Διαφημιση

Αρνί και Αρνάκι γάλακτος

Έχει τη δική του μυρωδιά και η μητέρα του το αναγνωρίζει ανάμεσα σε πλήθος άλλων. Έχει τη δική του φωνή και την ακούμε πριν το Πάσχα.

Vegan Life

10/04/2023

Αρνί

Πρόκειται για το μηρυκαστικό, τετράποδο ζώο το οποίο βρίσκουμε σε κτηνοτροφικές μονάδες να επιτελεί τον ρόλο που του έχει δώσει ο ιδιοκτήτης του. Η ζωή του είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις καταναλωτικές διαθέσεις του ανθρώπου και τα έθιμα της κοινωνίας του. «Το αρνί είναι ένα προϊόν με μεγάλη οικονομική σημασία, καθώς η απόδοση εισοδήματος που προσφέρει σε σχέση με το κόστος της εκτροφής του είναι γύρω στο 40%», μας ενημερώνει η πηγή στο τέλος του κειμένου [1].

Ο ιδιοκτήτης του έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται κατ' αρχάς τα παιδιά του και το γάλα του (πρόβειο), και δευτερευόντως το μαλλί, το δέρμα, τα εντόσθια, τα κόκκαλα, το έντερό του και ίσως και άλλα στοιχεία της υπόστασής του που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Εάν είχε την τύχη να θεωρείται κατοικίδιο ή ιερό θα ήταν στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από τους ανθρώπους του δυτικού πολιτισμού. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε δημιουργήσει μία βιομηχανία γύρω του για να το κάνουμε ευτυχισμένο. Ξηρές τροφές όπως χορτάρι με γεύση βουνό ή θάλασσα, ειδικές ξυριστικές μηχανές, κουκλάκια για χουζούρι, σαμπουάν, κ.τ.λ. 

Την τύχη του κατοικίδιου μπορεί να μην την απέκτησε επειδή είναι μεγαλύτερο σε όγκο και βάρος από τον σκύλο και τη γάτα και κατά συνέπεια διαθέτει στον ιδιοκτήτη περισσότερες θερμίδες όταν σερβίρεται, ή επειδή είναι ένα ευαίσθητο συναισθηματικά μη ανθρώπινο πλάσμα που αισθάνεται ευάλωτο, θέλει να ζει με τους ομοίους του (κοπάδι), και δεν έχει δεξιότητες φύλακα. 

Το Πάσχα κρύβει ένα βάρβαρο έθιμο, ένα αποτρόπαιο έγκλημα του ανθρώπου ενάντια στην αγάπη.

Αρνάκι γάλακτος

Πρόκειται για το μωρό του αρνιού και του κριαριού που είναι περίπου 2,5 μηνών και θηλάζει ή μόλις έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές. «Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε προβατίνα αναγνωρίζει το δικό της μικρό, ανάμεσα σε πλήθος άλλων, βάσει της μυρωδιάς του» [1] μας λέει η πηγή μας. Εκατοντάδες άλλες πηγές αδυνατούν να μας δώσουν πληροφορίες για το αρνί και το παιδί του εν ζωή. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε σχέση με ποια λαχανικά και κόλπα θα το κάνουν νόστιμο, ώστε να ζηλέψουν οι συνδαιτημόνες τις μαγειρικές μας δεξιότητες. Το μωρό αποτελεί τις ημέρες του Πάσχα ιδανικό φαγητό καθώς πληροί τις προϋποθέσεις για να ταΐσει μια παρέα (10-15 άτομα). Και από πρακτικής πλευράς έχει τις κατάλληλες διαστάσεις για να φιλοξενηθεί στον ηλεκτρικό φούρνο, εάν ο καιρός είναι βροχερός.

Το Πάσχα, η σφαγή των αμνών παίρνει απόκοσμες διαστάσεις με τη «θυσία» χιλιάδων ψυχών. Ο μακελάρης ξεκινά το έργο του 7-10 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα με στόχο να φτάσει άψυχο και γδαρμένο το «προϊόν» στα δίκτυα διανομής και από εκεί στους εορτάζοντες το Μεγάλο Σάββατο. Στο αγαπημένο μας χωριό το οικόσιτο αρνί σφάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη. Είναι η μέρα που νιώθεις τη βουβή θλίψη να βαραίνει την πλάση και αναρωτιέσαι «γιατί νιώθω έτσι μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα;» ενώ ηχούν στα αυτιά σου φωνές μητέρων που αναζητούν τα παιδιά τους. 

Το Mεγάλο Σάββατο, λοιπόν, οι άνθρωποι βάζουν τα καλά τους, τα χαμόγελά τους, ξεσκονίζουν την καλοσύνη τους, και πηγαίνουν χαρούμενοι στην εκκλησία να γιορτάσουν τη ζωή (Ανάσταση). Στη συνέχεια, συγκινημένοι, καθόλη τη διάρκεια του επόμενου 24ώρου, σιτίζονται με τον θάνατο τσουγκρίζοντας ποτά και αυγά.

Το Πάσχα κρύβει ένα βάρβαρο έθιμο, ένα αποτρόπαιο έγκλημα του ανθρώπου ενάντια στην αγάπη. Ας κοιτάξουμε κατάματα το έγκλημα, χωρίς περιστροφές και άγκυρες στην παράδοση που τόσο αγαπάμε και μας κρατάει δεμένους με τα αιματοβαμμένα μας έθιμα, τα οποία δημιουργήθηκαν σε άλλους καιρούς και από κοινωνίες με διαφορετικά από τα σημερινά μέσα διαβίωσης. 

Το πόσα αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος θα σφαχτούν το επόμενο Πάσχα για να διατεθούν στις αγορές, είναι αποτέλεσμα της ζήτησης που θα υπάρξει αυτό το Πάσχα. Αυτό το Πάσχα ας αγκαλιάσουμε ένα ζωντανό αρνί, έστω και νοερά, και ας συνδεθούμε αληθινά με την ζωή. 

Καλή Ανάσταση. 

Δημοσιεύτηκε: 22/04/2021
Ενημερώθηκε:
10/04/2023

Πηγές:

  1. [1] ‘Πρόβατο’ (2021) Βικιπαίδεια
    Available at: 
    https://el.wikipedia.org/w/index.php?
    title=%CE%A0%CF%81%CF%8C
    %CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF
    &oldid=8718770

    (Accessed: 17 April 2021). 

  2. Πηγή κύριας εικόνας: Kat Smith | Pexels.