Προβιοτικά για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πότε τα χρειαζόμαστε;

Πρέπει να λαμβάνουμε προβιοτικά ως συμπλήρωμα και κάθε πότε; Και ποια διατροφή μας βοηθάει περισσότερο στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος;

Vegan Διατροφή + Υγεία

30/01/2023

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια και μύκητες, χρήσιμα για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Βοηθούν ιδιαίτερα στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, άρα και στην καλή λειτουργία του.

Η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική για την υγεία μας, παίζει ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε, αλλά επηρεάζει ακόμα και την ψυχολογία μας. Τα πλήρη τρόφιμα που περιέχουν με φυσικό τρόπο φυτικές ίνες είναι κρίσιμα για την καλή λειτουργία του.

Τα συμπληρώματα προβιοτικών και τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι πολύ διαδεδομένα και υπάρχουν στην αγορά και σε vegan εκδοχή. Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τα καταναλώνουν ακόμα και καθημερινά, είτε ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή είτε όχι.

Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα;

Στην πραγματικότητα όταν κάποιος ακολουθεί ισορροπημένη φυτική διατροφή με πλήρη τρόφιμα τα προβιοτικά δεν είναι απαραίτητα, επειδή η φυτική διατροφή ενισχύει τα καλά βακτήρια και το σώμα μας μπορεί και δημιουργεί μόνο του από την τροφή την χλωρίδα που χρειάζεται το έντερο για να λειτουργεί σωστά. Αντίθετα, αν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετές πλήρεις φυτικές τροφές συνεπώς και φυτικές ίνες, το πιθανότερο είναι να χρειάζεται, ίσως για κάποια διαστήματα, συμπλήρωμα προβιοτικών για να αποφεύγει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι πεπτικές διαταραχές.

Είναι σίγουρα καλύτερο – σε πολλά επίπεδα για την υγεία μας – να δημιουργούμε την ισορροπία του οργανισμού μας από τη βάση, δηλαδή από τη σωστή διατροφή. Αν αντιθέτως κάνουμε μια διατροφή που δεν βοηθά το πεπτικό σύστημα και γενικότερα την υγεία μας, για να βοηθήσουμε το πεπτικό σύστημα πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Ποια τρόφιμα βοηθούν περισσότερο;

Όλα τα πλήρη τρόφιμα δηλ. τρόφιμα που είναι εκ φύσεως πλούσια σε φυτικές ίνες. Όσα περισσότερα όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής, σπόρους, καταναλώνουμε τόσο πιο υγιές μικροβίωμα έχουμε. Αυτό σημαίνει καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν και όλες οι φυτικές ομάδες τροφίμων είναι απαραίτητες και περιέχουν φυτικές ίνες, τα όσπρια είναι τα τρόφιμα με τις περισσότερες και καλό είναι να τα καταναλώνουμε καθημερινά (π.χ. ½ κούπα την ημέρα).

Πότε χρειαζόμαστε προβιοτικά σε συμπλήρωμα;

Φυσικά δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζεται να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών, ή να καταναλώσουμε για κάποιο διάστημα τρόφιμα με προβιοτικά, όπως γιαούρτι σόγιας ή αμυγδάλου με καλλιέργεια. Όταν η χλωρίδα του εντέρου διαταράσσεται, π.χ. μετά από κάποια ίωση όπως γαστρεντερίτιδα, ή μετά από φαρμακευτική αγωγή π.χ. με αντιβιοτικά, ή για κάποιο διάστημα που η διατροφή δεν είναι πλούσια σε φυτικές ίνες κ.λπ. Συνήθως ένας μήνας είναι αρκετός για να επανέλθει το πεπτικό σύστημα σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για να αποφύγουμε πιθανές παρενέργειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα συμπληρώματα όπως και τα φάρμακα μπορούν να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα και δεν είναι ασφαλές να τα καταναλώνουμε χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς την συμβουλή ιατρού.

Ο πιο ασφαλής τρόπος να αυξήσουμε τα καλά βακτήριά μας και παράλληλα την πρόσληψη άλλων ωφέλιμων στοιχείων είναι καταναλώνοντας καθημερινά μια ικανοποιητική ποικιλία από πλήρη τρόφιμα κυρίως όσπρια, λαχανικά, δημητριακά, και φρούτα.

Φυσικά, ακόμα και όταν ακολουθούμε μια υγιεινή φυτοφαγική διατροφή μπορούμε να καταναλώνουμε προϊόντα όπως φυτικά γιαούρτια και τυριά με καλλιέργεια προβιοτικών, όταν θέλουμε. Με προβιοτικό νερό που φτιάχνουμε στο σπίτι ή με τα σκευάσματα/συμπληρώματα προβιοτικών επίσης φτιάχνουμε και σπιτικά vegan τυριά.

Δημοσιεύτηκε: 22/01/2023
Ενημερώθηκε:
30/01/2023

Πηγές:

Greger, M. (2021) ‘Presumed Safety of Probiotics Questioned’, NutritionFacts.org, 11 May. Available at: https://nutritionfacts.org/2021/05/11/presumed-safety-of-probiotics-questioned/ (Accessed: 18 January 2023).

Greger, M. (2022) ‘What Is a Good Source of Probiotics? What Are Their Benefits and Side Effects?’, NutritionFacts.org, 19 December. Available at: https://nutritionfacts.org/questions/what-is-a-good-source-of-probiotics/ (Accessed: 18 January 2023).

National Center for Complementary and Integrative Health - National Institutes of Health (2019) 5 Things To Know About Probiotics, NCCIH. Available at: https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-probiotics (Accessed: 18 January 2023).

Office of Dietary Supplements - National Institutes of Health (2022) ‘Probiotics’, 2 June. Available at: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/ (Accessed: 18 January 2023).

Εικόνα: Karolina Grabowska, Pexels