Φυσικά, φυτικά, και vegan: Προϊόντα περιποίησης από βρώσιμα υλικά

Πολλά από τα φυσικά βρώσιμα υλικά που συχνά έχουμε στο σπίτι μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περιποίηση της επιδερμίδας μας και των μαλλιών μας. Τα δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε να τα εφαρμόσετε.

Vegan Διατροφή + Υγεία

12/07/2022

Τα βρώσιμα υλικά που έχουμε στο σπίτι μας πολλές φορές τα προτιμάμε για την περιποίησή μας επειδή είναι αγνά, αποφεύγουμε χημικές ουσίες που συχνά περιέχουν τα προϊόντα της αγοράς, είναι οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της σύστασής τους – αλλά και γιατί με αυτά χρησιμοποιούμε λιγότερες συσκευασίες και δημιουργούμε λιγότερα σκουπίδια. Άλλωστε όλο και περισσότερα προϊόντα περιποίησης που βρίσκουμε στην αγορά περιέχουν φυτικά συστατικά όπως έλαια και φρούτα.

Για κάθε ανάγκη μπορείς να χρησιμοποιήσεις υλικά τα οποία υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σου.

Καθαρισμός επιδερμίδας και ντεμακιγιάζ

Έλαια όπως το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο, και το έλαιο καρύδας, χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου και την αφαίρεση του μακιγιάζ. Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα από το έλαιο στο πρόσωπο και αφαιρούμε με βαμβακερό πανάκι. Ξεπλένουμε με νερό και κατάλληλο, αγνό σαπούνι για να καθαρίσουμε καλά την επιδερμίδα. Στη συνέχεια ενυδατώνουμε. Αν το δέρμα είναι καθαρό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το έλαιο για ενυδάτωση.

Απολέπιση

Για απολέπιση της επιδερμίδας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ώριμο ακτινίδιο. Το ξεφλουδίζουμε και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Κάνουμε απαλό μασάζ στην επιδερμίδα και τα σποράκια που περιέχει βοηθούν να αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα. Στην συνέχεια ξεπλένουμε και ενυδατώνουμε την επιδερμίδα.

ΑκτινίδιοΠηγή εικόνας: Any Lane | Pexels

Μπορούμε επίσης για την απολέπιση να χρησιμοποιήσουμε έλαιο μαζί με ζάχαρη ή αλάτι (1 κ.σ. έλαιο με 1 κ.γ. ζάχαρη ή αλάτι). Και πάλι στη συνέχεια ξεπλένουμε και ενυδατώνουμε.

Μάσκες για το πρόσωπο

Με φυσικά υλικά από την κουζίνα σου μπορείς να φτιάχνεις και μάσκες για το πρόσωπο. Δες το άρθρο μας για δοκιμασμένες, πρακτικές και εύκολες συνταγές για μάσκες προσώπου.

Ενυδάτωση προσώπου και σώματος

Για την ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου και του σώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο κακάο ή βούτυρο καρύδας ή βούτυρο καριτέ (shea butter – ναι, το βούτυρο καριτέ είναι και αυτό βρώσιμο).

Περιποίηση μαλλιών

Για γερά και στιλπνά μαλλιά, εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα ελαίου καρύδας σε στεγνά μαλλιά, αφήνουμε για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια τα λούζουμε καλά.

Γυναίκα κρατάει τα μαλλιά τηςΠηγή εικόνας: Element5 Digital | Pexels

Συνταγή για ζελέ μαλλιών

  • ¼ της κούπας λιναρόσπορο (δεν χρειάζεται άλεση)
  • 2 κούπες νερό

Βάζουμε τον λιναρόσπορο στο νερό και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει (περ. 6-10 λεπτά), ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Θέλουμε το μείγμα να μην γίνει πολύ πηχτό, ούτε να μείνει ρευστό. Αν γίνει πηχτό, προσθέτουμε νερό και θερμαίνουμε λίγο ακόμα.

Όταν είναι ακόμα ζεστό είναι πιο εύκολο να το σουρώσουμε σε ένα σουρωτήρι με ψιλή σήτα.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να κρυώσει. Σε αυτό το στάδιο θα πήξει περισσότερο.

Μπορούμε στο τέλος αν θέλουμε να προσθέσουμε 1-2 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο.

Διατηρούμε το ζελέ στο ψυγείο για μια βδομάδα περίπου.

Σημαντικές σημειώσεις

Σε περίπτωση που νιώσουμε ερεθισμό με κάποιο υλικό ξεπλένουμε αμέσως την επιδερμίδα με άφθονο νερό. Καλό είναι όμως πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο υλικό, ακόμα κι αν είναι εντελώς φυσικό, να κάνουμε ένα τεστ σε ένα μικρό σημείο στο δέρμα μας για να δούμε αν υπάρχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή και να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας.

Τέλος, η υγεία όλου του σώματος (εσωτερικά και εξωτερικά) χτίζεται με την υγιεινή διατροφή. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το μαγείρεμα χωρίς περιττά λίπη και λάδια είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας και για την υγεία του δέρματος. Στην ενότητα “Μαγείρεψε” θα βρεις μερικές από τις πιο υγιεινές συνταγές που υπάρχουν.

© Vegan Times 10-01-2022

Δημοσιεύτηκε: 10/01/2022
Ενημερώθηκε:
12/07/2022