Κάστανα, ένα θρεπτικό σνακ! Πώς τα μαγειρεύουμε;

Τα κάστανα είναι ένας από τους πιο νόστιμους και θρεπτικούς καρπούς του χειμώνα. Μάθε όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτά.

Vegan Διατροφή + Υγεία

10/12/2023

Γιατί να εντάξω κάστανα στη διατροφή μου;

Τα κάστανα είναι ένας από τους πιο νόστιμους και θρεπτικούς καρπούς του χειμώνα. Είναι πολύ υγιεινά αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, υγιεινή πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία· αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου, κ.ά.

Τα κάστανα διαφέρουν από τους άλλους ξηρούς καρπούς ως προς το λίπος που περιέχουν: έχουν πολύ λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Λιγότερο από 10% των θερμίδων προέρχεται από λίπος στα κάστανα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άλλους ξηρούς καρπούς είναι 70-90%. Τα κάστανα περιέχουν μηδενική χοληστερόλη και σχεδόν μηδενικό ποσοστό κορεσμένου λίπους.

Για όλα τα παραπάνω, τα ψητά κάστανα είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορούμε να βρούμε τον χειμώνα όταν είμαστε έξω. Τα παιδιά τα λατρεύουν. Μακάρι να υπήρχαν ψητά κάστανα στα κυλικεία των σχολείων.

Πώς τρώγονται τα κάστανα;

Τρώγονται σκέτα, ωμά, ψητά ή βραστά, αλλά και χρησιμοποιούνται ως υλικό στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.

Ωμά είναι πολύ νόστιμα και τραγανά, ξεφλουδίζονται όμως λίγο πιο δύσκολα σε σχέση με τα μαγειρεμένα.

Κάστανα σχηματίζουν τη λέξη LOVE = ΑγάπηΚάστανα. Ο καρπός που αγαπάμε να καταναλώνουμε τον χειμώνα. Πηγή εικόνας: Jametlene Reskp | Unsplash.

Πώς μαγειρεύονται;

Κάποιες ποικιλίες είναι ιδανικές για ψήσιμο και κάποιες άλλες για βράσιμο. Μερικά καταστήματα αναγράφουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για την συγκεκριμένη ποικιλία που προσφέρουν.

Πριν τα μαγειρέψουμε τα ξεπλένουμε με νερό.

Ψήνουμε στο grill για 14-16 λεπτά ή στο τζάκι ή και στην τοστιέρα, αφού πρώτα χαράξουμε την φλούδα τους με ένα μαχαίρι από τη μία πλευρά.

Αν θέλουμε να τα κάνουμε βραστά, τα βράζουμε με την φλούδα, χωρίς να τα χαράξουμε, για μία ώρα ή και περισσότερο. Αν τα χαράξουμε θέλουν μισή ώρα περίπου. Στη χύτρα ταχύτητας (χωρίς χάραγμα) θέλουν 17-19 λεπτά σε χαμηλή πίεση. Η σάρκα βγαίνει πανεύκολα σαν πουρές αν πιέσουμε το κάστανο ενώ είναι ακόμα σχετικά ζεστό. Αν το θέλουμε ολόκληρο, θα χρειαστούμε πιο πολλή προσοχή και περισσότερο χρόνο. Σε αυτήν την περίπτωση, βοηθά να κάνουμε δύο χαρακιές που σχηματίζουν Χ.

Ο πιο γρήγορος τρόπος μαγειρέματος είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Τα ξεπλένουμε, τα χαράζουμε, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και γεμίζουμε ένα άλλο μπωλ με νερό. Βάζουμε και τα δύο μπωλ μαζί στον φούρνο μικροκυμάτων για 4-5 λεπτά στην υψηλή ένταση. Τα βγάζουμε και τα κλείνουμε σε μία χάρτινη σακούλα για 5 λεπτά για να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα.

Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, αλμυρές ή γλυκές, τα μαγειρεύουμε και τα ξεφλουδίζουμε από πριν. Τα μαγειρεμένα κάστανα ή τον πουρέ τους μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Ιδέες για να τα χρησιμοποιείς κάθε μέρα του χειμώνα

Να μερικές ιδέες για να απολαύσεις τα κάστανα:

  • Είναι από μόνα τους ένα εύκολο και χορταστικό σνακ ψητά ή βραστά.
  • Φτιάξε κάστανα στιφάδο με μανιτάρια.
  • Σε ρύζι ή vegan ‘‘ρυζότο’’.
  • Σε σούπες βελουτέ με λαχανικά. Ταιριάζουν πολύ με γλυκοπατάτες, πατάτες, γλυκιά κολοκύθα, κολοκάσι, κρεμμύδι και άλλα.
  • Φτιάξε πουρέ με κάστανα, μαζί με πατάτες, γλυκοπατάτες ή άλλα λαχανικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί για μαρμελάδα στο ψωμί.
  • Βάλε κάστανα σε σαλάτες. Με μαρούλι, μούρα, βραστά λαχανικά, όσπρια.
  • Πρόσθεσέ τα σε κομμάτια ή ολόκληρα στους γίγαντες και στα ρεβίθια στον φούρνο.
  • Φτιάξε υπέροχα σοκολατάκια. Απλά βουτάς τα βρασμένα κάστανα σε λιωμένη κουβερτούρα.
  • Πρόσθεσέ τα σε γλυκά. Κόψε τα κάστανα σε κομματάκια και βάλτα σε κέικ, μπισκότα, χαλβά, και σε κρέμες.

Με τόσους τρόπους και με λίγη φαντασία μπορείς να φτιάξεις αυτά, και άλλα πολλά υπέροχα, θρεπτικά και πρωτότυπα πιάτα με τα κάστανα.

© Vegan Times 13-10-2021

Δημοσιεύτηκε: 13/10/2021
Ενημερώθηκε:
10/12/2023

Πηγές:

  1. Πηγή κύριας εικόνας: Markus Spiske | Unsplash