημα της υγιεινής βίγκαν κουζίνας είναι ότι αποτελεί από μόνη της την ιδανική δίαιτα για απώλεια βάρους. Έχει χαμηλή θερμιδική πυκνότητα και υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Δηλαδή, περιέχει τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά με τις ελάχιστες δυνατές θερμίδες. Συνεπώς είναι ιδανική για απώλεια και μόνιμη διατήρηση του ιδανικού βάρους μας.

Με άλλα λόγια, η υγιεινή βίγκαν διατροφή δεν αποτελεί τυπικά "δίαιτα" διότι αποτελεί μόνιμο τρόπο διατροφής, αλλά μπορεί να είναι συμβατή με τις περισσότερες δίαιτες για απώλεια βάρους. Τις περισσότερες φορές, μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από τυπικές περιοριστικές δίαιτες και σίγουρα είναι πιο εύκολο να την ακολουθήσει κανείς χωρίς να νιώθει περιορισμένος σε όρους ποικιλίας και ποσότητας.

© Vegan Times 04-08-2021

Δημοσιεύτηκε: 04/08/2021
Ενημερώθηκε:
30/05/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας dimitrisvetsikas1969 | Pixabay